ĐOKOVIĆ SIGURNO OBARA REKORD ŠTEFI GRAF, ALI DO KADA OSTAJE PRVI? Evo kada Alkaraz, Cicipas i Rud mogu da svrgnu Novaka sa trona

Novosti online

01. 02. 2023. u 17:17

DOBIO je Novak Đoković lepe vesti iz SAD, koje su odlučile da od 11. maja ukinu obaveznu vakcinaciju protiv Kovida za sve putnike namernike iz inostranstva koji nemaju američko državljansto. To je dobro jer znači da će najbolji teniser sveta po svemu sudeći imati priliku da nastupi na Ju-Es openu, Rodžers kupu i Sinsinatiju, ali s druge strane ostaje mu zabrana za Indijan Vels i Majami koji su na programu u martu. Tu Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas i Kasper Rud vide priliku da ga svrgnu sa trona i postanu "broj jedan umesto broja jedan".

ЂОКОВИЋ СИГУРНО ОБАРА РЕКОРД ШТЕФИ ГРАФ, АЛИ ДО КАДА ОСТАЈЕ ПРВИ? Ево када Алкараз, Циципас и Руд могу да свргну Новака са трона

Tanjug/AP

Teoretski, Alkaraz je imao priliku da se vrati na prvo mesto već sredinom februara, ali još se nije oporavio od povrede, pa neće učestvovati ni na jednom od tri turnira Serije 250 koji se igraju u prvoj nedelji februara. Prijavljen je za turnir u Buenos Ajresu u drugoj nedelji februara koji nosi 250 bodova, a sedmicu posle te braniće 500 bodova za titulu u Riju. 

Poslednje nedelje februara igraće u Akapulku turnir iz Serije 500. Ako ga osvoji, to bi mu, sa potencijalnih 250 iz Buenos Ajresa, na listi od 6. marta, kada bi Novak trebalo da obori rekord Štefi Graf u broju sedmica koje je proveo na prvom mestu, donelo ukupno 750 bodova.

S njima bi se bodovno izjednačio sa Noletom, ali bi ostao iza njega na listi jer bi u tom slučaju o prvom mestu odlučivao broj osvojenih grend slemova u poslednjih 12 meseci, a tu Nole vodi 2:1 (Ozi open i Vimbldon : Ju-Es open).

Stvari se malo komplikuju kada počne mini američka turneja na kojoj Novaka nećemo gledati. Na njoj Alkaraz brani 1360 bodova, polufinale Indijan Velsa i titulu u Majamiju. Đoković ne brani ništa, ali neće ništa novo ni osvojiti, pa mu Španac može preoteti prvo mesto sa jednom titulom i jednim finalom.

Što se tiče Cicipasa, on u februaru brani 480 bodova za finale Roterdama i polufinale Akapulka, a u tom periodu je i prijavio samo ta dva turnira. Kao u slučaju Alkaraza i Grk će imati priliku da u martu preskoči Novaka. On brani samo 135 bodova, jer je prošle godine stigao do trećeg, odnosno četvrtog kola. Ipak, kada je Cicipas u pitanju, to ne znači nužno i napredak na listi jer je Grk u karijeri na oba dva turnira stizao najdalje do četvrtfinala.

Ni Kasper Rud neće moći da ugrozi Novaka pre marta, jer se u februaru prijavio samo za Akapulko, koji mu može doneti maksimalno 500 bodova, s tim što će izgubiti 250 bodova iz Buenos Ajresa gde je prošle godine uzeo titulu. Narednog meseca, iz Indijan Velsa brani samo 45 bodova, ali zato je u Majamiju igrao finale.

Kada se sve sabenjre, novak bi početak aprila i sezonu na šnjljaci mogao da dočeka na prvom mestu, ali i da padne na četvrto. 

ono što je najvažnije za njega i sve njegove navijače, obezbedio je da će od marta ove godine biti apsolutni rekorder u broju sedmica na prvom mestu.

BONUS VIDEO - Srđan Đoković proslavlja Novakovu titulu u Melburnu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)