ATP PONIŽAVA NOLETA: Novak Đoković ovo uopšte nije zaslužio

Novosti online

30. 01. 2023. u 21:00

Novak Đoković je osvojio Australijan open 2023, ali to kao da ne utiče previše na raspoloženje u Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP).

АТП ПОНИЖАВА НОЛЕТА: Новак Ђоковић ово уопште није заслужио

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Novak Đoković je Australijan open 2023. osvojio pobedivši u finalu Cicipasa. Time je na dva načina ušao u istoriju tenisa, pored toga što je Nole od ponedeljka opet prvi na ATP listi, koju su vam "Novosti" već objavile.

Naime, Novak je postao prvi igrač sa deset titula na pomenutom turniru, a ujedno je stigao do 22. grend slem trofeja, po čemu se izjednačio sa dosad vodećim Rafaelom Nadalom.

A pola dana nakon što je Novak Đoković iznova pokorio Australijan open, njegovi navijači su se pitali da li će ATP, na svoja dva zvanična naloga na društvenim mrežama, onom koji se tiče ATP-a kao orgnizacije, te drugog, za medijske informacije Asocijacije teniskih profesionalaca, promeniti glavne fotografije, na kojima se nalaze - Španci.

- Pitam se da li ćemo videti neke promene na nalozima ATP turneje i "ATP medija info"-a uskoro. Sada, kada se Đoković ponovo vratio na prvo mesto. Sada, kada je izborio sedam finala, na poslednjih sedam turnira na kojima je učestvovao. A osvojio ih je šest, i to ništa manje nego dva grend slema i jedno ATP finale. Ima li ikakvih šansi? Pitala se tokom nedeljnog dana jedna Noletova navijačica.

rinaest časova kasnije, u ponedeljk popodne, konstatovala:

- Još uvek ništa.

I, zaista, na društvenim mrežama, ATP promoviše kao glavne teniske aktere u 2023. godini Karlosa Alkaraza (čija se 20-nedeljna "vladavina" okončala Noletovim povratkom na vrh ATP liste) i Rafaela Nadala koji je poslednji trofej osvojio na Rolan Garosu, u proleće prošle godine.

On je ATP-u, izgleda, zaista važniji od Noleta koji je od poslednje Rafine titule osvojio Vimbldon, te trofeje u Tel Avivu, Astani, zatim u Torinu na Završnom mastersu, a ove godine i u Adelajdu te, konačno, na Australijan openu.

Za ovakav odnos Asocijacije teniskih profesionalaca prema Novaku teško da može da se nađe opravdanje. Neki bi rekli da je problem možda bio što je je Noletov otac Srđan primećen pokraj grupe ljudi koji su imali i rusku zastavu u Melburnu, ili što je Đoković tokom finala imao naizgled konfliktnu situaciju sa trenerom, što je sam Goran Ivanišević potom opovrgao. Ali, to su sve sitnice naspram činjenica da neko jeste najbolji teniser sveta, a da upravo ignorišu oni koji o tenisu najviše treba da brinu.

Novak Đoković - Rafael Nadal & Rodžer Federer, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio AusOpen, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Sa razlogom.

Obojica su sada na po 22 osvojena grend slem trofeja, po čemu su iznad svih koji su se ikada tenisom bavili. Podsetimo, Rodžer Federer je u penziju otišao sa 20 takvih titula.

Đoković, inače, vodi protiv Nadala u pobedama. Trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. godine), a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Iako dolaze "nove snage" u tenisu, možda baš na ovogodišnjem Rolan Garosu Rafa ili Nole stigne do 23. grend slem trofeja i tako povede u tzv. "GOAT" trci (engl. skraćenica za Greatest of all time - najbolji svih vremena).

Što se Federera tiče, Nole je duele s njim završio posle tačno 50 mečeva i "dobio" slavnog Švajcarca sa 27:23 kada se računaju pobede.

Pored ukupnog učinka, Novak je od Rodžera bio bolji i na AusOpenu, i to sa 4:1. Dok je od Federera izgubio tamošnji prvi duel, 2007. u osmini finala, pobedio ga je četiri puta u polufinalima (a 2008, na putu ka svojoj prvoj grend slem tituli, Nole je Rodžera savladao kao dvostrukog uzastopnog ovajača Otvorenog prvenstva Australije).

Pratite i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)