IZ VETERNICE ĆE TEĆI KAO IZ SLAVINE! Počeo probni rad dela centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda u Leskovcu

I. Mitić

30. 12. 2021. u 06:33

POTPUNO je završena izgradnja Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda u Leskovcu, a linija vode - koja je sagrađena pre više od pet godina - počela je probni rad.

ИЗ ВЕТЕРНИЦЕ ЋЕ ТЕЋИ КАО ИЗ СЛАВИНЕ! Почео пробни рад дела централног постројења за прераду отпадних вода у Лесковцу

Foto I. Mitić

To je preduslov da u probni period uđe i linija mulja, na šta će, zbog tehnološkog procesa, morati da se čeka još najmanje šest meseci.

Okončanje ove kapitalne investicije za grad na Veternici je komplikovala i činjenica da je iznova morao da se gradi i glavni gradski kolektor. Ukupna vrednost projekta iznosi oko 30 miliona evra, upotrebna dozvola je stigla ovog leta, a nadležno ministarstvo je obezbedilo nešto manje od 50 miliona dinara, kako bi pomenuta linija vode - koju je EU finansirala sa 10,4 miliona evra - konačno počela da radi.

Kompletan proces će nadgledati ekipa inženjera različitih struka, a prevashodni zadatak im je provera da li je prilikom izgradnje poštovana sva tehnička dokumentacije, analiziraće i kvalitet izvedenih radova i procenjivati efikasnost, pa i bezbednost tehnološkog procesa.

Foto I. Mitić

Maja Milošević Milojić i Goran Cvetanović

- Zakonski rok za probni rad je godinu dana, ali se očekuje da čitav posao bude okončan znatno brže, ukoliko ne dođe do nepridviđenih okolnosti. Ipak treba uzeti u obzir da je postrojenje stajalo neiskorišćeno bezmalo pet godina - ističe Maja Milošević Milojić, direktorka jedinice za implementaciju projekta, naglašavajući da će tokom probnog rada redovno biti proveravan i kvalitet prerade otpadnih voda.

Inače, ovaj period bi bio i kraći, da se u međuvremenu nije gradio novi gradski kolektor, duži od pet kilometara, pa je proverana i njegova izgradnja. Nadalje, tu je i povezivanje sa industrijskim kolektorom koji do postrojenja stiže iz drugog pravca...

- Novi kolektor je izgrađen uz pomoć Vlade Srbije, koja je uložila 464 miliona dinara, a istovremeno je građena i linija mulja koju je država platila gotovo pola milijarde. To su velike i veoma značajne investicije za naš grad - zaključio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Foto I. Mitić

Kada obe linije budu u funkciji, grad na Veternici će trajno regulisati tretman otpadnih voda, a iz mulja će dobijati bio-gas koji će se koristiti za proizvodnju struje koja je neophodna za napajanje ugrađenih mašina i opreme - sve to po najvišim evropskim standardima.

Najvažnije je, ipak, što će otpadna voda sa teritorije Leskovca - umesto u reku Veternicu - biti ispuštana u Južnu Moravu, ali neuporedivo čistija i takvog kvaliteta da više neće ugrožavati životnu sredinu.

TREĆA FAZA - KANALIZACIJA

DA bi se postigli maksimalni efekti rada linije mulja i korišćenja bio-mase, Leskovac mora da širi postojeću kanalizacionu mrežu. I taj posao je u toku, što predstavlja takozvanu treću fazu čitavog projekta. Kanalizaciju će, tako, dobiti 16 naseljenih mesta u okolini grada, a posao finansira donatorski ORIO program Vlade Holandije, koji je gradu na Veternici odobren još pre deset godina - ali uz preduslov da tada planirano postrojenje zaista bude i izgrađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024