OTMICA DOKTORA ANDRIJE TOMANOVIĆA: Ovako su albanski ekstrenisti '99 sa radnog mesta izvršili strašan zločin

D. Zečević

24. 06. 2021. u 12:33

NA današnji dan 1999.-te godine albanski ekstremisti oteli su dr Andriju Tomanovića, načelnika Hiruške klinike KBC-a u Prištini, redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta Kosova i Metohije.

ОТМИЦА ДОКТОРА АНДРИЈЕ ТОМАНОВИЋА: Овако су албански екстренисти 99 са радног места извршили страшан злочин

FOTO: D. Zečević

Dr Tomanović je otet sa radnog mesta na Hiruškoj klinici, gde je radio punih trideset i šest godina.

- Datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine.U tom periodu oteti su ili ubijeni "Uspravni ljudi": dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić-ističe se u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaje da su svi pomenuti zdravstveni randici bili  humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti ljudi, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi, lekari koji su brinuli o zdravlju i životima građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu veru i naciju. Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo i da te veze zauvek prekine.

- Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nisu rasvetljeni, niti su zločinci pronađeni i privedeni pravdi, što samo potvrđuje činjenicu da je pravda za srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje nedostižna -opiminju iz Kancelarije za KiM i dodaju da su zataškavanje zločina i napori Prištine da se oni prepuste zaboravu, velika  prepreka uspostavljanju trajnog mira i međunacionalnog poverenja.

- Zato je naša dužnost da, odlučno i bez odustajanja, zahtevamo od pravosuđa privremenih institucija u Prištini i predstavnika međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred zločinima i da u ime čovečnosti i budućnosti prestanu da zanemaruju i zataškavaju otmice i ubistva srpskih zdravstvenih radnika, ali i sve druge nerasvetljene slučajeve-zaključuje se u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Meothiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)