ČUVAMO JEZIK I BAŠTINU: Počeo 88. Vukov sabor (FOTO)

V.Mitrić

13. 09. 2021. u 21:04

JOŠ od 1933. godine započeli smo tradiciju negovanja i poštovanja lika i dela našeg najvećeg kulturnog prosvetitelja i reformatora srpskog jezika i pisma – Vuka Stefanovića Karadžića, koji se borio za očuvanje identiteta i tradicije srpskog naroda, rekla je na početku saborskih dana 88. Vukovog sabora mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici.

ЧУВАМО ЈЕЗИК И БАШТИНУ: Почео 88. Вуков сабор (ФОТО)

Foto: V. M.

- Evo već 88 godina nastojimo da, uz raznovrsne kulturno-umetničke programe i prigodne svečanosti, istrajemo u cilju koji nam je sam Vuk zadao, a to je da širimo prosvetiteljske ideje, negujemo i čuvamo jezik i narodnu baštinu, da podstičemo razvoj književnosti i narodnog svtaralaštva - ističe Nešković Simić.

- Ovogodišnji 88. Vukov sabor - naglasila je Nešković Simić - u znaku je još jednog velikog kulturnog delatnika – Ive Andrića,"koji je rečima stvarao mostove kako među svetovima, tako i među ljudima, što je i prepoznato u svetu, kada mu je pre tačno 60 godina dodeljena Nobelova nagrada za književnost".

- Na putu kojim je Vuk hodio, Andrić je prepoznao znakove koji su mu ukazali da Vukov jezik i ćirilica moraju da se brane i očuvaju. Tako i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, daje snažan podstrek Gradu Loznici da čuva našu kulturu. Naše rukovodstvo Grada Loznice, na čelu sa gradonačelnikom, i naša ustanova, koji su organizatori Vukovog sabora, sve ove godine daju snažan podstrek za prosvetni, kulturni, naučni i umetnički rad budućim generacijama koje će nastaviti da čuvaju identitet, kulturu i tradiciju svog naroda. Za svaki rad i napredak, naravno, neizostavna je i podrška koju gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, nesebično pruža jer ne zaboravlja da je povezivanje mladih sa vlastitom tradicijom i svim njenim osobenostima – put budućnosti i napretka.

To se, kako je rekla, najbolje vidi kroz projekat „Loznica najboljima – Tim za budućnost Loznice“ koji omogućava mladima da se na inovativan i kreativan način upoznaju sa tradicijom jer sadašnjost se najbolje razume, a sigurna budućnost se kreira samo ukoliko se osvetli prošlost.

- Grad Loznica ne zaboravlja svoju prošlost, prebogatu kulturnu istoriju iz koje su potekli velikani čije ime i delo naš grad čuva i slavi - poručila je Nešković Simić u ime organizatora i domaćina 88. Vukovog sabora.

Slavica Trufunović, pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije, koja je, u Vukovom domu kulture u Loznici, svečano proglasila otvorenim svečanosti 88. Vukovog sabora u Loznici, naglasila je da će, uskoro biti ozakonjena upotreba srpskog jezika i donete mere za zaštitu ćiriličkog pisma kao matičnog pisma naše nacije i kulture.

- Čini mi se da je to pravi način da se, ne samo ovaj saziv skupštine i Vlade, već i svi građani Srbije, oduže liku i delu Vuka Stefanovića Karadžića - rekla je Trifunovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru