ČUDO? Jedan od najvećih medija Australije: "Zašto poziranje Srđana Đokovića sa Putinovim pristalicama nije tako kontroverzno kao što mislite"

Novosti online

27. 01. 2023. u 16:50

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan opena, deseti put u karijeri, a uoči njegove završne ovogodišnje borbe za desetu grend slem titulu Melburnu, dešavale su se, a i dešavaju se, vrlo zanimljive stvari u Australiji. Jedna od njih je vezana za njegovog oca, Srđana, koji je prekjučerašnjim potezom izazvao gnev mnogih u australijskoj (i ne samo tamošnjnoj) javnosti, ali se onda u jednom od vodećih australijskih medija desilo pravo malo čudo.

ЧУДО? Један од највећих медија Аустралије: Зашто позирање Срђана Ђоковића са Путиновим присталицама није тако контроверзно као што мислите

Foto: N.Paraušić

Podsetimo, otac rekordera Australijan opena pozirao je sa navijačima koji su doneli zastave Rusije i samoproglašene, a od Ruske Federacije potom priznate i prisajedinjene sopstvenoj teritoriji, Donjecke Narodne Republike.

Ovo se dešavalo u vreme dok je Nole igrao četvrtfinale grend slema protiv Rusa Andreja Rubljova, a na internetu je "isplivao" i snimak kako Novakov otac te osobe pozdravlja, što su engleski mediji odmah objavili uz komentar: "Srđan Đoković je rekao: 'Živeli Rusi!'"

Reagovali su zbog toga i ukrajinski ambasador u Australiji, koji je tražio da se Srđanu Đokoviću zabrani dolazak, a da se Novak izjasni podržava li i on to Putina, pa onda i Teniski savez Australije, koji je upozorio porodicu Đoković da ne uzima učešća u političkim aktivnostima, a reagovali su čak i ruski Kozaci...

Naravno, u zapadnim medijima sve je to dodatno predimenzionirano, da je i sam Srđan Đoković morao da reaguje, rešivši da ne bodri sina na polufinalnom meču AusOpena, a onda je i Nole govorio o celoj situaciji, nakon što se u finale plasirao fantastičnom partijom.

Међутим, после тог финала се десило и право мало чудо. 

Naime, jedan od vodećih australijskih medija, "Herald san", koji se nije baš proslavio prošlog januara, kada je Novak Đoković maltretiran u Australiji, a na kraju i deportovan iz nje, sada je za svoju ogromnu čitalačku publiku objavio tekst čiji je naslov:

Zašto poziranje Srđana Đokovića sa Putinovim pristalicama nije tako kontroverzno kao što mislite

Uredništvo "Herald sana" je rešilo da za objašnjenje cele situacije - angažuje novinara iz Srbije.

Nesvakidašnji potez iznedrio je tako pomenuti tekst, čiji je autor teniski stručnjak u svetu medija, Saša Ozmo, koji je Australijancima "objasnio kako stoje stvari".

On je, najpre pojasnio čitalačkoj publici iz "zemlje kengura" da Srđan Đoković uopšte nije rekao "Živeli Rusi!", već...

"Novosti" vam prenose deo njegovog "otvaranja očiju australijskoj javnosti":

"Teško je da vi to razumete, jer su u pitanju homonimi. Ali, u ovom kontekstu, kada je on (Novakov otac) pozravio prisutne, rekao je "Živeli, ljudi", što je na srpskom nešto u stilu "Cheers, folks".

Istovremeno, to je i naš pozdrav na rastanku. To bi, u prevodu na engleski, trebalo da bude: “Cheers, folks, I’m gone” ("Živeli ljudi, vidimo se, odoh"). To upravo to znači, ako želite opisno prevođenje.

U četvrtak sam bio veoma iznenađen kada sam video naslove da je Novakov otac navodno rekao "Živeli Rusi!". To, prosto, nije tačno. Iskreno, da je on hteo da kaže nešto tako, prva reč bi zvučala isto, ali ne druga. Jasno i glasno je rekao šta je rekao, uopšte nije nejasno to što je izgovorio.

Kada sam video one naslove, poslao sam poruku prijatelju, pitajući 'Da li se to meni čini, ili on samo rekao 'Živeli, ljudi!''? A onda, kada pogledate snimak, on odlazi. Otuda i taj pozdrav, 'Živeli, ljudi...'. 

Tekst u Herald sanu o Srđanu Đokoviću, navodnom pozdravu "Živeli Rusi" i Novaku i medijima / Printskrin / Herald san

Tog čoveka sam na TV-u viđao poslednjih 15 godina. Da je želeo da uradi nešto provokativno, kao što se sada izveštavalo o tome, on bi onda to uradio na mnogo drugačiji način. Uzeo bi mikrofon, uživeo bi se, baš kao što je to prošle godine radio na konferencijama za štampu (dok mu je sin bio maltretiran u Australiji, prim. prev.).  Umesto toga, ja znam da je on tamo (među tim ljudima) bio samo da bi se zahvalio za podršku Novaku. To je radio i posle poslednjih Novakovih mečeva, a naročito se zahvaljivao jednoj starici u publici. Takođe, mislim da je napravio pametan izbog što danas nije prisustvovao Noletovom polufinalnom meču.

Interesantan je i stav zapadnih medija o Novaku. Da budem iskren, ima mnogo sjajnih, nepristrasnih izveštača, ali ima onih koji se trude da nađu priče o Novaku koje ne postoje. Da je u pitanju neki drugi igrač, ne bi oni postavljali ista pitanja ili se ne bi time bavili toliko, ali kada je Novak u pitanju, onda se određene stvari uveličavaju.

Samo ću navesti jedan benigni primer, iako ih ima mnogo. Sećam se Rolan Garosa 2019. kada je Rodžer Federer igrao protiv Rafaela Nadala u polufinalu. Federer je izgubio poen nakon što je Nadal na srećan način pogodio lopticom vrh mreže i... Federer se razbesneo zbog toga. Uzeo je lopticu i snažno je poslao van stadiona. Svakako da je bilo gledalaca koje je taj potez uplašio, ali Rodžer o tom (izlivu besa) nije dobio nijedno jedino pitanje na konferenciji za medije.

Za mene lično, nešto tako i nije za postavljanje pitanja, ali, verujte mi (autor teksta o tenisu izveštava od 2006. godine, bio je na većini grend slemova od 2015, a sa lica mesta ispratio Noletovo osvajanje devet grend slem titula, uključujući tri u Melburnu, prim. prev.), da je Novak uradio isto, pravili bi se naslovi o incidentu i pre nego što  bi konferencija počela, onda bi se objavio i posebni tekst o tome, pa bi se desila tri pitanja na tu temu na pres konferenciji, a onda bi bile urađene i posebne analize njegovih odgovora, "zašto je rekao ovo, a ne ono?!". 

Ove nedelje su ljudi takođe stavljali pod znak pitanja Novakovu povredu zadnje lože. I to mislim da nije bilo fer. Svi smo videli, nije se on povredio na treningu, već na meču protiv Danila Medvedeva. Nije trenirao u danima kada ne igra. Zašto bi izmišljao nešto tako? Stvarno bih voleo odgovor", pita se, pored ostalog, Saša Ozmo u opširnom tekstu kojim mu je australijski "Herald san" omogućio ne samo da iznese lično mišljenje, već da pre svega Australiju upozna sa "drugom stranom priče".

Neki bi tu "drugu stranu" prosto nazvali istinom, ali... možda je ona za tamošnju javnost prevelik zalogaj, ovako skokcana, taksativno navedena i detaljno pojašnjena. Neka i jednu od navedenih stavki ausralijska, i, generalno, javnost "zapada" prihvati ne kao istinitu, već da, uopšte postoji, i - to je neki napredak.

A do tada, Noletu ostaje da radi ono što najbolje radi - izdržava razne pritiske i bori se za ono što najviše voli: da uživa na teniskom terenu.

Uskoro sledi nova prilika. Ogromna.

Novak Đoković će u završni ovogodinjši pohod na 10. titulu Australijan opena krenuti u nedelju, kada će, u idealnom terminu, igrati finale protiv Stefanosa Cicipasa. Pratite i taj meč za ulazak u istoriji na sportskim stranicama portala "Novosti".

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)