POTRESNE SCENE U KRUŠEVCU: Obeleženo 40 godina od osnivanja 125.motorizovane brigade-duborez (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

25. 09. 2021. u 15:31

FORMIRANA je pre tačno 40 godina. Rasformirali su je 2008.godine: jednu od najhrabrijih jedinica u dugoj istoriji srpskog ratovanja: 125.motorizovana brigada, čiji je dan obeležan danas Kruševcu. Ponovo se pred junacima sa Košara klanjaju ljudi, izgovara se glasno njihovo ime časno.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРУШЕВЦУ: Обележено 40 година од оснивања 125.моторизоване бригаде-дуборез (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Od prošle godine, pored Spomenika braniocima otabine 1998-1999, ispisano je svako ime heroja na posebnoj spomen-ploči,a pored nje, zasađeno po jedno drvo, da živima lista zauvek. U nekadašnjoj kasarni “Rasina” održano je opelo palim vojnicima junačke brigade. Samo ih je na karauli u odsutnoj borbi za Košare poginulo 80,tokom celog ratovanja u krvavom rejonu – 92.

- Imao sam tu čast da budem ratni komandant te velike brigade-priča za “Novosti” general u penziji Dragan Živanović.-Bitka na Košarama trajala od 9.aprila do 14.juna,1999.godine, značajna je, jer je sprečila prodor agresora potpomognutih sa zvanično 19,ali objektivno sa oko 27 zemalja. Nismo dozovlili rasecanje naših glavnih snaga Prištinskog korpusa. Uporno smo držali položaje i rejone u sastavu granice, čime smo obezbedili da se i snage po dubini konsoliduju,da pružimo vreme i snagama na Paštriku 549.motorizovane brigade da i oni odrade svoj posao tokom druge ofanzive Strela 2.

General Živanović svedoči da najviše pamti ljudske gubitke.

-To su bile teške borbe i bojevi u odbrani, jer nismo samo branili tu karaulu, taj prelaz ima između 15 i 20 kilometara, cela je to linija- svedoči ratni komandant.

    General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević javio se telefonskim putem okupljenim bivšim borcima,pripadnicima 125.motorizovne brigde,Vojske Srbije, porodicama koje su ostale bez rođenih.

-Koristim ovu priliku da vam odam ljudsko,vojničko i komandantsko priznanje za ispoljeni heroizam i patriotizam u odbrani zemlje od NATO agresije i terorističke oružane pobune na Kosmetu pre 22 i 23 godine-poručio je general Lazarević.- Slava i hvala svim palim herojima u odbrani svete srpske zemlje kosmetske....

Telegram iz Finske poslao je Nebojša Pavković,koji je u vreme Košara obavljao funkciju komandanta Treće armije.Ljubinko Đurković,pukovnik u penziji,komandant u odbrani Košara kaže za “Novosti” da se sedam godina dostojno obeležava Dan 125.motorizovane brigade,koja je odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Nad senima tih heroja poklonili suse danas i u kasarni “Car Lazar”, gde se u posebnoj Spomen sobi čuvaju odlikovnja i originalne fotografije sa Košara.

Tu će biti i ikona pristigla iz Amerike i poseban duborez koji je osmislio sveštenik Vlada Jovanović iz Rabrovca kod Mladenovca u šumadijskoj eparhiji,a oslikao umetnik Žarko Milanović.Duborez je transportovan na kamionu, u pratnji bajkera.

Otac Jovanović godinama je slušao ispovesti preživelih junaka sa Košara. Na osnovu brojnih svedočanstava napisao je i stihove. Neki od njih stali su u pesmu “Noć pre karaule”, koja možda najvernije svedoči o herojstvu boraca s Košara:

“..Bože hvala ti za ovaj trenutak.

Prestao je strah,više se ne plašim.

Za ovu zemlju vredi poginuti...”

KRUŠEVAC PRED ISTORIJOM-NE ĆUTI,ČUVA I DVA TENKA SA KOŠARA

GODINAMA prećutkivani junaci s Košara, u Kruševcu osim obnovljenog i proširenog spomen-kompleksa u bivšoj kasarni “Rasina”, sa spomenikom,drvoredom,ispisanim imenima junaka i spomen sobe u kasarni “Car Lazar”, od prošlog decembra čuvaju i dva originalna tenka T-55 koji su korišćeni u borbama na karauli Košare:jedan je u Memorijalnom kompleksu “Slobodište”, a drugi u kasarni “Car Lazar”.Radi se upravo o dva tenka, koji su izveli čuveni,do tada nezabeležen manevar-uspeli su da se popnu na nadmorsku visinu koja premašuje 1.000 metara i odatle,na šok terirista- dejstvovali.Na Slobodištu je na Dan oslobođenja Kruševca u Prvom i u drugom Svetskom ratu, oktobra 2018.godine otkriven i Spomenik palim borcima iz ratova 1991-1999.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024