OTKRIVENA TAJNA: Novakovi navijači su besneli vičući "Doping!", a sada je lekar Rafaela Nadala obelodanio kako je čuveni Španac tako uspešan

Novosti online

19. 10. 2022. u 17:19

RAFAEL Nadal je ostvario mnoge teniske podvige, ali je mnogo puta i zbunio tensku javnost kada bi se posle teških povreda brzo vraćao mečevima. Sada je njegov lekar otkrio "Rafin recept za uspeh".

ОТКРИВЕНА ТАЈНА: Новакови навијачи су беснели вичући Допинг!, а сада је лекар Рафаела Надала обелоданио како је чувени Шпанац тако успешан

Tanjug/AP

Podsetimo, u januaru 2022. je Rafael Nadal pobedio Danila Medvedeva u finalu Australijan opena, i to možda ne bi bilo ništa čudno, ako bi se po strani ostavile dve stvari.

Najpre podatak da je 11. septembra 2011. godine Nadal pozirao sa štakama, što je trebalo da oslika ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

A onda, samo 141 dan kasnije, posle pet i po sati teniskog maratona, Rafa je pobedio deset godina mlađeg od sebe u finalu grend slema.

I, ne samo to.

Čim se finale završilo, "isplivao" je snimak šta je Nadal radio odmah posle pet i po sati velike borbe sa Medvedevim:

Otišao je u teretanu u sklopu "Rod Lejver arene" i vozio stacionarni bicikl:

Imajući u vidu ogromne napore koji su prethodili ovoj "vožnji", a nju je Rafa prekinuo samo da bi se pozdravio sa legendarnim Rodom Lejverom (pa se odmah vratio na bicikl) ...

... i ne čude brojni komentari Novakovih pristalica koji tvrde da je takvo ponašanje "očigledan dokaz da se Nadal dopinguje".

Ovo stoga jer smatraju da "nije normalno da se neko posle takvih napora tako ponaša".

Ipak, treba imati u vidu da je, poput zagrevanja, i tzv. "mišićni opoziv" sastavni deo sportskih aktivnosti po završetku velikih napora.

Kao što se odbojkaši i odbojkašice odmah po okončanju svojih mečeva na terenu istežu kako bi polako vratili tonus mišića u stanje pre napora, a i kako bi se nakupljena mlečna kiselina eliminisala...

FIVB

.... tako i drugi sportisti koriste sebi prijatne tehnike posle velikih takmičarskih iskušenja.

A što se tiče samog Rafe, danas se oglasio i doktor Anhel Ruis Kotoro, koji dugo godina  brine o Nadalovom zdravlju.

Upitan šta je recept za tenisku dugovečnost rekordera po broju grend slem titula (Nadal je na pomenutom Australijan openu stigao do 21. takvog trofeja, a onda na Rolan Garosu i do 22.), Kotoro je odgovorio ovako:

- Mislim da je tajna naporan rad, ljubav prema sportu, nastojanje da se svakog dana unapredi. Uz sve to, on ima i izuzetne fizičke kvalitete, koji su neophodni za tenis. On je već ušao u istoriju sporta. I, na sve to, i dalje nas čini srećnim - rekao je Rafin lekar za "El komersio".

U ovoj sezoni, posle pomenuta dva grend slema, Nadal je stigao i do polufinala Vimbldona, ali taj meč protiv Nika Kirjosa nije odigrao već ga je predao zbog povrede.

Zaigrao je na Ju-Es openu i ispao u četvrtom kolu, a onda nedavno igrao i na oproštaju Rodžera Federera od tenisa, na revijalnom Lejver kupu. Niko ne zna sa sigurnošću kada će se vratiti takmičarskom tenisu.

Kad igra Novak Đoković?

Po rasporedu koji je objavio na svom zvaničnom sajtu, naredni turnir na kome će Novak Đoković igrati je pariski masters, koji se u prestonici Francuske održava od 31. oktobra do 6. novembra.

U prošlogodišnjem izdanju ovog turnira, Novak Đoković je osvojio titulu pobedivši na putu do nje Martona Fučovića, zatim mu je Gael Monfis predao meč bez borbe, a onda su usledili trijumfi nad Tejlorom Fricom, Hubertom Hurkačom i, u finalu, nad Danilom Medvedevim posle preokreta - 4:6, 6:3, 6:3.

BONUS VIDEO Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju