UKRAJINKA SE OSEĆA DISKRIMINISANO: "Borimo se za izbacivanje Rusa i Belorusa iz našeg sporta"

Novosti online

30. 03. 2023. u 11:43

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk kritikovala je odluku MOK-a da dozvoli takmičenje sportistima iz Rusije i Belorusije.

УКРАЈИНКА СЕ ОСЕЋА ДИСКРИМИНИСАНО: Боримо се за избацивање Руса и Белоруса из нашег спорта

FOTO: Epa

Podsećanja radi, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je preporučio sportskim organizacijama da dozvole Rusima i Belorusima da nastupaju, ali kao neutralni sportisti.

- Mnogo toga je rečeno, ali moram istaći ono što nismo iznosili u javnost, a to je da se od prošle godine borimo za izbacivanje Rusa i Belorusa iz našeg sporta. Nažalost, mi nismo nezavisni igrači i praktično sve zavisi od VTA i ATP, pa nemamo mnogo moći - rekla je Kostjuk.

Predsednik MOK Tomas Bah je iskoristio upravo Kostjuk kao primer zbog njenog odbijanja da se rukuje na Ruskinjom Varvarom Gračevom na nedavnom turniru, kao primer sportista koji se takmiče uz otpor.

- Imamo sistem rangiranja u sportu i ako bih ja odbila da igram protiv Ruskinja i Beloruskinja, gubila bih poene i moja bi karijera praktično bila gotova. Pričali smo sa organizacijom o ovoj temi, da nećemo učestvovati na turnirima sa njima jer je to preporuka našeg saveza, kao u svim drugim sportovima. Njihov odgovor je bio da će nam zamrznuti renking i kada se rat završi možemo se vratiti takmičenju. To je smešno čuti i osećamo se izuzetno diskriminisano cele ove godine od raznih organizacija, uključujući VTA, ITF i tako dalje - kaže Ukrajinka.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KRAJ ZA DŽABIR: Ribakina preko Kudermetove do pobede