NOVAK SE RAZGOROPADIO! Uz "rat" sa publikom, Đoković preko maratonca do četvrtfinala Rolan Garosa!

Novosti online

04. 06. 2023. u 16:41 >> 16:42

NOVAK Đoković je nastavio pohod na titulu Rolan Garosa, plasiravši se u četvrtfinale nakon što je u zanimljivom meču pobedio 94. tenisera sveta, Huana Pabla Variljasa. Iako je Srbin za rivala imao Peruanca koji je prethodno izbacio 19. i 13. sa ATP liste, rezultat je bio više nego ubedljiv - 6:3, 6:2, 6:2.

НОВАК СЕ РАЗГОРОПАДИО! Уз рат са публиком, Ђоковић преко маратонца до четвртфинала Ролан Гароса!

FOTO: Tanjug/AP

Posle ona dva antologijska uvodna seta protiv Alehandra Davidoviča Fokine, a svaki od njih je trajao po sat i 25 minuta, ovoga puta je prvi segment duela trajao dvostruko kraće. Ali, nije bio ništa manje zanimljiv. Naprotiv.

Uz dva rana brejka Nole je poveo sa 4:0 i delovao nezaustavljivo jer mu je servis "proradio" za razliku odmeča sa Špancem, ali se potom, posve neočekivano, nametnuo Variljas. "Opustio" je ruku, pa poentirao i na "direktne načine", ali i slajsovima terao Noleta na greške. Srpski as je ipak smireno priveo set kraju u svoju korist, a zapravo, to "smireno" bilo je samo u igračkom smislu. U onom čisto emotivnom, bilo je prilično burno na momente.

Naročito kada je deo publike pogrešno protumačio Novakovo nezadovoljstvo zbog toga što je posle udarca Variljasa vetar skrenuo lopticu - pravo na liniju. Neki navijači su mislili da Đoković ima šta da zameri linijskom sudiji, pa su mu čak i zviždali, a nakon što je on minut kasnije osvojio taj gem, uz ruku pokraj uveta "pozvao" je publiku da još više bude protiv njega. Naravno, odmah potom se nasmejao, znajući vrlo dobro da je samo mali deo gledalaca protiv njega.

Novak Đoković u kratkotrajnom "ratu" sa publikom na Rolan Garosu tokom meča sa Variljasom u osmini finala / TV Eurosport

Uz samo jedan osvojeni poen od svojih šest drugih servisa u prvom setu, Nole je "dodao gas" u drugom. Rešen da ne dozvoli Peruancu da se dodatno razmahne, Đoković je na najbolji način iskoristio privremeno odsustvo dosadnog vetra i zagospodario terenom kako je to i navikao ljubitelje tenisa. Ređali su se njegovi dobri potezi, ređali se i novi brejkovi, pa je uz serije od deset osvojenih poena od 11 odigranih, a savršenih 14/14 kada se radi o učinku posle dobrog prvog servisa, Srbin krenuo po ubedljiv trijumf.

Huan Pablo Vairljas je u prva dva kola ovog turnira uspeo da nadoknadi dva seta zaostatka, najpre protiv Kineza Šanga, zatim i protiv Španca Bautiste Aguta, ali protiv ovog i ovako razgiranog favorita, i nije imao neke naročite šanse za takav podvig. Naročito kada je Novak brejkom poveo sa 2:1 na startu trećeg segmenta igre, što je, ispostavilo se, bila odlučujuća prednost, kako rezultatska, tako i psihološka. 

Naredni Noletov rival biće Rus Karen Hačanov, od koga je Nole izgubio jednom i to finale u Parizu, ali na tvrdoj podlozi, jer se radilo o mastersu 2018. Nakon toga je Srbin ostvario sedam uzastopnih trijumfa i vodi sa 8:1.

KRAJ! Đoković - Variljas 6:3, 6:2, 6:2

5:2 - Posle pet izgubljenih gemova u nizu, Peruanac se opet "dopisao" na semafor. Ali, naredni servira Nole. Za trijumf.

5:1 - Fantastično igra Nole. Fantastično. Drop šot kojim je osvojio gem je za udžbenike bio... Još gem do pobede!

4:1 - Brejk Đokovića! Kako gospodari terenom srpski teniser! Poveo je Variljas na startu trećeg seta, a onda četiri gema zaredom osvojio Nole, i to "očas posla", kao da se jedino on i pita koji će rezultat da se pojavljuje na semaforu. Potpuna dominacija...

Novak Đoković tokom meča sa Variljasom na Rolan Garosu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

3:1 - Odlična je stvar što Novaka i dalje veoma, veoma dobro služi servis. Posle 17 minuta igre u trećoj deonici, uz gem okončan asom (i samo jedan izgubljen poen), Nole je opet izgradio dva gema prednosti, što je imao i u oba prethodna seta.

2:1 - Brejk Đokovića! - Četiri od sedam je bila realizacija Noletovih brejk šansi u dosadašnjem toku meča. A sada je 4/10, jer je u gemu u kome je Đoković često uspevao da nadmudri rivala lukavim udarcima Variljas pogađanjem linije anulirao prvu brejk loptu koju je izgradio Nole, a potom je sam Srbin pogrešio kod druge, ali spasa za Peruanca nije bilo kod treće!

1:1 - Nije Nole dozvolio rivalu ni da pomisli da može do brejka. Samo jedan izgubljeni poen Đokovića na njegove servise, uz dva nova asa (a šest ukupno) i - rezultat je nerešen na startu treće deonice.

0:1 - Prvi put meču, Peruanac vodi. Osvojio je servis gem na startu trećeg seta, posle čega Nole nešto burno govori svom stručnom štabu. Nešto vezano za probleme koje mu pravi vetar...

16.07 - U prvom kolu, protiv Kineza Šanga, i u drugom, protiv Španca Bautiste Aguta, Variljas je izgubio uvodna dva seta. I onda pobedio. Da li će se "probuditi" i sada?

Anketa

Može li Variljas da smanji prednost Noleta u setovima?

6:2 - Set za Đokovića! Posle samo 33 minuta igre!

5:2 - Đoković propustio set loptu. Kao da se naljutio Novak nakon što je posle 4:0 u prvom setu dozvolio sebi da autsajder u ovom meču napravi jedan brejk, a ima onda i brejk šansu za drugo "oduzimanje" servisa osvajaču 22 grend slem titule. Zaigrao je posle osvajanja uvodne deonice Srbin kao u najboljim danima, došao posle samo 31 minuta do brejk/set lopte, ali se Peruanac izvukao iz nezgodne situacije, osvojivši "svoj" gem. Serviraće Nole za 2:0 u setovima...

5:1 - Kako igra Nole...Uz deset osvojenih poena od poslednjih 11 odigranih, na "nuli" je ostavio rivala i uvećao prednost na četiri razlike.

Huan Pablo Variljas tokom meča sa Novakom Đokovićem na Rolan Garosu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:1 - Brejk Đokovića! Nastavlja da briljira Novak. Uz osvajanje najdužeg poena do sada (24 razmenjena udarca), i to pogađanjem linije, preuzeo je vođstvo u gemu u kome je servirao njegov suparnik, a nakon tih 15:30 i dva naredna poena je Srbin osvojio - oba neiznuđenim greškama Variljasa.

OVO NIJE HTEO DA IM OPROSTI: Zato je Novak Đoković "ratovao" sa publikom na Rolan Garosu (VIDEO)

3:1 - Ne posustaje Novak. Posle tačno sat vremena, uz samo jedan izgubljeni poen u zasad poslednjem servis-gemu, došao je iznova do "dva razlike" u drugom setu.

2:1 - "Raspucao" se sada Huan Pablo Variljas i za tili čas osvojio "svoj" gem. Ali, ima brejk zaostatka u drugom setu...

2:0 - Savršena "potvrda" brejka. Bez izgubljenog poena. Ponovo, kao na početku meča, peruanski teniser uopšte nema odgovor na Noletove servise.

1:0 - Brejk Đokovića! Izvrsno je počeo drugu deonicu Nole! Majstorski je odgovarao na početne udarce suparnika, odmah postajao on igrač koji "juri" osvajanje poena, a ne bavi se samo defanzivom, te je uz svega jedan izgubljeni poen (i to kada mu je reket maltene ispao iz ruke) napravio brejk.

Novak Đoković tokom meča sa Huanom Pablom Variljasom na Rolan Garosu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

6:3, SET ZA ĐOKOVIĆA! Nije davao Nole mnogo nade suparniku da može do drugog brejka na ovom meču - brzo osvojenim poenima (uz jednu sopstvenu, "za milimetar" grešku - koja ga je koštala izgubljenog poena), Đoković je osvojio uvodnu deonicu za 43 minuta. U njoj je, podsetimo, uz dva rana brejka poveo sa 4:0, potom se malo razgoropadio Variljas ("opustio" je ruku, pa poentirao i na "direktne načine" i slajsovima terao Noleta na greške), no srpski as je ipak smireno priveo set kraju u svoju korist, zadržavši polovinu one početne prednosti.

5:3 - Peruanski teniser, koji je drastično podigao nivo svoje igre nakon što je prvi put osvojio gem na ovom meču, odlično je (uz lukavo korišćenje "slajsa") kontrolisao ritam u ovom servis gemu, u kome je Nole i pored priličnog truda osvojio samo poen. A posle 39 minuta od početka, Srbin će servirati za osvajanje seta.

Novak Đoković u "ratu" s navijačima na Rolan Garosu tokom meča sa Huanom Pablom Variljasom / TV Eurosport

5:2 - Umalo brejk, a onda - "rat" sa navijačima! U neočekivanim problemima našao se Nole. Em je počeo da greši, em njegov suparnik da pogađa baš one delove terena koje želi, em se publika okrenula protiv Srbina. Deo nje, tačnije. Naime, na 30:30, Đoković je glasno prokomentarisao kako "ne može da veruje" šta vetar radi - što je deo gledalaca shvatio kao da viče na svoj stručni štab, pa su počeli Srbinu da zvižde. On je uspeo da anulira brejk šansu rivala, a onda sa dva izvrsna poena osvoji gem, posle čega je stavio ruku kod uha, u stilu "Ne čujem vas!". Sve je to začinio i smehom, shvatajući da je samo deo, i to manji deo, gledalaca bio protiv njega u pomenutoj situaciji.

4:2 - Iako je Variljas značajno podigao nivo svoje igre, "pretio" je Nole mogućim novim brejkom, no kada je sa 10:3 poveo u direktnim poenima, bilo je to za 40:40, posle čega je Peruanac sa dva asa osvojio "svoj" gem. Nervirao se Novak tokom ovog gema jer je vetar počeo da mu pravi probleme, a i jedno "brdašce" šljake o koje je loptica odskočila pri rezultatu 30:30, promenila putanju i nije uspeo da je stigne...

Novak

Novak Đoković se "baca" ne bi li stigao lopticu koja je neočekivano počela da "beži" od njega / TV Eurosport

4:1 - Brejk Variljasa! Zakomplikovao je Nole sam sebi situaciju. Na 30:15 je previše leženo odigrao bekhend volej na mreži, uveren da će poentirati, a lopticu je poslao u aut. Peruanac je potom dvema bekhend paralelama došao do svog prvog gema, čime je prepolovio broj brejkova koje bi da nadoknadi.

4:0 - Brejk Đokovića! - Petnaest minuta od početka, a Nole ima četiri razlike, uz dva osvojena gema na servise rivala. Ovaj drugi brejk napravio je uz samo jedan izgubljen poen, ali i sjajne forhende, kao i jedan dropšot kojim je pogodio liniju. Bunio se Peruanac kod tog poena, ali uzalud. Fantastično deluje Novak. Posle ona dva uvodna seta protiv Fokine, kada je svaki trajao po sat i 25 minuta, ovo je potpuno druga priča

3:0 - Posle deset minuta igre, i to prilično spektakularne u njegovom drugom servis gemu, Nole vodi sa tri razlike. Maestralno je kontrolisao zbivanja na terenu u prethodna dva minuta, u dve, tri, a najviše četiri razmene osvajao bi direktan poen. Perunac deluje kao da baš i ne zna šta ga je snašlo...

2:0 - Brejk Đokovića! - Na krilima izvrsnih servisa kojima je rešio prvi gem u svoju korist, Novak se "razmahao" i u drugom. Odmah je preuzimao inicijativu posle početnih udaraca rivala, to mu je i donelo 15:40, pre nego što je Variljas odličnomo forhend dijagonalom osvojio direktan poen i spasao prvu brejk šansu Srbina. Drugu, međutim, nije - lopticu je poslao daleko van polja i izgubio "svoj" gem.

1:0 - Interesatan gem! As kojim je Nole "otvorio" ovaj duel nije bio "zalet" koji ga je za tili čas doveo do željenog, brzog osvajanja gema. Naprotiv. Jer, u sledećoj razmeni je lopticu udario ramom reketa i poslao je u aut, a potom napravio dvostruku servis grešku. Iako je "tropoteznim matom" izjednačio na 30:30, prvi direktan poen Peruanca doneo je brejk loptu Variljasu, a as je nju odmah anulirao. Još jedan razoran servis (brzina loptice bila je 207 kilometara na sat) onemogućio je Novakovog suparnika da uzvrati udarac, a sve je Đoković začinio još jednim asom. Posle očajnih serviranja u prethdnom, trećem kolu, ovaj "drugačiji Nole" - obećava.

14.44 - Meč je počeo, i to servisima Novaka Đokovića!

14.41 - SAD JE RED NA ĐOKOVIĆA: Rus odradio što je do njega i plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa

14.40 - Počelo je zagrevanje. Za nekoliko minuta će i meč

14.36 - Teniski stadion "Filip Šatrije" je dočekao i izlazak Novaka Đokovića na igralište.

Novak Đoković dolazi do svoje "klupe" pred meč sa Variljasom / TV Eurosport

14.36 - Huan Pablo Variljas prvi izlazi na teren.

14.32 - No, da se vratimo Noletu, čiji je meč konačno došao na red...

14.24 - Pavljučenkova, naravno, nije "tek tako, bilo ko" u ženskom tenisu, igrača je finale Rolan Garosa 2021, ali je prošle sezone čak sedam meseci odsustvovala sa takmičenja zbog problema sa kolenom i ovaj trijumf je potvrda da se zaista "vratila", tim pre što joj je u pitanju treća pobeda nad igračicom iz Top 30 VTA liste, i to posle seta zaostatka.

14.22 - I, konačno je, posle čak tri sata i šest minuta, završen rusko-belgijski duel na centralnom terenu Rolan Garosa, pa će Nole moći da izađe na igralište. A pomenuti duel je završen iznenađenjem - Ruskinja Anastasija Pavljučenkova, tek na 333. VTA listi, posle preokreta je pobedila Belgijanku Elizu Mertens, 28. igračicu sveta, sa 3:6, 7:6(3), 6:3.

Uoči meča

Obično bi Nole u završnicama grend slemova igrao protiv tenisera iz samog vrha ATP liste, ali - ovoga puta to nije slučaj. Jer, pred njim je jedna od senzacija Otvorenog prvenstva Francuske.

Peruanac Variljas je, naime, prekjuče napravio iznenađenje eliminisavši 14. igrača sveta, Huberta Hurkača, sa 3:6, 6:3, 7:6(3), 4:6, 6:2.

Ovaj 27-godišnjak iz Lime je tako postao prvi teniser iz pomenute južnoameričke zemlje koji se domogao osmine finala grend slema nakon 1994. godine i Haimea Izage.

Huan Pablo Variljas/Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Najbolji plasman na ATP listi bio mu je 76. mesto do koga je stigao u martu ove godine, a trenutno je 94. na svetu i nema sumnje da mu je meč sa Đokovićem kruna dosadašnje karijere.

Zanimljivo je to da je Variljas u dosadašnja tri meča na Rolan Garosu svaki put igrao pet setova i pobedio je Junčenga Šanga, Robaerta Bautistu Aguta i pomenutog Huberta Hurkača.

Parovi osmine finala Rolan Garosa - teniseri

Karlos Alaraz (1. nosilac) - Lorenco Museti (17.)

Stefanos Cicipas (5.) - Sebastjan Ofner
Novak Đoković (3.) - Huan Pablo Variljas
Karen Hačanov (11.) - Lorenco Sonego
Holger Rune (6.) - Fransisko Serundolo (23.)
Kasper Rud (4.) - Nikolas Hari
Grigor Dimitrov (28.) - Aleksander Zverev (22.)
Jošihito Nišioka (27.) - Tomas Martin Ečeveri

BONUS VIDEO: SRBIN I RUS U CENTRU PAŽNjE: Novak Đoković i Danil Medvedev zajedno na Rolan Garosu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)