„MATIĆEVI DANI“: Jubilarna manifestacija otvorena u Ćupriji (FOTO)

Z. Gligorijević

09. 09. 2021. u 15:38

TO ŠTO „Matićeve dane“ obeležavamo 40. put dokaz je tradicije, ali i značaja ove manifestacije.

„МАТИЋЕВИ ДАНИ“: Јубиларна манифестација отворена у Ћуприји (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

- Ovo su dani kulturnog stvaralaštva i nečeg lepog što smo zaboravili u vreme kovida, a što treba da negujemo – ocenio je predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić, koji je danas otvorio jubilarnu, 40. kulturnu manifestaciju „Matićevi dani“, koja će u Ćupriji trajati do 13. septembra.

Foto: Z. Gligorijević

Direktorka Narodne biblioteke „Dušan Matić“ Ljiljana Đorđević rekla je da Biblioteka i opština Ćuprija već četiri decenije ne dozvoljavaju da se zaboravi stvaralaštvo književnika i akademika, rođenog u Ćupriji. Pored podsećanja na život i rad ovog nadrealiste, cilj manifestacije je promovisanje i afirmacija mladih pesnika, kako bi ih ta prva nagrada osnažila da krenu putem uspeha na „književnom nebu Srbije“. Reč je o nagradi „Matićev šal“ najboljem mladom pesniku do 27 godina za prvu knjigu pesama.

Foto: Z. Gligorijević

Višegodišnji predsednik žirija za dodelu ove nagrade, pesnik Radomir Andrić, rekao je da je Dušan Matić bio jedan od predvodnika moderne umetnosti u Srbiji, veliki erudita i filozof, čija je misao ugrađena u avangardu današnjeg stvaralaštva, bez obzira da li je ono muzičko, dramsko ili književno.

- Iako je živeo i u Parizu, a malo u Ćupriji, u njegove pesme i pesnički jezik „ulile“ su se srpske reke, naročito Morava, jer se on u njima „ogledao“ i prepoznavao duh onoga što je činilo poeziju sušastvenu – dodao je Andrić, koji je juče na Gradskom trgu otvorio izložbu fotografija „Sećanja“ sa „Matićevih dana“, održanih protekle četiri decenije.

Ogrnut šalom koji će dobiti najbolji mladi pesnik, profesor Vladan Cvetković, kazivao je Matićeve stihove.

Foto: Z. Gligorijević

Za sutra je u letnjoj čitaonici Biblioteke u 10 sati zakazano druženje pesnika sa učenicima nižih razreda osnovnih škola, dok će u 12 sati za starije osnovce biti organizovan kviz „Šta znaš o Matiću”. U 20 sati u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno” biće otvorena izložba radova pristiglih po osnovu konkursa “Matiću u čast” i dodeljeno priznanje najuspešnijem autoru.

BONUS VIDEO:

MANASTIR GRADAC: Na padinama Golije stoji od 13. veka zadužbina kraljice Jelene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina