PRAVE ČAJNU OD PRAVOG MESA: Na Fakultetu veterinmrske medicine praksa je izuzetno važna

B.B.

30. 07. 2021. u 13:34

ČAJNA, pečenica, srpska kobasica, viršle, deo su asortimana proizvoda kojima na deklariciji piše da su proizvedeni u radionici za preradu mesa na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

ПРАВЕ ЧАЈНУ ОД ПРАВОГ МЕСА: На Факултету ветеринмрске медицине пракса је изузетно важна

Foto M. Anđela

Ono što ih razlikuje od ostalih prerađevina je da su napravljeni od pravog mesa i po tradicionalnim receptima, bez dodataka. Proizvodi nisu za prodaju, već se poslužuju na internim događjima na fakultetu.

Prema rečima dr Branka Suvajdžića, asistenta na Katedri za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla u eksperimentalnoj radionici ukusa kako je zovu, proizvode se suhomesnati proizvodi, fermenitisani proizvodi od mesa, barene kobasice.

- U radionici će se praviti čajna kobasica, pečenica, viršle, srpska kobasica, kranjska - navodi profesor Suvajdžić. - Razlikuju se zato što su kvalitetniji, jer se prave od mesa prve kategorije. Za suhomesnate proizvoda i fermetisane kobasice, koristimo tradiconalne tehnologije proizvodnje. Od dodataka se koristi samo kuhinjska so i razni začini.

Budući doktori veterinarske medicine u radionici imaju praksu od dve nedelje, koja je izuzetno bitna tokom školovanja.

- Pored proizvodnje, studenti rade senzorsku, mikrobiološku i hemijsku analizu proizvoda koje napravimo u našoj radionici - objašnjava dr Suvajdžić. - To njima znači mnogo. Osim u radionci, deo prakse obavljaj i u industriji.

U planu je da se napravi radionica za preradu mleka, fermentisanoh proizvoda od mleka, kao i sireva. To bi trebalo da zaživi sledeće godine. Fakultet, na katedri za bilogiju ima svoj pčelinjak, gde proizvode med.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024