"GOSPODE!" Novak Đoković je ovako reagovao kada je video užas u Turskoj i neverovatnu scenu u Siriji posle zemljotresa

Novosti online

07. 02. 2023. u 20:12

TURSKA i Sirija još tragaju za brojnim ljudima koji su ostali pod ruševinama usled snažnih zemljotresa, mnogo je već poginulih, ali ima i srećno okončanih akcija spasavanja. Jedna od njih je posebno ganula najboljeg tenisera sveta.

ГОСПОДЕ! Новак Ђоковић је овако реаговао када је видео ужас у Турској и невероватну сцену у Сирији после земљотреса

FOTO: Tanjug/AP

Novak Đoković je, kao i mnogi drugi širom planete, uzdrman tragedijom koja se dogodila.

Prema poslednjim podacima, u dva jača zemljotresa, od kojih je jedan bi 7,8, a drugi 7,5 stepeni, poginulo je više od 5.300 ljudi.

Samo u Turskoj, prema informacijama od utorka popodne po našem, srednjoevropskom vremenu, poginule su 4.544 osobe, a povređeno 26.725, dok je srušeno ili značajno oštećeno više od 6.000 kuća i zgrada. U Siriji je broj poginulih dostigao 800, prema jutrošnjim informacijama tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Đoković je na Instagramu podelio fotografiju na kojoj se vidi dvoje dece pod ruševinom. Uz tu fotografiju je bio ranije postavljen opis "Ostala je da štiti svog brata pod ruševinama 17 sati i sa osmehom je dočekala spas", a Nole je dopisao:

- Gospode, zaštiti ljude i daj im zdravlja!

Foto Instagram/djokernole

U Turskoj je objavljena sedmodnevna nacionalna žalost, a Evropski seizmološki zavod je u utorak popodne javio da je primećeno smanjenje broja zemljotresa kao posledica smirivanja tla, što može da raduje sve pogođene ovom katastrofom, te da olakša rad spasilačkih službi.

U nastavku ovog teksta možete videti i spisak najjačih zemljotresa u istoriji, i onih najsmrtonosnijih, ali pre toga - zašto se ovako razoran potres desio u Turskoj.

 

Tektonske ploče - Turska

Turska je seizmički aktivna oblast unutar kompleksne zone sudara između Evroazijske tektonske ploče i Afričke i Arapske ploče. Veći deo turske teritorije leži na Anadolskoj ploči, manjoj po veličini, a omeđenoj dvema velikim zonama raseda, Severnoanadolskim rasedom i Istočnoanadolskim rasedom, na kome se i desila pomenuta seizmička aktivnost koja je dovela do ovih katastrofalnih posledica (epicentar je bio najbliže gradu Kahramanmaraš).

Tektonske ploče u Turskoj / Wikipedia / Mikenorton

Zapadni deo zemlje takođe je zahvaćen zonom veće tektonske aktivnosti u Egejskom moru izazvanom pomeranjem tzv. Helenskog luka ka jugu. 

Najistočniji deo Turske leži na zapadnom kraju "Zagrosovog nabora" i potisnog pojasa, kojim dominira tektonski potisak, što takođe može da izazve zemljotrese ozbiljnije jačine.

 

Najjači zemljotres

U Srbiji mnogi u svežem sećanju imaju zemljotres u Kraljevu 2010, ali strašan je bio i onaj u Skoplju 1963, i u Banjaluci, i mnogi drugi...

Najjači zvanično izmereni zemljotres na svetu desio se 22. maja 1960. u Čileu i bio je jak od 9,4 do 9,6 stepeni. Trajao je deset minuta, izazvao cunamije koji su pogodili južni Čile, Havaje, Japan, Filipine, Novi Zelenad, Australiju. Procene su da je zemljotres, koji se desio oko 570 kilometara od Santijago de Čilea, pokraj grada Valdivija, doveo do oko 6.000 poginulih.

Od 1501. godine do sada, zabeleženo je 46 potresa koji su bili snage od 8,5 stepeni ili jači od toga. Na drugoj poziciji po snazi je zemljotres u Aljaci, 1585, za koji se veruje da je dostigao 9,25 na skali, a na trećoj poziciji još jedan čileanski potres, od oko 9,1, i to 1730. godine. Sledeća dva desila su se u mnogo bližoj prošlosti. Godine 1964. u Aljasci se dogodio zemljotres magnitude 9,2 stepeni, a 2004. u Sumatri, u Indijskom okeanu, zemljotres jačine 9,1 do 9,3 stepena. Taj je ostao upamćen po mnogim žrtvama...

Najviše poginulih ljudi u zemljotresu

Iako je u pomenutoj tragediji u Sumatri, petoj na listi najjačih zemljotresa u istoriji, ne samo od potresa i rušenja zgrada, već i od cunamija koji je pogodio 14 država, došlo do čak 227.898 pogibija tog 26. decembra 2004. godine, to je tek šesti najsmrotnosniji zemljotres u istoriji ljudskog roda.

Na petom mestu je oko 230.000 poginulih 1139. godine u Azerbejdžanu (procena je da zemljotres tada bio jak 7 stepeni), na četvrtom mestu, takođe usled potresa od 7 stepeni, je 250.000 poginulih u Antiohu, tada Istočnom rimskom carstvu, sada Turskoj, 526 godine, a na trećem mestu sa 273.400 žrtava je prvi od tri kineska razorna zemljotresa na ovoj listi.

Ovaj, trećeplasirani, desio se 1920 u Ningša-Gansuu.

Drugoplasirani na ovoj crnoj listi najvećih tragedije od prirodnih katastrofa izazvanih potresima tla je zemljotres u kineskom Hebeiju 28. jula 1976. godine, kada je stradalo najmanje 242.769 ljudi, ali su procene išle dotle da je i do 700.000 bilo mrtvih, dok se na čak 820 do 830 hiljada žrtava procenjuje epilog najsmrtonosnijeg zemljotresa, koji je kineski Šanksi pogodio 23. januara 1556. godine. Za njega se smatra da je od samog pomeranja tla poginulo odmah više od 100.000 ljudi, a preko 700.000 potom umrlo od gladi i bolesti.

Bonus video: KATASTROFA UŽIVO - Zgrade u Elbistanu se ruše tokom izveštavanja reportera lokalne televizije

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija