HITNO ISELJENO 160 MALIŠANA: Radovi tresu zgradu vrtića, ugrožena bezbednost dece u Subotici

J. Lemajić

15. 06. 2021. u 08:34

POŠTO građevinski radovi tik pored vrtića "Poletarac" u Subotici ozbiljno prete da naruše statiku zgrade, a time, naravno, i bezbednost 160 mališana koji u njemu borave, uprava Predškolske ustanove "Naša radost" odlučila je da objekat privremeno zatvori.

ХИТНО ИСЕЉЕНО 160 МАЛИШАНА: Радови тресу зграду вртића, угрожена безбедност деце у Суботици

Foto J. L.

Odluka je doneta na osnovu stručnog mišljenja lica zaduženih za bezbednost i zdravlje na radu, a mališani će biti raspoređeni u okolne vrtiće.

- Pri izvođenju radova na iskopu zemlje za temelj zgrade na parceli pored vrtića, a koji je predviđen da se gradi na samoj granici susedne parcele sa dvorišnim delom i delom objekta, postoji mogućnost da dođe do povećanja udubljenja pukotine i većih oštećenja, što bi moglo da ugrozi stabilnost objekta vrtića - objašnjava Nebojša Markez, direktor PU "Naša radost". - U petak smo dobili zvaničan dopis da može ovo da se desi i odmah smo reagovali. Pre ovoga, primećena su oštećenja zida u dvorišnom delu objekta, te je taj deo zatvoren i deca tu više nisu odlazila na igranje. Sada iznad zida za koji postoji mogućnost da se uruši nalaze se tri vaspitno-obrazovne grupe, a postoji mogućnost urušavanja kompletnog vrtića. To naravno nećemo dopustiti. Ne mogu da govorim koliko će ovo trajati, ali dok se god ne steknu uslovi da deca bezbedno borave u vrtiću oni se neće vraćati.

Roditelji mališana koja idu u vrtić "Poletarac" već duže vreme ukazuju na opasnost koja u svakom trenutku vreba njihovu decu.

- U poslednjih desetak dana postoji objektivna mogućnost da bezbednost naše dece bude ugrožena. Pre toga smo primetili da su nam deca jednom nesigurnom ogradom odvojena od gradilišta. Roditelji su počeli da se bune, u nekoliko navrata smo tražili da građevinska inspekcija izađe na teren jer je zbog potkopavanja temelja počela da podrhtava zgrada vrtića - kaže Majda Knežević, majka petogodišnje devojčice.

INVESTITOR: NEMA BOJAZNI

NAŠI radovi ni na koji način neće uticati na fizičku i zdravstvenu bezbednost dece. Obezbeđenjem građevinske ograde oko samog gradilišta, uključujući i dečje obdanište i njegovo dvorište, sprečili smo bilo kakav fizički pristup dece ka građevinskom zemljištu i moguće konsenkvence bilo kakvog događaja koji ugrožava fizičku sigurnost - navodi se u saopštenju investitora kompanije "Bomaks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)