ĐOKOVIĆ "RAZBIO" AMERIKANCA: Novak u 10. finalu Australijan opena; Pol, rasprave sa sudijom i provokacije sa tribina mu nisu mogli ništa

A. I.

27. 01. 2023. u 12:05 >> 12:06

NOVAK Đoković, od očaja do sjaja, ali baš tako se i dolazi do 10. jubilarnog finala u Australiji. Srbin je u polufinalu Australijan opena igrao protiv Tomija Pola. Amerikanac je bio nadomak prvog seta nakon neobjašnjivog pada Srbina, a posle se za sve pitao samo Novak, koji je slavio rezultatom 3:0 (7:5, 6:1, 6:2)

ЂОКОВИЋ РАЗБИО АМЕРИКАНЦА: Новак у 10. финалу Аустралијан опена; Пол, расправе са судијом и провокације са трибина му нису могли ништа

Tanjug/AP

Novak Đoković je ubedljivo slavio pobedu protiv Amerikanca Tomija Pola u polufinalu Australijan opena. Srbin je ubedljivo startovao. Imao dva brejka prednosti, ali opet su usledile provokacije sa tribina, potom i rasprava sa sudijom oko peškira, te je Đoković neobjašnjivo pao, a rival uspeo da povrati dva brejka.

Nakon toga zaigrao je Đoković na nivou po kome je prethodnih nedelja bio prepoznatljiv u Melburnu. Psihički je oborio rivala na "kolena", a nakon toga ga i počistio sa terena.  Ono što je posebno bilo impresivno jeste njegov ritern koji je u proseku išao brzinom od 110 kilometara na čas, za razliku od rivala, koji je riternirao 88 kilometara na čas u proseku.

Agresivno je krenuo u meč Amerikanac. Uprkos dobrim sevisima Đokovića, došao je do brejk-lopte, na 30:30, Đoković je napravio duplu servis grešku. Još jednom je u teškom trenutku prevagnuo odličan servis Đokovića koji je izjednačio, američkom teniseru nisu pomogle ni dve brejk-lopte, na kraju maratonski uvodni gem od sedam minuta uzima Srbin.

Tanjug/AP

Već u narednom gemu Đoković je ubio entuzijazam rivala, došao je do tri brejk-lopte. Iskoristio drugu i poveo 2:0. U narednom gemu potvrdio je Srbin brejk. Došao je do dve gem-lopte, iskoristio je prvu.

Ono što je obeležilo uvodnih 15 minuta igre jesu duple servis greške na obe strane, ali i vrhunski servisi Đokovića. Videlo se da je Tomi Pol dosta nervozno ušao u meč, a to je Novak znao da kazni.  

Đoković je i u četvrtom gemu pritiskao, pokušao da kazni rivala, ali do tada je već napravio devetu neiznuđenu grešku u meču. Amerikanac je nakon 30:30 vezao dva poena i upisao prvi gem u meču - 3:1.

Potom je Novak nastavio sa neiznuđenim greškama, došao je rival do 30:0, usledio je odgovor Đokovića koji je potom došao do gem-lopte. Ipak, igralo se na razliku nakon što je Srbin napravio duplu servis grešku, ali na kraju dobija gem Srbin za 4:1.

Tanjug/AP

Podigli su obojica intenzitet tenisa. Đoković je došao do 30:30 na servis rivala, odigrao sjajan poen i došao do brejk-lopte. Pogodio je pritom u narednom vrh mreže, a Pol je poslao loptu u aut, 5:1 za Srbina koji je potom servirao za prvi set.

Kada je najpotrebnije tu je odličan servis. Imao je Đoković 30:0, usledila su dva poena Amerikanca, a potom servis brzine 206 kilometara na čas, kojim je Đoković došao do gem-lopte. Nije je iskoristio - izjednačenje. Đoković je potom ušao u raspravu sa sudijom oko peškira. "Ako skupljači lopti ne smeju da mi dodaju peškir, recite mi koja su pravila, kako to ide".

Tanjug/AP

Pala je potom koncentracija Srbinu, iskoristio je to Amerikanac da dođe do brejka - 5:2.

Dobio je naredni gem Tomi Pol sa "nulom". Đoković se dosta mučio sa bekhend udarcem iz koga je proisteklo danas dosta neiznuđenih grešaka. Nastavio je i u devetom gemu isto Đoković. Napravio je duplu servis grešku odmah na startu. Nakon rasprave sa sudijom Novak nije ličio na sebe. Vratio se u potpunosti u prvi set Tomi Pol, koji je uspeo da vrati i drugi brejk - 5:4.

I četvrti gem u nizu dobio je Amerikanac. Još jednom je imao tri gem-lopte. Iskoristio je drugu za izjednačenje. Novaku se obila rasprava sa sudijom o glavu. Nakon nje nije uspeo da poveže svoje redove sve do 11. gema.

Posle dugo vremena odigrao je Đoković jedan siguran gem i poveo 6:5. Nepotrebna drama kulminirala je u 12. gemu, kada je Đoković uspeo da slomi rivala, te nakon 30:0 dođe do set-lopte. Iskoristio ju je i sprečio taj-brejk. Pomalo neverovatno zvuči podatak da je Đoković imao 24 neiznuđene greške u prvom setu.

Tanjug/AP

Znatno opuštenije je Đoković počeo drugi set. Tri gem-lopte imao je nakon nešto više od minuta igre. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu, 1:0. Potom je slična situacija viđena na servis rivala. Dve brejk-lopte imao je Đoković. Prvu nije iskoristio, jeste drugu, te je poveo 2:0.

Treći gem Đokovića malo je zabrinuo navijače. Nekoliko puta uhvatio se tokom njega za nogu, a tri puta rivalu je dao priliku za brejk, koju je potom uspeo da odbrani Srbin i na kraju dobije ga.

Dobija Đoković potom još jedan brejk, ukupno petim gemom u nizu došao je nadomak drugog seta. Dve gem-lopte imao je Amerikanac u šestom gemu. Nije prvu iskoristio. Potom drugu jeste. I, na taj način zaustavio je seriju od sedam osvojenih gemova Srbina. Nakon toga Đoković je odlično servirao i drugi set dobio sa lakoćom 6:1.

Tanjug/AP

Velika je borba usledila i na startu trećeg seta. Nakon nekoliko izjednačenja Đoković je i treći gem počeo brejkom.

Sa lakoćom ga je nakon toga potvrdio Srbin koji je poveo 2:0. Delovalo je potom da je Amerikanac u potpunosti slomljen. Đoković je i u narednom gemu došao do brejka, a potom je uz otpor rivala, koji je imao brejk-loptu, Đoković došao do potvrde duplog brejka - 4:0. Peti gem dobio je Đoković, naterao rivala da servira za ostanak u meču, a na kraju je Srbin upisao plasman u svoje 10. finale, gde ga čeka Stefanos Cicipas.

NOVAK ĐOKOVIĆ - TOMI POL  7:5, 6:1, 6:2

6:2 - Srbin je fantastično igrao. Trčali su obojica po terenu, uz ovacije publike. Tri meč-lopte za odličnog Đokovića. Iskoristio je prvu.

5:2 - Uspeo je Pol da produži meč za još jedan gem. U narednom je Đoković servirao za pobedu.

5:1 - As iz drugog servisa Đokovića za 30:0. Savršeno je nastavio, te došao do tri gem-lopte. "Nulom" je došao do novog gema, Amerikanac servira za ostanak u meču.

4:1  - Usledila su dva promašaja Đokovića, nakon kojih je samo tiho rekao "ajde". Potom, Đoković sjajno riternira za 30:15. Izašao je na mrežu i samo spustio lopticu iza mreže. Ipak, dve gem-lopte za Amerikanca. Zanimljivo je da Đoković u proseku riternira prvi servis brzinom od 110 kilometara na čas. Uspeo je da odoli pritisku Tomi Pol i upiše prvi gem u trećem setu.

4:0 - Pritiska Pol sada Novakov servis. Došao je do 30:30 Amerikanac, potom brejk-lopta za Tomija Pola. Usledila su dva vezana poena Đokovića i nova gem-lopta koju je sjajnim servisom iskoristio.

3:0 - U potpunosti je sada Amerikanac slomljen, novi brejk za Srbina.

2:0 - Dva odlična poena odmah na startu za Đokovića. Fantastično, skratio je lopticu Đoković, stigao ju je Pol, a onda iza leđa Đoković šalje fantastičnu loptu na drugu stranu za tri gem-lopte. Spasao je prvu Amerikanac.

1:0- BREJK! Nije uspeo Tomi Pol da se odbrani. Nakon velike borbe "slomio" ga je Đoković za brejk na startu trećeg seta.

Tanjug/AP

DRUGI SET 6:1

6:1 - Izgledalo je na trenutke da Đoković i Pol igraju egzibiciju. Dva fantastična smeča poslao je Đoković, Amerikanac uspeo da ih vrati, potom je pogrešio Srbin, odigravši skraćenu loptu poslao ju je u mrežu, a nakon toga važan poen osvojio je Srbin drugim servisom - set-lopta.

5:1 - Dve gem-lopte imao je Amerikanac. Iskoristio je drugu. Sada Đoković servira za drugi set.

Tanjug/AP

5:0 - Đoković sada sa lakoćom dobija poene. Sa četiri odlična servisa "nulom" je dobio gem, sedmi zaredom, te nakon 28 minuta igre Amerikanac servira za ostanak u setu.

4:0 - Imao je 30:0 Novak Đoković, izašao je na mrežu, nije uspeo da kazni rivala koji je potom došao do 30:30. Propustio je lepu priliku tada Nole za tri brejk-lopte. Na kraju, ipak, imaće Novak jednu. Koju je iskoristio.

Tanjug/AP

3:0 -  Ponovo su krenuli problemi na servis Srbina, te prva brejk-lopta za Tomija Pola u drugom setu. Nije Đoković ubacio prvi servis. Ali na drugom je naterao rivala na grešku - izjednačenje. Nakon toga je još jednom brejk priliku imao Amerikanac, a dugačak poen osvojio je Srbin. Ono što je zabrinulo, već dva puta se Đoković uhvatio za nogu, a nakon tri brejk-lopte usledila je nakon 10 minuta i gem-lopta.

2:0 - BREJK! Dve brejk-lopte sada za Đokovića. Velika borba. Branio se Novak sjajno, pokušao skraćenom loptom da slomi ritam rivala, koji je stigao do mreže. Druga odlazi u aut. Novi brejk.

1:0 - Odličan početak drugog seta. Tri vezane brejk-lopte za Srbina. Prvu nije iskoristio, poslao je paralelu u aut. Drugu jeste iskoristio.

Tanjug/AP

PRVI SET 7:5

7:5 - Dobro je Tomi Pol servirao. Dobio uvodna dva poena, odgovorio je Đoković za 30:30. Stegla se ruka Polu, snažno je Novak riternirao - set-lopta. Iskoristio ju je Srbin.

6:5 - Konačno je prekinuo Đoković lošu seriju. Dobio je jedan lagan gem i ponovo poveo.

5:5 - Neverovatno. Publika je potpuno Đokoviću okrenula leđa. Amerikanac u još jednom gemu ima tri gem-lopte. Prvu uspeva da spase demotivisani Đoković. Ne i drugu.

Tanjug/AP

5:4 - BREJK!  Dve brejk-lopte i u devetom gemu imao je Pol. Prvu je Đoković uspeo da spase.

5:3 - Dosta problema sada sa nervozom, kao i bekhend udarcem ima Đoković koji je gem izgubio sa "nulom".

5:2 - BREJK! Kada je najpotrebnije tu je odličan servis. Imao je Đoković 30:0, usledila su dva poena Amerikanca, a potom servis brzine 206 kilometara na čas, kojim je Đoković došao do gem-lopte. Nije je iskoristio - izjednačenje. "Ako skupljači lopti ne smeju da mi dodaju peškir, recite mi koja su pravila, kako to ide". Zviždao je deo tribine, a potom je Pol došao do brejk-lopte.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: ČUDAN POGLED NA ĐOKOVIĆEVU LOŽU: Nedostaje jedan član, ali tu je famozna doktorka Marijana (FOTO)

5:1 - BREJK! Žestok tenis igraju rivali danas. Na 30:30 došao je Đoković do brejk-lopte. Sjajno je otvorio Pola. Ono što raduje je da su obojica smanjili broj grešaka, što je dodatno podiglo nivo tenisa. Srbin servira za prvi set.

PROČITAJTE JOŠ: "MRZEĆE ME NOVAKOVI NAVIJAČI AKO ODGOVORIM" Ukrajinska teniserka dobila neprijatno pitanje o Srđanu Đokoviću i ruskim zastavama

4:1 - Dve neiznuđene greške Đokovića na početku meča dale su nadu Tomiju Polu. Usledio je glasan urlik Srbina, koji je potom prekinuo niz svojih grešaka. Potom je došao do gem-lopte. Nije je iskoristio Novak, napravio je duplu servis grešku. Ipak, preživeo je Srbin.

PROČITAJTE JOŠ: PROVOKATORI OPET NA TRIBINAMA: Đoković izbacio pijane navijače, oni došli na meč sa Amerikancem (FOTO)

3:1 - Novak Đoković je pokušao ponovo da pritisne rivala. Došao je do 30:30, ali su ga potom neiznuđene greške koštale, te je Pol došao do prvog gema u meču.

3:0 - Početak meča obeležile su neiznuđene greške, ali i dobri servisi Đokovića. Srbin je došao do dve gem-lopte, iskoristio je prvu.

FOTO: Tanjug/AP

2:0 - BREJK! Na servis rivala Đoković pokazuje da neće da se igra, već da je došao da pobedi. Uzeo je tri vezane brejk-lopte. Iskoristio je drugu.

1:0 - Prvi servis gem u meču imao je Đoković. Amerikanac je od starta igrao agresivno, te došao do 30:15. Ono što je i na startu meča bilo evidentno, Đoković je počeo odličnim servisima. Usledila je dupla servis greška i prva brejk-lopta za Amerikanca. Nakon toga i odličan servis Srbina - izjednačenje. Imao je i drugu priliku Amerikanac, a ponovo servisom Đoković dolazi do gema i prvog as udarca.

Premijer Australije Antoni Albaneze nalazi se na tribinama Rod Lejver arene.

FOTO: Tanjug/AP

UOČI MEČA

Inače, pred sam meč oglasio se saopštenjem otac Novaka Đokovića, Srđan. On je poručio da će meč gledati od kuće.

Podsetimo, Đoković će, u slučaju osvajanja turnira u Australiji, da se vrati na prvo mesto, gde je proveo 373 nedelje, najviše u muškoj konkurenciji, a tri nedelje su mu potrebne da postavi rekord u svim kategorijama, koji drži Štefi Graf.

Novak Đoković je za plasman u svoje deseto polufinale na ovom turniru ubedljivo nadigrao Rusa Andreja Rubljova sa 3:0 u setovima (6:1, 6:2, 6:4).

Na drugoj strani Tomi Pol je savladao sunarodnika Bena Šeltona sa 3:1 (7:6 /8:6/, 6:3, 5:7, 6:4) i izborio se za svoje prvo polufinale na jednom grend slem turniru u karijeri.

Tomi Pol je trenutno 35. na ATP listi i nikada ranije nije igrao protiv Novaka Đokovića koji je trenutno peti teniser sveta.

Ipak, Pol je igrao sa Miomirom Kecmanovićem, koji ga je prošle godine savladao u drugoj rundi Australijan opena rezultatom 7:6, 7:5, 7:6.

INCIDENT NA LEJVER KUPU

Iako se Novak Đoković i Tomi Pol nikada nisu sastajali na ATP turneji, imali su incident koji se desio na prošlogodišnjem Lejver kupu.

Drugog dana ovog takmičenja, sastali su se naš as i Polov sunarodnik Frensis Tijafo, koga je Nole ubedljivo pobedio, prepustivši mu samo četiri gema.

Nakon pozdrava sa Tijafoom krenuo je Novak ka klupi tima Sveta i prvo se pozdravio sa Džonom Mekinroom, a onda krenuo ka ostalima, da bi Tomi Pol odbio da pruži ruku i samo se okrenuo na drugu stranu.

NOVAK ĐOKOVIĆ: Pol nema šta da izgubi

- Sreli smo se Tomi Pol i ja u svlačionici. Očekujem otvoreni meč. On nema šta da izgubi. Igra sjajan tenis. Ima dobrog trenera. Moram da budem spreman za taj meč, mentalno i psihološki, da priđem dobro tom meču.

TOMI POL: Igram svoj najbolji tenis

- Verovatno je on osoba protiv koje želim da igram. Iako bih, pretpostavljam, imao veće šanse ako mi je protivnik Rubljov, igrati protiv Novaka ovde u Australiji bilo bi sjajno.  Video sam ga u svlačionici kada sam završio meč. Čestitao mi je. Ranije smo vežbali zajedno, ali nikada nismo igrali meč jedan protiv drugog. Očigledno mu je prilično ugodno ovde u Australiji. Biće to izazovan meč, ali sada igram svoj najbolji tenis, tako da je za to dobro vreme - rekao je Amerikanac.

STEFANOS CICIPAS U FINALU

Pobednik ovog duela u finalu će se nadmetati sa pobednikok prvog polufinalnog meča Grkom Stefanosom Cicipasom koji je nadigrao Rusa Karena Hačanova sa 3:1.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju