BRITANIJA U ŠOKU! Izrečene istorijske kazne zbog maltretiranja Rusa i Belorusa u tenisu, Engleska ne može da veruje šta tek može da se desi

Novosti online

07. 12. 2022. u 17:27

NOVAK Đoković je osvojio Vimbldon 2022. i ostao bez ATP bodova, usled odluka najpre organizatora tog grend slema, a onda i neverovatnog "rešenja" čelnika Asocijacije teniskih profesionalaca, ali zavesa na skandale koji su ove godine pratili najpoznatiji turnir u tenisu nije tada spuštena. Zapravo, kao da se tek podiže.

БРИТАНИЈА У ШОКУ! Изречене историјске казне због малтретирања Руса и Белоруса у тенису, Енглеска не може да верује шта тек може да се деси

FOTO: Tanjug/AP

To što je Novak Đoković kao novi/stari šampion praktično, ni kriv ni dužan, kažnjen najviše na svetu - jer mu je oduzeto 2.000 bodova, bila je tema koja je Noletove navijače najviše pogađala ovog leta. Sada cela ta ujdurma dobija novo poglavlje.

Krenimo redom, kako bi se svaki segment uvoda dobro postavio za ono što je danas zabezeknulo Veliku Britaniju.

Najpre je Sveengleski teniski i kroket klub (AELTC), koji kao nezavisna organizacija "drži u rukama" organizaciju vimbldonskog nadmetanja, rešio da bez ikakvih konsultacija sa Asocijacijom teniskih profesionalaca (ATP) i Ženskom teniskom asocijacijom (VTA) zabrani Rusima i Belorusima da igraju na Vimbldonu 2022. Razlog za to je bio rat u Ukrajini, odnosno, kako Ruska Federacija to zove, "specijalna vojna operacija".

ATP je, podsetimo, i pre vimbldonskog turnira u 2022. (održan od 27. juna do 10. jula), reagovao povodom situacije u Ukrajini - ali "samo" nateravši Ruse i Beloruse da igraju bez isticanja toga odakle su. Odnosno, skinuta su njihova obeležja, poput imena države i njene zastave, a ni himna im se ne bi intonirala na turnirima na kojima je predviđeno da se ona upriliči u čast osvajača titule.

Vimbldon je otišao korak dalje, samoinicijativno je zabranio Rusima i Belorusima učešće, a onda su ATP i VTA uradili nešto takođe neverovatno: rešili su da se ne dodeljuju bodovi za učinak na ovogodišnjem grend slemu u Londonu, a pritom su brisani bodovi iz 2021. Tako je Novak Đoković i izgubio onih 2.000 bodova, više od svih drugih, jer je bio šampion 2021. A uzalud mu je, u bodovnom smislu, bilo što je i ponovo osvojio najčuveniji teniski pehar na svetu.

Međutim, nije AELTC, kao organizator Vimbldona, jedini kaznio Ruse i Beloruse. Kao po komandi, i Teniski savez Velike Britanije (LTA) je isto to učinio, zabranivši teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije da se pojave na pet turnira koje LTA organizuje: Kvins, Istborn, Surbiton, Notningem, Ajlkli.

A danas su, na zaprepašćenje britanske javnosti, i ATP i VTA zbog pomenutog kažnjavanja Rusa i Belorusima izrekli drakonske kazne Teniskom savezu Velike Britanije.

Naime, LTA mora da plati ATP-u čak milion dolara, a kako prenose engleski mediji "koliko shvatamo, naš nacionalni Teniski savez je dobio pretnju da će biti isključen sa ATP turneje ako ponovi ovakvu zabranu (Rusima i Belorusima).

VTA je takođe izrekao kaznu od milion dolara, s tim da će 750.000 platiti LTA (Savez), a 250.000 organizator Vimbldona, AELTC.

Teniski savez Velike Britanije je već najavio žalbu, ali je svoju zapanjenost izneo u hitnom saopštenju za javnost:

- LTA je izuzetno razočaran ovakvom odlukom. ATP je pokazao da ne vidi izuzetne okolnosti koje je stvorila ruska invazija Ukrajnie, niti odgovor koji su zbog toga imali međunarodna sportska zajednica i vlada Ujedinjenog Kraljevstva. ATP se ponaša prema ovome kao da je u pitanju obično kršenje njegovih pravila, a sve to sa iznenađujućim nedostatkom empatije prema situaciji u Ukrajini, a i jasnim nedostatkom razumevanja jedinstvene situacije u kojoj smo se mi u Savezu našli. Finansijski uticaj ove i kazne VTA će imati materijalni učinak: LTA će zbog ovoga teže organizovati tenis u našoj zemlji. Na primer, planirali smo da budemo domaćini brojnih ATP čelenedžera, da bismo dali veću mogućnost nižerangiranim teniserima u prvoj četvrtini 2023. godine, a sada to nećemo moći da uradimo, naročito zbog mogućnosti novih kazni. Pažljivo ćemo razmotriti naš odgovor, dok čekamo šta će biti sa (prvom) žalbom, na odluku VTA - navodi se u saopštenju Teniskog saveza Velike Britanije.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NOVAK ĐOKOVIĆ U ČUDU! Srbin ne pamti kada mu se ovako nešto desilo...