ISTORIJA BANJSKOG ROKA: Izložba fotografija lokalnih rok grupa u vrnjačkoj biblioteci

G. Ćirović

24. 09. 2021. u 12:04

U NARODNOJ biblioteci „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji nedavno je otvorena izložba fotografija vrnjačkih rok grupa, koju je priredio Miroslav Stašić.

ИСТОРИЈА БАЊСКОГ РОКА: Изложба фотографија локалних рок група у врњачкој библиотеци

Foto: NB „Dr Dušan Radić“

Svojevrsna istorija banjskog roka ovekovečena je na fotografijama iz perioda od 1965. do 2020. godine, koje su izložene u Salonu i u Galerijskom prostoru biblioteke, a posetioci su u prilici da vide i fotografije ovdašnjih pionirskih rok grupa poput „Sinova sunca“, „Bubi“ i „Dolinaca 5“, kao i trenutno aktivnih bendova. Po rečima autora izložbe Miroslava Stašića, njegova ideja bila je da bitisanje vrnjačke rok scene predstavi i kroz bendovski vizuelni indentitet.

- Makar i letimično prisećanje na najbitnije svetske rok sastave podseća nas da su svi oni nevezano od svoje muzičke zaostavštine imali i prepoznatljiv vizuelni indentitet, što je bitan faktor nečijeg uspeha ili neuspeha. Kada, na primer, pomenete „Kleš“, osim njihove impresivne muzičke zaostavštine svakako ćete kao jednu od asocijacija imati i mitsku fotografiju sa omota albuma „London koling“ na kojoj Pol Sajmonon razbija svoju bas-gitaru. Na domaćem terenu jedna od mitskih fotografija je ona Zdravka Čabrijana, člana riječkog „Parafa“. Čak i brkovi Željka Bebeka su neočekivano dobro funkcionisali u vizuelnom šarenilu ranih fotografija Bijelog dugmeta – kaže Stašić, dodajući da se ove godine povodom obeležavanja četiri decenije novog talasa pojavila serija do sada neviđenih fotografija iza kojih stoje naši poznati rok fotografi poput Goranke Matić i Gorana Vejvode.

Foto: NB „Dr Dušan Radić“

Rok muzika je u Vrnjačku Banju, kao i u tadašnju državu, stigla početkom šezdesetih godina, a prvi sastavi su nastali 1965 - najpre „Aperioni“, potom „Sinovi sunca“, pa „Bube“... Točak koji se tada zakotrljao više se nija zaustavljao.

- Ova izložba obuhvata gotovo sve, ali ne i doslovno sve grupe koje su radile u Vrnjačkoj Banji. Cilj nije ni bio da bude na taj način sveobuhvatna. Ideja je da se fotografijama predstavi razvoj muzičke scene u periodu od pet i po decenija i da se još jednom podsetimo ko se sve bavio rok muzikom – naglašava autor izložbe. - Sistematičnim i redovnim slikanjem i beleženjem ovdašnjih rok bendova bavili su se samo Aleksandar Milutinović i Zoran Radovanović. Njihove fotografije su dragocena zaostavština koja je data na uvid posetiocima izložbe.

Foto: NB „Dr Dušan Radić“

TONSKI ZAPISI

PRVI tonske snimke u Vrnjačkoj Banji imale su „Bube“ 1970. godine, ali su oni, nažalost, izgubljeni, kao i demo-snimak grupe „Oko“ sa početka osamdesetih. Sačuvani i danas dostupni snimci su demo radovi grupa „Vikend“ i „Hogar Strašni“ iz 1986. godine – kaže Miroslav Stašić. - Do dugosvirajućih izdanja došlo je svega nekoliko grupa, i to tek u novom milenijumu, poput „Šizofrenije“, „Regulatora“, „Akustika“ i „Bulita“, kao i onih koji su se 2012. sa po dve pesme našle na kompilaciji vrnjačkih bendova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)