PROSVETI SVI USLOVI: Za uređenje škola u Vukovom kraju uloženo 26 miliona dinara

V. MITRIĆ

04. 09. 2021. u 18:14

LOZNICA je, po već ustaljenoj dinamici, i ovog leta izdvojila 26 miliona dinara, za obnovu školskih prostorija i dalje unapređivanje vaspitno obrazovnog procesa.

ПРОСВЕТИ СВИ УСЛОВИ: За уређење школа у Вуковом крају уложено 26 милиона динара

Foto: V. Mitrić

Tom povodom je Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Vidoja Petrovića, sa saradnicima iz gradskog Odseka za obrazovanje, posetio četiri osnovne škole u koje su uložene najveće pare.

Prvo odredište bila je Osnovna škola „Stepa Stepanović“ i njeno izdvojeno odelenje u Donjoj Badanji koje u ovoj mesnoj zajednici ima tradiciju dužu od 140 godina. Protekle godine zamenjena je stara krovna konstrukcija, postavljena nova fasada i oluci a ovog leta zamenjena je sva fasadna stolarija, osigurani su noseći zidovi u podrumskom prostoru zgrade i renoviran prostor za biblioteku.

Istovremeno, završena je prilazna terasa i stepenište čime je ova prosvetna ustanova zablistala u punom sjaju. Od ove školske godine, u njoj će nastavu pohađati svih 26 učenika, koji su ranije bili podeljeni u dve školske prostorije. Idućeg vikenda ovde će biti okončani i molerski radovi nakon čega predstoji zamena podova.

Sledeća je bila draginačka OŠ „14. oktobar“. Takođe je, jedna od najstarijih, pohađaju je đaci iz gornjeg Jadra više od 180 godina. Za dve godine i njeno novo zdanje iz 1983. godine navršiće četiri decenije pa je i tu potrebna obnova. Prelep arhitektonski izgled škole koja je izgrađena sredstvima iz svih bivših jugo – republika uz današnju finansisku podršku grada, ostavlja utisak jedne od najvećih školskih ustanova, jer se prostire na 3.100 kvadrata.

Foto: V. Mitrić

– Baš zato što ova škola ima više krovnih ravni, kaskada, limenog podšiva i ugaonih prozora na zidovima ispod krova ovo je treće leto otkada se odvija njena kompletna obnova. Protekle godine završen je krov iznad kabineta, i njegova prva kaskada a ove godine je završena druga kaskada, pa je ostalo da se zameni krov iznad fiskulturne sale i središta zgrade. Za minule tri godine tu je uloženo više od 11 miliona dinara - rekao je Đokić.

Obnovljena je i školska zgrada izdvojenog odelenja lipničke škole „Vuk Karadžić“ u Bradiću, gde je investirano oko 700.000 dinara. Sada je dobila praktično najpotrebniju izolaciju, novu fasadu i stolariju. Protekle godine, zamenjena je krovna konstrukcija, pa je tako i ona spremno dočekala nove generacije đaka. U Donjem Dobriću izdvojeno odeljenje lešničke osnovne škole „Petar Tasić“ je prošle godine dobilo nov krov i toaletne prostorije. Ovog leta zamenjena je kompletna stolarija, sa termopan staklom, argonskim punjenjem i prilaznom terasom zgradi. U planu je i zamena podova rekao je pomoćnik gradonačelnika. Do sada je prema njegovim rečima ovde investirano 2.560.000 dinara. Reč je o četvororazrednoj školi, podignutoj 1974. godine koju pohađaju 23 učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a