A SAD, DA UČIMO VRLINE SVETOG SAVE: Novinar hteo da provocira Novaka, nije ni sanjao šta će Đoković da uradi

D. N.

27. 01. 2023. u 22:07

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan opena deseti put u karijeri, a uoči njegove završne ovogodišnje borbe za rekordnu, desetu grend slem titulu Melburnu, podsetio je Australiju na nešto jako važno. Nešto što je zaboravila, a već joj je, davno, davno, rekao.

А САД, ДА УЧИМО ВРЛИНЕ СВЕТОГ САВЕ: Новинар хтео да провоцира Новака, није ни сањао шта ће Ђоковић да уради

Skrinšot / Jutjub: Australian open

Pre tačno 15 godina, baš na ovaj dan, "Savindan", kako bi to pravoslavci voleli da kažu, jer se na ovaj dan i proslavlja sveti Sava, te 2008. Novak Đoković je prvi put osvojio Australijan open.

U finalu je tada 20-godišnji Srbin (21. rođendan je proslavio tek 22. maja) pobedio Žo-Vilfreda Congu, posle preokreta, sa 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(2). Bio je to jedan od najradosnijih sportskih dana u novijoj srpskoj istoriji, prvi put je "neko naš" osvojio grend slem (a Novak je to uradio "usput" eliminisavši u polufinalu dvostrukog uzastopnog šampiona tog turnira, Rodžera Federera), a pritom je taj "neko naš" pokazao Australiji onaj ovdašnji sportski duh, ali i praznični.

Ko je tada počeo da prati Novakovo penjanje po grend slem lestvici, na kojoj je već napravio 21 korak i samo jedan ga deli od rekorda koji drži Rafael Nadal, nije se začudio onime što je danas, plasmanom u novo, deseto AusOpen finale, Đoković rekao.

Jer, još tada, na Savindan 2008. Nole je poručio Australiji da je voli, iako ga baš i nije volela onoliko koliko njegovog rivala.

Obraćanje svetu je tada započeo rečima:

- Volim ceo svet. Ali, moram da se zahvalim najpre ljudima u mojoj loži, mojoj porodici koja je bila uz mene ne samo na ovom turniru nego tokom celog života...

Voli ceo svet. Nesvakidašnje, bar za ceo svet. A tako hrišćanski.

Onda je Nole pohvalio Congu, rekavši da uopšte ne bi bilo nezasluženo da je Francuz pobedio, pa se "posvetio" publici:

- A vi, navijači... znam, više ste hteli da on pobedi (smeh). Ne, ne, to je okej! U redu je, stvarno je u redu. I dalje vas volim ljudi, ne brinite! - rekao je 20-godišnjak iz Srbije i izazvao salve aplauza.

Novak Đoković objašnjava Australiji da je voli 2008. godine / Skrinšot / Jutjub: Australian open

Sada, tačno deceniju i po kasnije, ponovo je morao da podseća australijsku javnost na najveću od svih vrlina.

Ljubav.

Posle pobede u polufinalu, tokom razgovora sa novinarima, u jednom momentu Nole je, "natrčao" na provokaciju stranog novinara. Iz čista mira, usred lepog razgovora o tenisu, upitan je koliko je tokom ove dve nedelje u Melburnu mislio na prošlogodišnju deportaciju iz Australije.

Odgovor je bio iskren, iz srca:

- Iskreno, prešao sam ja preko toga. Onog časa kada sam stigao u Australiju... Mislim, moje namere su uvek bile pozitivne što se tiče povratka. Naravno, osećaj vezan za ovogodišnji povratak u Australiju se razlikovao od svih drugih, zbog onoga što se desilo prethodne godine, ali, rekao sa mnogo puta: ne zameram nikome, nisam kivan. Ja volim da igram u Australiji. Volim kada sam ovde. I, takve emocije su mi i omogućile da se osećam prijatno ovde, a i da igram dobro. Eto, osvojio sam turnir u Adelajdu, a sad se plasirao u finale Australijan opena. Nisam izgubio meč tokom ovih pet nedelja u Australiji. Mnogo mi je drago što sam ovde, a i što igram dobro.

Koji trenutak ranije je, na pitanje šta bi voleo da ostvari do kraja karijere, odgovor započeo na sledeći način:

- Ne mislim da postoji jednostavan odgovor na to. Govorio sam i ranije o tome da se ja bavim profesionalnim tenisom iz nekoliko razloga, a neki od ličnih su što osećam da na teniskom terenu uvek imam mogućnost da naučim nešto novo o sebi. Verujem da je to i borba sa mojim unutrašnjim demonima, a njih svi imamo. Na terenu, used one teniske borbe, neke od tih stvari izađu na površinu. I, tada morate da se uhvatite u koštac s njima. To je za mene velika škola života - istakao je Đoković.

Ljubav za sve, pa i "za neprijatelje svoje", neprestrani rad na umnožavanju talenata, svakodnevna borba sa slabostima... sve su to podvizi na koje je i sveti Sava pozivao narod, a ličnim primerom svedočio. A Novak? Novak je samo nastavio stopama kojima se kretao i pre 15 godina. Izranjavan nekim spoljnim uticajima, očvrsnut nekim unutrašnjim borbama, ali ispunjen i dalje onim što ga je i vodilo sve ovo vreme:

Verom da su, ma iz koliko "male Srbije" dolazili, svetska čuda moguća.

Ostao je još jedan korak do njegovog novog čuda u Melburnu.

Pratite i taj korak, i sve ostalo o Noletu, na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)