TRI KORAKA DO PEHARA: Svaki put kada je Đoković prolazio u polufinale Australijan opena - desilo se ovo

S. RAJIĆ

24. 01. 2023. u 22:51

JEDNA stvar je sigurna, kada Novak Đoković prođe četvrtfinale na Australijan openu - dolazi do titule. Ovog puta pred srpskim teniserom je na papiru najteži test u dosadašnjem delu turnira - Andrej Rubljov.

ТРИ КОРАКА ДО ПЕХАРА: Сваки пут када је Ђоковић пролазио у полуфинале Аустралијан опена - десило се ово

FOTO: AP/Tanjug

Okršaj za novo polufinale "Ozi opena" sa Rusom, petim nosiocem i šestim igrače planete, ne bi trebalo da u sredu počne pre 9.30 po našem vremenu, na "Rod Lejver areni".

Tri koraka su preostala Beograđaninu da deseti put podigne pehar "Norman Bruks", a svoj 22. grend slem u karijeri. Dok je u finalima prvog grend slema perfektan (devet pobeda, bez poraza), ipak, kada se nađe među osam najboljih, potencijalni četvrtfinalni susreti su "mine" za Novaka, pošto se čak tri puta saplitao u ovoj rundi nadmetanja.

Posle osvajanja prve krune 2008. godine, sledeće je poklekao u četvrtfinalu od Endija Rodika. Nažalost, Amerikanac je izašao iz duela kao pobednik, ali tek posle predaje Đokovića u četvrtom setu, usled prevelike vrućine tog dana u Melburnu. Naredne, 2010. godine "vezao" je još jedan neuspeh u Australiji na istom stepeniku. Francuz Žo-Vilfrid Conga servirao je našem teniseru osvetu za izgubljeni finalni meč dve godine ranije. Posle skoro četiri sata borbe i pet setova, položio je oružje, a takođe je imao problem sa povredom stomaka.

Poslednji neuspeh u četvrtfinalima je doživeo pre devet godina. Bolna uspomena na epsku, iscrpljujuću, bitku u četvrtfinalu protiv Stana Vavrinke (i tada je poražen posle pet setova - 9:7 u poslednjem) ima jednu zajedničku notu, kao i predstojeći megdan sa Rubljovom. Ulazeći u meč sa Švajcarcem 2014. Novak se nalazio u seriji od 28 uzastopnih trijumfa u muškom karavanu, a 25 na Australijan openu.

IZAZIVAČ Andrej Rubljov/FOTO: AP/Tanjug

Preživeo je tada rekord Andrea Agasija, ali bi sada konačno mogao da padne. Fenomenalnom izvedbom u osmini finala protiv domaćeg tenisera Aleksa de Minora, umirio je svoje navijače izjavom da stanje sa povredom ide nabolje. Nastavio je Đoković sa uobičajnom rutinom bez treninga u danima između mečeva, iako je zdravstveno stanje našeg asa mnogo bolje nego prethodnih dana.

- Ne želim da slavim prerano. Znam da stvari mogu brzo da se preokrenu. Uzimao sam mnogo pilula protiv bolova ovih dana. Ništa nisam osetio u prethodnom meču - naglasio je Đoković.

Za utehu Rubljovu je činjenica da je iz njihovog jednog susreta izašao kao pobednik, na "Srbija openu", prošle godine. Doduše, taj susret je odigran na šljaci.

- Niko ne želi da igra sa Novakom Đokovićem, a pogotovo da se nađe u istom delu žreba, i to u Australiji - ističe Andrej Rubljov.

Invazija iz Rusije i Belorusije

BERIĆETAN Australijan open za predstavnike Rusije, Belorusije, iako ne mogu da ističu svoju zastavu. U četvrtfinalu i polufinalu plasiralo se čak petoro igrača iz ovih zemalja.

U ženskoj konkurenciji, među četiri najbolje plasirale su se Viktorija Azarenka (na slici, Belorusija), koja će u polufinalu igrati protiv Elene Ribakine. Šampionka Vimbldona prošle sezone rođena je u Moskvi, ali je pre pet godina promenila državljanstvo i nastupa kao Kazahstanka. Još jedna Beloruskinja, Arina Sabaljenka, dobacila je do četvrtfinala.

Kod muškaraca, Rus Karen Hačanov ponovio je uspeh sa Ju-Es opena prošle sezone (takođe polufinale), dok je njegov zemljak Andrej Rubljov, došao do četvrtfinala.

Azerbejdžan: Kaznite Hačanova

RUSKI teniser Karen Hačanov, posle pobeda nad Kordom, na kameri je slao poruke podrške narodu Artsaha, koji se već više od mesec dana nalaze pod barikadama Azerbejdžana. Prvo je posle trijumfa protiv Tijafoa napisao: "Ostanite jaki u Artsahu", a potom kada je savladao Nišioku: "Nastavite da verujete do kraja. Artsah, drži se".

Trenutno 18. igrač sveta pojasio je zbog čega to radi, kao i da nije dobio zabranu od organizatora za to:

- Imam jermenske korene sa očeve strane, od svog dede, pa čak i sa majčine strane sam polujermen. Hteo sam da stavim do znanja da mislim na njih. Dajem podršku svojim zemljacima.

Teniski savez Azerbejdžana tražio je od ITF (Međunarodne teniske federacije) da kazni Hačanova zbog ovog poteza.

BONUS VIDEO: NEPOZNATI AUSTRALIJAN OPEN: Ovo možda niste znali o poznatom teniskom turniru

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KRAJ ZA ŽUBER: Ribakina preko Kudermetove do pobede