NUDIO DONACIJE, A UZIMAO PARE? Javno Tužilaštvo istražuje veliku prevaru poljoprivrednika u Kraljevu, Čačku, Trsteniku

S. BABOVIĆ

08. 10. 2021. u 08:33

OSNOVNO javno tužilaštvo u Trsteniku vodi dva krivična postupka protiv A. M. (39) iz Grabovca zbog osnova sumnje da je prevario 30 lica, saznaju "Novosti".

НУДИО ДОНАЦИЈЕ, А УЗИМАО ПАРЕ? Јавно Тужилаштво истражује велику превару пољопривредника у Краљеву, Чачку, Трстенику

ISTRAGA Osnovno javno tužilaštvo u Trsteniku, Foto S. Babović

Trsteničanin je nedavno uhapšen u Kraljevu, a u trsteničkom tužilaštvu navode da se osumnjičeni nalazi u pritvoru od 2. oktobra. Razmere navodne prevare su ogromne, a sagovornici "Novosti" veruju da je oštećenih mnogo više.

- U jednom predmetu se vodi krivični postupak po prijavi 18 oštećenih lica, sva su sa područja Trstenika, a u drugom postupak istrage po krivičnoj prijavi PU Kraljevo od 1. oktobra zbog sumnje da je osumnjičeni A. M. izvršio produženo krivično delo prevara na štetu dva preduzeća iz Kraljeva i Čačka i još 10 oštećenih fizičkih lica sa područja Kraljeva, Čačka i Trstenika - kaže Ivan Bznenić, viši tužilački pomoćnik OJT Trstenik.

Osumnjičenom se krivičnim prijavama stavlja na teret da je kao zakonski zastupnik Udruženja "Centar za regionalni razvoj" Kraljevo postupao na prevaran način u odnosu na oštećene, a kojima je trebalo da obezbedi donacije u vidu plastenika, traktora, poljoprivredne mehanizacije, a predstavljajući da ima poslovnu saradnju sa Kancelarijom UN za projektne usluge UNOPS.

Slobodan Spasojević iz sela Bogdanje kod Trstenika procenjuje da je te 2019. izgubio od 7.000 do 8.000 evra, plaćajući A. M. prvo navodne administrativne troškove, pa onda naknade za biznis plan, deo za traktore...

- Prema mom nekom viđenju prevarenih je sigurno 500 do 600 ljudi iz Brusa, Aleksandrovca, Kruševca, preko Trstenika, Kraljeva, Lapova, Mrčajevaca, do Svilajnca - kaže, za "Novosti", Slobodan Spasojević, dodajući da ne veruje da je A. M. celu prevaru mogao da izvede sam. - Rekao sam u tužilaštvu da me nikakva šteta ne interesuje, interesuju me samo krivci.

 A. M. (39) iz Grabovca, Foto "Fejsbuk"

U trsteničkim selima A. M. je u početku, često dolazio u kuću, na ručkove, nudeći pomoć, a kasnije, kako se cela stvar odužila, dolazio je kako bi ih uverevao da će dobiti mehnizaciju ili plastenike, uveravao da budu strpljivi. Za četiri plastenika, Apostol Apostolović iz Bogdanja uplatio je 32.000 dinara. Priseća se da se osumnjičeni A. M. "vadio" na zastoj projekta usled epidemije virusa korona, ali i "na sve živo". Na kraju je, kaže, nestao.

TEŠKO IZRAČUNATI VISINU ŠTETE

TEŠKO je izračunati visinu ukupne štete koje su pretrpeli oštećeni. Samo u jednom od dva krivična postupka, iz Kraljeva, prema podacima policije, A. M. se sumnjiči da je doveo u zabludu odgovorna lica dve firme iz Kraljeva i Čačka da će im UNOPS donirati novac da isporuče 13 plastenika fizičkim licima, kao i da se sumnjiči da je sa 10 fizičkih lica sa područja Čačka, Kraljeva i Trstenika zaključio ugovore o donacijama tih plastenika i od njih uzeo više od pola miliona dinara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju