ZAHVALNOST I SEĆANJE NA MIRČETA BERARA: U višoj školi za vaspitače u Kikindi otkrivena bista poznatom profesoru

R. Šegrt

18. 10. 2021. u 15:37

U HOLU Više škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi u ponedeljak je otkrivena bista nekadašnjeg profesora i direktora, istaknutog sportskog radnika, dr Mičurina Mirčeta Berara (1942- 2013). bi

ЗАХВАЛНОСТ И СЕЋАЊЕ НА МИРЧЕТА БЕРАРА: У вишој школи за васпитаче у Кикинди откривена биста познатом професору

Foto: R. Š.

Dan ranije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu otvorena je edukativna spomen soba u znak sećanja na ovog profesora. 

Bista je delo vajarke Tatjane Karavelić, a postavljena je na inicijativu Školskog sportskog saveza Kikinde, podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i saglasnost porodice Berar.

- Ovo je jedino priznanje koje je on dobio od svog grada. Ima ih od Pokrajine i države, dobijao ih je i van granica Jugoslavije, ali nikada ranije nijedno od grada. Možda je ovo, na neki način, ispravljena nepravda. Osećam se kao da je sada među nama – rekla je njegova supruga Radmila Berar, svojevremeno uspešna sportiskinja.

Bistu je, zajedno sa suprugom i sinom pokojnog Berara i njegovim dugogodišnjim prijateljem, prof. dr Nenadom Živanovićem, otkrio prof.dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost.

- Ovo je vrlo važan dan u istoriji Kikinde, ali i Vojvodine i svih koji baštine istoriju fizičke kulture kao jedan od onih procesa koji govori o našem samopoštovanju. Profesor Berar je dao nemerljiv doprinos kulturi sećanja i svrstao se, rame uz rame, uz velikane poput Đorđa Natoševića, Tihomira Ostojića, Pavla Miljuševića, Gligorija Mirkovića i Aleksandra Demetrovića. Osim kulture sećanja, mnogo je važnije ono što smo mi danas i što ćemo biti sutra. Inspirisani njegovim delom verujem da ćemo sačuvati ono što je kroz istoriju mukotrpno stvarano, a danas je naša praksa. Profesor Berar je dao nemerljiv diprinos u fizičkom vaspitanju, sportu i rekreaciji i na tome mu hvala – rekao je Milošević.

Profesor dr Mirče Berar, bio je profesor fizičkog vaspitanja i vrhunski sportista, najpre u gimnastici, ali i u atletici, stonom tenisu i rukometu. Poznat je po uvođenju novina u radu i istraživačkoj delatnosti. Autor je više knjiga: „Sportske monografije Kikinde do 1941“, „60 godina rukometa u Kikindi“, „Fizičko vaspitanje u vojvođanskim i srpskim srednjim školama od 1853. do 1914. godine“ i drugih. Objavio je više od 100 naučnih radova u časopisima kod nas i u inostranstvu. Izlagao je na stručnim skupovima u Oslu, Temišvaru, Sofiji, Solunu, Kijevu i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Bio je član Balkanskog udruženja za istoriju fizičke kulture i sporta i član Matice srpske. Predavao je na Višoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi i bio redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i na Pedagoškom fakultetu u Somboru.

METODOLOGIJA

- GRAD je izuzetno ponosan na delo profesora Berara. On nas je svrstao u one sredine koje s emogu pohvaliti da su povezani nauka i praksa na korist dece. Doprineo je obrazovanju mnogih generacija, učitelja, vaspitača, profesora fizičke kulture koji i danas rade po njegovoj metodologiji. On je i veliki hroničar kikindskog sporta, a najveći doprinos dao je ženskom rukometu – naveo je Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)