TRG IZ DOBA NEOLITA: Neobično otkriće na arheološkom lokalitetu kod Odžaka

Z. Rajić

26. 09. 2021. u 07:13

NA lokalitetu Donja Branjevina kod sela Deronje u opštini Odžaci izronio je objekat iz doba neolita, vrlo neobičan u poređenju sa ostalim arheološkim nalazima iz tog perioda.

ТРГ ИЗ ДОБА НЕОЛИТА: Необично откриће на археолошком локалитету код Оџака

Obrisi praistorijskog naselja / Foto P. D.

Iskopavanjima koja su sprovedena u septembru prošle godine, na tom prostoru je otkrivena dosad najveća zemunica iz vremena ranog neolita. U nastavku projekta "Donja Branjevina - počeci života praistorijskih poljoprivrednika u srpskom Podunavlju", ovog meseca pojavio se pločnik oko te kuće kojem se, prema rečima rukovodioca istraživanja Andreja Starovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, ne nazire kraj.

- Očekivali smo da ćemo ove godine odrediti dokle seže platforma oko zemunice i tako završiti posao, ali smo se zapanjili kad smo shvatili da ni posle 150 iskopanih kvadratnih metara nećemo "uhvatiti" granice - rekao je Starović za naš list.

Prema njegovim rečima, otkrivena zemunica je svedočanstvo izuzetne komunalne svesti neolitskih ljudi, a ogromni pločnik oko kuće ukazuje na neverovatnu energiju koja je uložena u njegovu izgradnju.

- Bili su potrebni dani i dani mukotrpnog rada da se dovuče zemlja za podizanje tog objekta, jer u to vreme nije bilo točka i kola. Otkrili smo jasne otiske drvenih stubova koji su nosili krovnu konstrukciju tog ogromnog trema oko kuće - predočio je Starović.

Na platformi koja se istražuje otkrivene su zasebne celine - prostorija sa posuđem za obedovanje, radionica za proizvodnju kremenog alata... Ono što Starović ističe kao najveći kuriozitet je ribarska mreža sa pet tegova za potapanje, napravljenih od nepečene zemlje, i ostacima od riba i školjki.

- Pretpostavlja se da je platforma bila komunalni prostor koji je povezivao nekoliko zemunica, kao neka vrsta trga, što je potpuno arheološko iznenađenje - istakao je Starović.

U dosad jedinoj otkrivenoj zemunici, u dve njene prostorije, nađeno je mnoštvo grnčarije, alata i drugih predmeta, koji svedoče o svakodnevnom životu ranoneolitskih ljudi.

- Pravo je čudo što smo prošle jeseni već posle jednog ašova došli do savršeno očuvane osnove zemunice, kao da je juče tu ostavljena - rekao je Starović.

ANALIZA U OKSFORDU

U SONDI koja je prošle godine probijena kroz veoma tvrdu, vodonepropusnu podlogu neolitske zemunice u Donjoj Branjevini, otkriven je grob odrasle osobe.

- Skelet je antropološki obrađen, a uzorci za određivanje njegove apsolutne starosti poslati su u laboratoriju Univerziteta u Oksfordu - kazao je Starović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)