NADAL U OGROMNOM PROBLEMU: Već je pao na šesto mesto ATP liste, a preti mu još deset tenisera - ovi igrači mogu da preskoče Španca

Novosti online

18. 01. 2023. u 18:40

PROŠLOGODIŠNjI "prinudni" šampion Australijan open, Rafael Nadal, oprostio se od titule već na startu ovogodišnjeg izdanja, a gubitak tih 1955 bodova, kao i onih 250 sa Melburn samer set opena, koje nije branio jer taj ad-hok turnir nije ni odigran ove godine, koštaće Bika sa Majorke ozbiljnog pada na ATP listi.

НАДАЛ У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Већ је пао на шесто место АТП листе, а прети му још десет тенисера - ови играчи могу да прескоче Шпанца

Tanjug/Ap

Već sada se zna da će ga na sledećoj ATP listi preteći Kasper Rud (trenutno treći), Novak Đoković (peti u ovom trenutku), Stefanos Cicipas (četvrti na sada važećoj listi) i Andrej Rubljov (trenutno šesti), čak i ako sva četvorica ispadnu na narednoj prepreci.

U kolikom problemu je Rafael Nadal jasno je kada se vidi lista igrača koji teoretski mogu da ga preteknu po okončanju prvog grend slema sezone:

ČAK 10 TENISERA MOŽE DA PRESKOČI NADALA

U četvrtini žreba čiji glavni kosturaš je naš Novak Đoković nalaze se dva tenisera koji mogu da preskoče Nadala. 

Pablo Karenjo Busta je projektovani Noletov protivnik u četvrtom kolu, a Holger Rune u četvrtfinalu. Karenjo Busta bi morao da osvoji turnir, ali on bi već pobedom nad Novakom ostvario svoj najbolji rezultat u Melburnu, dok bi Runeu bilo dovoljno i finale, ali on je već plasmanom u drugo kolo ostvario najbolji plasman na Ozi openu.

Imajući u vidu da obojici na putu do ovog cilja stoji najbolji teniser svih vremena i apsolutni vladar Otvorenog prvensta Australije, teško je poverovati da ijedan od ove dvojice može da preskoči Nadala.

FOTO: Tanjug/AP

Feliks Ože-Alijasim, koji je trenutno sedmi i na zvaničnoj ATP listi i na živoj verziji koja se apdejtuje posle svakog odigranog meča na Turneji, može da preskoči Rafu ako ponovi prošlogodišnji rezultat, a to je četvrtfinale.

Kanađaninu na putu do plasman u poslednjih osam stoje još dvojica tenisera koji se nadaju da će preskočiti Španca. U njegovoj četvrtini žreba nalaze se Britanac Kamerun Nori koji "cilja" bar finale, kao i Italijan Janik Ziner koji bi Rafu pretekao ako osvoji svoj grend slem prvenac.

Ali, dok su Ziner i Alijasim već ranije igrali četvrtfinale u Melburnu, a Kanađanin ima i jedno grend-slem polufinale (Ju-Es poen 2021), Noriju je ovogodišnji plasman u treće kolo, koji je izborio teškom mukom, najveći uspeh u Melburnu - ne i na grend slemovima, pošto ima polufinale Vimbldona.

U svakom slučaju, samo jedan od ove trojice može da preskoči Rafaela Nadala na ATP listi, a utisak je da samo mladi Kanađanin ima realne izglede.

FOTO: Tanjug/AP

Iako se Danil Medvedev i sam nalazi u "nebranom grožđu", jer ako ne odbrani prošlogodišnje finale i njega čeka veliki pad na ATP listi, Rusu bi plasman u finale i borbu za Kup Normana Bruksa garantovao da će preskočiti Nadala. U njegovom delu žreba nalazi se i Poljak Hubert Hurkač koji je trenutno tek 11, ali je već odbranio prošlogodišnje bodove pa bi i njemu plasman u finale bio dovoljan da preskoči Rafu. S ovom dvojicom je i Amerikanac Frensis Tijafo, trenutno 17. igrač sveta, koji je poput Hurkača već odbranio poene od prošle godine, ali ima veći zaostatak za Nadalom, pa mu ako želi da pretekne Španca treba titula.

FOTO: AP/Tanjug

Aleksandar Zverev je 2020. igrao polufinale, 2021. četvrtinale, a prošle godine zaustavljen je u osmini finala Australijan opena. Mogao bi Rus sa nemačkim pasošom da se osveti Nadalu za prošlogodišnje polufinale Rolan Garosa kada je zbog povrede morao da preda meč, ali za tako nešto trebalo bi da osvoji svoj grend slem prvenac.

Prvu ozbiljniju prepreku na tom putu predstavljače mu Tejlor Fric, projektovani protivnik u četvrtom kolu. Amerikanac i sam ima šansu da pretekne Nadala, a za to mu je potrebno da stigne bar do polufinala.

Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Pa, na kom mestu će onda završiti Nadal kada izađe sledeća ATP lista? Ako nijedan od tenisera koji mogu da ga preteknu ne ispuni uslove za to, Španac će pasti na šesto mesto, pošto su ga sa trenutnog drugog već potisnuli Novak, Rud, Cicipas i Rubljov.

U najgorem slučaju biće deseti, a od svih kombinacija koje bi ga dovele na tu poziciju najrealnija je da se u finalu AO nađu Medvedev i Rune, uz prethodni uslov da Ože-Alijasim stigne do letvrtfinala, a Fric do polufinala.

FOTO: AP/Tanjug

Rafa će, dakle sigurno ostati u Top 10 i posle Melburna, lai je mala šansa da će se dugo zadržati u tom društvu jer ga sigurno čeka duga pauza tokom koje će rivali skupljati bodove, a njega u martu čeka i novi gubitak 600 bodova od finala Indijan Velsa.

Izlazak iz elčite u kojoj je neprekidnop od 2005. godine sve je izvesniji. 

BONUS VIDEO - Dokle na Austrlaijan openu može Novak Đoković

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade