GAJI VOĆE ZA - RUSE: Radiša Petrović iz Jagodine pronašao način da ispuni zahteve probirljivog tržišta

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 08. 2021. u 06:21

VOĆE Radiše Petrovića iz Jagodine, koje uzgaja u selu Slatina, na potesu Orlovak, našlo je put do ruskog tržišta!

ГАЈИ ВОЋЕ ЗА - РУСЕ: Радиша Петровић из Јагодине пронашао начин да испуни захтеве пробирљивог тржишта

Foto Z. Gligorijević

Več je prodao oko 10 tona višanja sorte šumadinka - po, kaže, odličnoj ceni - sav rod kupina rane sorte loh nes i još deset tona šljiva, pa iskusno objašnjava da su Rusi veoma zahtevne mušterije. Jer, otkupljuju samo poluzrele voćke, sa peteljkom, a njemu je - zbog visokih temperatura i prebrzog sazrevanja - propala velika količina višanja i šljiva.

Kupina je, takođe zbog suše, podbacila za 30 odsto, jer domaćin nije postavio mrežu za zasenčavanje, ali je cena po kilogramu dostizala 180 dinara, za koliko se poslednji put prodavao pre šest godina.

Petrović je imao i 20 tona kajsije, koja je odlično rodila jer je mraz nije "obrao", pa je bila retka voćka na tržištu. Zato je kilogram u maloprodaji koštao 120, a "na veliko" 200 dinara.

- Od poljoprivrede se mnogo lepo živi, ali narod toga uopšte nije svestan. Svi su pobegli u grad. Zarađujem bolje nego da radim u nekoj firmi, svoj sam gazda, imam slobodu i uživam u prirodi. Nemam televizor, čak ni struju, ali mi to ne smeta. Ovo je prvobitno bio objekat u kojem sam boravio dok radim u voćnjacima, a sada sam više ovde nego u porodičnoj kući, u Jagodini - kaže Radiša, i dodaje da sve poslove oko voćaka obavlja sam, a radnike angažuje samo kada na red dođu orezivanje i branje.

Foto Z. Gligorijević

Inače, Petrović je Pravni fakultet napustio na četvrtoj godini studija, a onda je počeo da se bavi špedicijom po bivšoj Jugoslaviji i u inostranstvu. Posao je, kaže, radio s uživanjem, iako se dešavalo da i po 15 dana "u cugu" bude na putu...

- Prevalio sam toliko kilometara, da bih sigurno bar dva puta mogao da obiđem zemaljsku kuglu. Kada je prestalo da mi bude zanimljivo i kada se tržište smanjilo, naročito posle raspada SFRJ, počeo sam da menjam poslove, a sebe sam konačno pronašao u uzgajanju voća.

U izuzetno pogodnom podneblju sam 1999. kupio ove parcele, pa sada na šest hektara imam šljive, na četiri su kajsije, na dva i po dunje, na dva višnje, dok je pod kupinom hektar i po - zaključuje Radiša Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista