NA NOVOSADSKOM SAJMU OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA JAROSLAVA PAPA: Beležio najvrednije „oko svih nas“

Z.Grumić

18. 09. 2021. u 18:08

U ŽELjI da još jednom zahvali Jaroslavu Papu, nedavno preminulom fotoreporteru, za njegov izuzetan doprinos radu i afirmaciji Novosadskog sajma kroz skoro tri decenije uspešne zajedničke saradnje, ta institucija je priredila izložbu njegovih fotografija „Oko svih nas-Jaroslav Pap (1957-2021)“, koja je otvorena danas u sajamskoj auli posle svečanog otvaranja 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ЈАРОСЛАВА ПАПА: Бележио највредније „око свих нас“

Foto: Z.Grumić

Izložba  je priređena u vreme Sajma lova i ribolova, Sajma ekologije i Međunarodnog poljoprivrednog sajma, na kojima je, kako je navedeno u katalogu, Pap „beležio momente i od svakog pravio umetnost kroz koju i danas žive snažni doživljaji“.

Novosadski sajam je Papa doživljavao kao deo svog kolektiva, istakao je generalni direktor sajma Slobodan Cvetković.

- Svi zajedno smo se vrlo lako dogovorili da jednom ovakvom izložbom odamo počast i da se svi zajedno sa njegovim kolegama okupimo - rekao je Cvetković.

Fotoreporter Darko Dozet napomenuo je da je ta izložba  prilika da se još jednom evociraju uspomene na Jaroslava Papa.

- Koliko god dobro da smo ga poznavali bili smo fascinirani time da neko može da radi do ponoći a onda da u dva ili tri ujutru odlazi u šume gornjeg podunavlja da fotografiše izlazak sunca, jelena na jutarnjim pašama i da u devet bude već na kolegijumu spreman za radne zadatke. Jaroslav je čovek koji je spavao svega dva ili tri sata dnevno i čini mi se da ga je to skupo koštalo - rekao je Dozet.

Posetioci Novosadskog sajma imatće priliku da pogledaju oko 30 fotografija tog jedinstvenog stvaraoca, kome su priroda, biljni i životinjskih svet bili posebna inspiracija. Među odabranim radovima je i nekoliko poslednjih Papovih fotografija, koje je snimio neposredno pre nego što je iznenada preminuo, 16. avgusta ove godine, u lovištu Specijalnog rezervata prirode „Gornje podunavlje“.

Novosadski sajam je u želji da najbolje fotografije prirode, uz njegovo ime, nastave da žive, ustanovio međunarodno priznanje „Jaroslav Pap“, koje će biti dodeljivano jednom godišnje, u vreme Sajma lova i ribolova.

BONUS VIDEO:

POLICAJCI U SEDLIMA: Ekipa "Novosti" u poseti konjičkoj jedinici MUP-a Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)