SUBVENCIJE ZA KUPOVINU DVOTOČKAŠA: Biciklisti u Novom Sadu obeležavaju Svetski dan bez automobila

S.BAJIĆ

20. 09. 2021. u 22:21

ZNAČAJ alternativnog prevoza, kao prvi grad u Srbiji, prepoznao je Novi Sad, koji je za subvencije prilikom kupovine bicikala za građane izdvojio 18 miliona dinara.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА КУПОВИНУ ДВОТОЧКАША: Бициклисти у Новом Саду обележавају Светски дан без аутомобила

Foto: S.B.

To potvrđuje Bojana Pađen, iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine, i naglašava da je za 1.600 kupaca novih bicikala opredeljeno po 10.000 dinara.

- U prvom krugu je 702 građana Novog Sada dobilo subvencije a u drugom krugu, koji je trenutno u toku, njih 900. Cilj je da se predviđena sredstva utroše kako bi se broj bicikala na gradskim ulicama uvećao. Takođe, bitno je da su neke društveno odgovorne kompanije takođe prepoznale značaj alternativnog prevoza i za 60 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola kupile odgovarajuće bicikle- kaže Pađenova.

Popularni dvotočkaši će đacima biti uručeni u sredu popodne na „Štrandu“ u okviru manifestacije „Bicoš pokreni, vazduh promeni“ u organizaciji Novosadskog ekološkog centra i Biciklističkog kluba „Dubl“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Vesna Odanović iz Novosadskog ekološkog centra ističe da je u drugom krugu dodela subvencija za kupovinu bicikala realizovana za 780 građana, dok će preostalih 120 u narednih dan-dva, takođe potpisati ugovore. Za subvencije je u drugom krugu konkurisalo 1.100 zainteresovanih a cilj je da se što pre prebace sredstva, kako bi građani blagovremeno kupili bicikle.

BICIKLISTIČKI KARAVAN

U SREDU, 22. septembra, na „Svetski dan bez automobila“, u 16.30 časova sa Trga slobode krenuće biciklistički karavan Bulevarom Mihajla Pupina i Sunčanim kejom do „Štranda“.

- Reč je o masovnoj , promotivnoj vožnji u kojoj će, kako očekujemo, pored svih koji su dbili subvencije za kupovinu bicikala, učestvovati i naši sugrađani, ljuditelji vožnje dvotočkašem- kaže Nebojša Subić iz BK „Dubl“, menadžer projekta.

Inače, u okviru Svetske nedelje mobilnosti, biciklisti u Novom Sadu su bili veoma aktivni. Udruženje “Novosadska biciklistička inicijativa” proslavilo je 10. rođendan organizacijom raznih aktivnosti u Kulturnoj stanici “Eđšeg” , tribinom “Biciklisti pitaju grad” uz učešće predstavnika saobraćajne policije u Limanskom parku i dobro poznatom vožnjom gradskim ulicama “Kritična masa”.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja