OBORI SLUTE ZARAZU: Farma svinja zadaje velike muke žiteljima Makove sedmice nadomak Subotice

J. LEMAJIĆ

28. 10. 2021. u 07:26

IDILIČAN život na Makovoj sedmici, na obodu Subotice, okružen šumom i tišinom, za meštane je postao nepodnošljiv, jer se u njihovom komšiluku nalazi farma svinja. Zbog nje stanovnici Podgorske, Celjske i drugih ulica već godinu ne žive normalno, a situacija je kulminirala nedavno kada su mrtvi prasići bačeni i ostavljeni danima da leže i trlule.

ОБОРИ СЛУТЕ ЗАРАЗУ: Фарма свиња задаје велике муке житељима Макове седмице надомак Суботице

Melindino dvorište se graniči sa farmom po kojoj svude leže uginula prasad

Meštani već godinama bezuspešno pokušavaju da stupe u kontakt sa vlasnikom farme, koji ne živi u njihovom kraju već tu samo gradi objekte i drži životinje. Isto tako obijaju pragove veterinarske i komunalne inspekcije, koje nadležnosti prebacuju jedni na druge. Ali odgovora i rešenja nema.

- Naše dvorište u Celjskoj ulici se graniči sa farmom i ja rečima ne mogu da opišem taj smrad koji se odatle širi. Verujte, ne mogu dete da pustim napolje da se igra - priča nam Melinda Stanković. - Bacaju otpad i uginule svinje, zatrovani su bunari. Ne koristimo tu vodu za piće, ali njome kuvamo, kupamo se... Širi se zaraza, svrake nadleću sa lešina, ovo je užasno i stvarno nas je strah od zaraze.

U komšiluku ove farme živi veliki broj porodica sa malom decom, koja moraju da odrastaju u ovakvim uslovima.

- Meni svakog dana dolazi unuk i umesto da se igra napolju mi ga uvodimo u kuću. Veš ne možemo da prostremo napolju od smrada i muva, sve se uvuče u njega - dodaje komšinica Gordana Selma.

O problemu su obavestili i Savet MZ Makova sedmica, čiji je predsednik Mirsad Nalić odmah izašao u susret sugrađanima.

- Ovo je veliki problem u nekoliko okolnih ulica. Pozvao sam veterinarsku inspekciju, rekli su mi da nije u njihovoj nadležnosti, a komunalnu inspekciju i policiju nisam mogao da dobijem, niko mi se nije javio. Želim samo da se utvrdi čija je ovo nadležnost i da se problem reši, da se utvrdi da li ovde može da se gradi farma i pod kojim uslovima, da se pomogne ljudima - ističe Nalić. - Tražim od nadležnih da se ovaj problem reši na civilizovan način, jer nije normalno da ljudi ne mogu iz svojih kuća da izađu od smrada.

DA LI IMAJU DOZVOLE?

Meštani tvrde da farma verovatno nije registrovana, jer kraj ne ispunjava potrebne infrastrukturne uslove - vodovod i kanalizaciju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića