STIGLO VIŠE OD 2100 UČENIČKIH RADOVA: Veliki broj učesnika na Osmom konkursu za strip kaiš

Игор Митић
Igor Mitić

28. 05. 2021. u 14:25

NA adresu Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a povodom Osmog konkursa za strip kaiš, koji se organizuje u sklopu Balkanske smotre mladih strip autora, stigla su 2104 rada iz zemlje i inostranstva.

СТИГЛО ВИШЕ ОД 2100 УЧЕНИЧКИХ РАДОВА: Велики број учесника на Осмом конкурсу за стрип каиш

Foto: Škola stripa

Na konkursu, čiju su organizaciju podržali Sindikat obrazovanja Jablaničkog okruga, Učiteljsko društvo Leskovac i „Nova naša reč“ učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz većeg broja gradova Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

- Ove godine nas je podržala i Osnovna škola „Josif Kostić“, gde je svaki učenik nacrtao strip kaiš na slobodnu ili zadatu temu „Strip kaiš protiv nasilja“, a značajan doprinos dale su i leskovačke osnovne škole „Svetozar Marković“, „Vožd Karađorđe“, „Vasa Pelagić“, „Kosta Stamenković“ i „Vuk Karadžić“. Žiri nije imao ni malo lak posao – kaže Marko Stojanović, predavač u Leskovačkoj školi stripa koja ovim konkursom obeležava 26 godina rada.

Za to vreme imala je više od 1.500 polaznika, a mnogi od njih su danas svetski poznati strip crtači, animatori, ilustratori, restauratori, arhitekte, akademski slikari i grafičari i majstori tetovaže.

va škola je u Leskovac donela više od stotinu međunarodnih nagrada, a duže od dve decenije organizuje i Balkansku smotru mladih strip autora – najstariji strip festival na prostiru nekadašnje Jugoslavije i jednu od najmasovnijih strip manifestacija na svetu.

Nagrade

U uzrastu do 10 godina nagrađena je Iva Cvetković iz Leskovca. Mina Paunov iz Zrenjanina dobila je nagradu u uzrastu od 11 do 15 godina, a Leskovčanin Bogdan Ristić dobio je priznanje u velikoj konkurenciji takmičara od 16 do 19 godina. Dodeljene su i dve specijalne nagrade Anastasiji Vidanović iz Leskovca i Jeleni Pavlović iz Beograda. Tročlani žiri, osim Stojanovića, činili su Nikola Milićević, strip teoretičar i Miloš Cvetković, predavač u Školi stripa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere