PRED ŽIRIJEM DEVET OSTVARENJA: U Vrnjačkoj Banji od 13. do 18. avgusta održava se Festival filmskog scenarija

G. Ćirović

10. 08. 2021. u 12:32

TRADICIONALNI Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, po 45. put održaće se od 13. do 18. avgusta u prestonici srpskog kontinentalnog turizma.

ПРЕД ЖИРИЈЕМ ДЕВЕТ ОСТВАРЕЊА: У Врњачкој Бањи од 13. до 18. августа одржава се Фестивал филмског сценарија

FOTO: G.Š.

U organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, na letnjoj pozornici vrnjačkog amfiteatra „Danilo Bata Stojković“, publika i stručni žiri u glavnom takmičarskom programu imaće priliku da vide ukupno devet igranih filmova srpske kinematografije nastalih između dva festivala.

U trci za nagrade naći će se „Nečista krv - Greh predaka“ prema starom scenariju Vojislava Nanovića i adaptaciji Milene Marković i „Južni vetar 2: Ubrzanje“ prema scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića koji će biti prikazani prve večeri, nakon svečanog otvaranja. Osim ova dva ostvarenja pred žirijem će se naći i „Oaza“ Ivana Ikića, „Živ čovek“ po scenariju Milene Marković, „Ime naroda“ koji potpisuju Kosta Peševski, Milovan Vitezović i Darko Bajić, „Lihvar“ Strahinje Madžarevića, „Jedini izlaz“ Marka Popovića, „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i LJubinke Stojanović  i „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića.
- Po ugledu na najpoznatije filmske festivale, prvi put ćemo organizovati defile učesnika crvenim tepihom na Trgu kulture pred svečano otvaranje. Biće to prilika da ljubitelji filmske umetnosti i na ovaj način pozdrave učesnike i protagoniste – kaže Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja.
Uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka, projekcije filmova održavaće se na letnjoj pozornici od 20.30 i 22.15, a o nagradama ovogodišnjeg festivala odlučivaće stručni žiri koji čine Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović. Jednu nagradu tradicionalno će dodeliti i žiri novinara, a za razliku od prethodnih godina i publika će biti u prilici da odabere svog favorita. Nagrada “Mihićevo zlatno pero”, ustanovljena prošle godine, biće dodeljena za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

PRATEĆI PROGRAMI

U okviru pratećih programa predviđene su Škola filmske dramaturgije i Škola filmske kritike, radionica “Kako se gleda film”, Simpozijum o dokumentarnom opusu “Češke škole, kabare “Cimet i vanila” i “Da, to su bili dani”, koncert Mine Lazarević, muzičko poetsko veče „Nagrađenima u čast“...U programu preko plota publika će moći da pogleda filmove „Dohvati nebo“ i „Mare“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IMA MESTA ZA TUNIS: Ukoliko tragate za drugačijom destinacijom za letovanje, predlažemo Tunis