TUŽBA ZBOG BESPLATNE LOKACIJE: Viši sud u Valjevu raspravlja o poklanjanju zemljišta investitoru iz Nemačke

B. PUZOVIĆ

14. 10. 2021. u 06:21

PO tužbi ovdašnjeg Zajedničkog pravobranilaštva, u Višem sudu u Valjevu je pokrenut postupak protiv lokalne samouprave - radi poništenja ugovora o otuđenju oko 12 hektara zemljišta u javnoj svojini, bez naknade, koje će biti poklonjeno nemačkoj firmi "Bizerba".

ТУЖБА ЗБОГ БЕСПЛАТНЕ ЛОКАЦИЈЕ: Виши суд у Ваљеву расправља о поклањању земљишта инвеститору из Немачке

Viši sud u Valjevu / Foto B. Puzović

Na tom placu ova svetski poznata kompanija planira da otvori pogon za proizvodnju maloprodajnih vaga i industrijskih komponenti, uz zapošljavanje više od 300 novih radnika.

Zajedničko javno pravobranilaštvo za Valjevo, Lajkovac, LJig i Osečinu, međutim, smatra da je postupljeno protivno odredbama zakona i Uredbi o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti. Na pripremnom ročištu, pravobranilac Darko Kostić je stav o ništavosti ugovora potkrepio ne samo procenom da je u suprotnosti sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, već i činjenicom da Vlada Srbije nikada nije dala saglasnost na takvo raspolaganje javnom svojinom. A, to što je Republika zemljište već otuđila ne utiče na osnovanost tužbenog zahteva, jer je tužbom alternativno postavljen i zahtev za isplatu novčanog iznosa u vrednosti parcele.

Zastupnik tužene strane Dušan Stevanović tvrdi da je tužbeni zahtev manjkav i protivrečan, a - ukoliko postoje nedostaci u postupku - oni su od manjeg značaja i sam ugovor zbog njih ne može biti ništav u celini. Napomenuo je i da je Srbija predmetnu parcelu prenela na treće lice, koje je već u njenoj državini, pa nije u mogućnosti da je vrati, zbog čega je tužba neuredna.

- Ugovor je zakonit i do njegovog zaključenja je došlo kada je Vlada donela zaključak kojim je proglasila investiciju od značaja za Republiku Srbiju - kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. - Na osnovu toga, Skupština grada je donela odluku da parcelu prenese na Republičku direkciju za imovinu.

OBAVEZUJUĆA PROCEDURA

- UGOVOR je jednostran, jer Republika stiče mogućnost da realizuje investiciju, ali ne preuzima obavezu prema lokalnoj samoupravi - tvrdi pravobranilac Kostić. - Nisu tačni navodi zastupnika Grada da nije bio upoznat sa detaljima ovog akta jer su tokom sastanaka u Pravobranilaštvu svi bili upoznati sa obavezujućom procedurom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)