PETICIJOM BRANE REKU: Žitelji Ušća nameravaju da spreče izgradnju MHE na Studenici

G. ĆIROVIĆ

13. 10. 2021. u 08:25

POSLE dva protesta u centru Ušća - odlučni da spreče izgradnju mini-hidroelektrane na reci Studenici - žitelji ove rudarske varošice u Ibarskoj klisuri su pokrenuli i potpisivanje peticije.

ПЕТИЦИЈОМ БРАНЕ РЕКУ: Житељи Ушћа намеравају да спрече изградњу МХЕ на Студеници

Foto G. Šljivić

Pod motom "Spasimo sliv reke Studenice", od Vlade Srbije zahtevaju da zaštiti kulturni predeo od njenog izvora do ušća u Ibar - u skladu sa Uredbom od 15. januara ove godine - odnosno da se ponište sve građevinske dozvole, te da se iz Prostornog plana Srbije i Prostornog plana Kraljeva konačno izbrišu sve lokacije za izgradnju MHE koje su prenete iz zastarelog Katastra.

- Za petnaestak dana je prikupljeno oko 700 potpisa, što je gotovo polovina punoletnih žitelja, a sada krećemo od sela do sela, od kuće do kuće, da ljudima u neposrednom razgovoru objasnimo o čemu se radi - kaže Goran Nikolić iz inicijative "Spasimo Studenicu", pozivajući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da zaustave istražne radove započete početkom avgusta, na neobeleženom gradilištu u koritu i priobalju Studenice, na oko pet kilometara od ušća u Ibar.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest