NEGUJU SVE SRPSKO: Počeo Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

31. 07. 2021. u 23:21

SABOR „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, kulturno-turistička manifestacija, etnohrafskog sadržaja, odlikuje autentičnost, čuvanje kulturno nasleđa, tradicije i istorije, sećanje na naše pretke.

НЕГУЈУ СВЕ СРПСКО: Почео Сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

To je ocenila ministarka privrede u Vladi Repubike Srbije Anđelka Atanasković, koja je večeras zvanično otvorila 51. Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Ona je dodala da je veoma pohvalno što iz godine u godinu nastupa sve veći broj kulturno-umetničkh društava, izvornih folklornih grupa i ansambala, različitih izvođača iz cele Srbije.

Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ čuva sve što je lepo iz prošlosti, kulturu i sve što je srpsko.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je da „kad nešto postoji 51 godinu, znači da vredi i da se za to neko bori“.

- Naši prethodnici su se borili, a na nama je jedan veliki zadatak-da očuvamo ono što su oni gradili i da pokušamo da naučimo našapokoljenja da sutradan slave 100 i 150 godina Sabora. Prvih deset godina Sabor je organizovan u selu Belušiću, a od 1980. godine u porti manastira Kalenić, koji potiče iz 15 veka, pa su generacije sveštenika i naroda pokušale da urade sve kako bi ovaj Božiji hram bio ono što je danas –rekao je Đorđević.

Potom je izveden kulturno-umetnički program.

Otvaranju Sabora prisustvovali su ambasador Palenstine u Beogradu Muhamed Nabhan, konzul palestinske ambasade u Beogradu, Talal Elzik, vladika Šumadijski Jovan, predstavnici opština iz Srbije i druge zvanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna