ŠOK ZA TENIS: Đoković neće moći da brani titulu na Australijan openu?

Novosti online

16. 10. 2020. u 09:10

VIRUS korona je pogodila ceo svet. To je uticalo i na sport, a kako stvari stoje mnogo toga se neće promeniti ni 2021. godine, bar kada je tenis u pitanju.

ШОК ЗА ТЕНИС: Ђоковић неће моћи да брани титулу на Аустралијан опену?

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Pojavile su se najave da Australijan open možda neće biti održan naredne godine ili ako bude, onda će izgledati drastično drugačije od onoga na šta smo navikli.

To bi mogle da budu loše vesti za Novaka Đokovića, apsolutnog vladara grend slema u Melburnu. Naš as je tamo pobeđivao čak osam puta i nesumnjivo je da bi najveći favorit bio i naredne godine.

Svi napori su učinjeni da se ova teniska sezona najpre nastavi, a potom privede kraju (što će se još malo i desiti), ali bi Australija mogla da napravi problem.

Naime, u toj zemlji je objavljeno da su vlasti zabranile ulazak stranaca u zemlju i napuštanje kontinenta svojim državljanima sve do 2022. godine!

To znači da ni sportisti neće moći da ulaze u tu zemlju, ali ni teniseri i teniserke koje se takmiče pod njenom zastavom neće moći da je napuste.

Ovo preti da se Otvoreno prvenstvo Australije pretvori u zatvoreno, a sve komplikuje i činjenica da postoje unutrašnja ograničenja kretanja između saveznih država Australije!

Da li će Đokoviću biti onemogućenpo da brani trofej na Australijan openu?/Foto: EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY

Predsednik australijskog tenisa Kreg Tili uputio je vlastima upozorenje da Australijan open neće moći da se održi sa ovakvim pravilima na snazi.

- Ne može da se dogodi da teniser bude zaglavljen u karantinu 14 dana, a da onda igra turnir. To ne možete da očekujete od njih. Nikako! Moramo znati sledeće u naredne dve sedmice, najviše mesec dana - da li će se granice otvoriti i da li ćemo moći da organizujemo turnire u više gradova. Ako to ne bude moguće, moraćemo da razmislimo o raznim scenarijima - rekao je Tili.

Ovo može da napravi velike probleme kada je tenis u pitanju. Početak sezone se u najvećoj meri održava u Australiji. Prošle sezone je prvi ATP kup održan u tri grada u ovoj zemlji (Srbija osvojia to takmičenje), zatim su tu turniri u Adelejdu i Oklendu, koji prethode prvom grend slemu.

Najbolji teniser sveta je ostao bez prilike da igrom slučaja 2020. godine brani trofeje na Vimbldonu osvojene 2018. i 2019. godine. Đoković bi mogao da ostane bez šanse da u Melburnu pojuri 18. grend slem trofej i tako pokuša da se približi Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru, koji imaju po 20.

Ipak, nije isključeno da se napravi izuzetak za kretanje vrhunskih sportista koji bi ponovo bili u "mehuru", ali još uvek nema naznaka da će se to dogoditi. U Australiji navode da će sve morati da se reši u narednih dve nedelje do mesec dana.

Kreg Tili je najavio i da će, ako se grend slem odigra, u "Melburn parku" biti prisutno tek 25 odsto gledalaca od maksimalnog kapaciteta.

Australijan open 2021. godine trebalo bi da se održi od 18. do 31. januara.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Mondo sport)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista