ĐOKOVIĆ PREKO DOBROG PRIJATELJA DO POLUFINALA: Novak u odličnom meču pobedio Pospišila i dva koraka ga dele od titule u Tel Avivu

Č. V.

30. 09. 2022. u 15:08 >> 17:25

NOVAK Đoković pobedio je dobrog prijatelja Vaseka Pospišila sa 7:6(5), 6:3 i plasirao se u polfunale turnira u Tel Avivu.

ЂОКОВИЋ ПРЕКО ДОБРОГ ПРИЈАТЕЉА ДО ПОЛУФИНАЛА: Новак у одличном мечу победио Поспишила и два корака га деле од титуле у Тел Авиву

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Nije bilo glatko, ali trijumf je jedino što se piše. Malo ko je pre početka meča mogao da se nada da će srpski as imati dobar otpor čoveka sa kojim je osnovao asocijaciju igrača PTPA.

Ipak, momak iz Vernona je odigrao strašan meč, posebno u prvom setu u kojem nije bilo brejk lopti na obe strane. Kanađanin je fenomelano servirao (izgubio samo jedan poen na svoj prvi servis), a kada je tako 32-godinjšak je veoma opasan za sve rivale.

Neverovatno zvuči podatak da je Pospišil u prvom setu na prvi servis imao 96 odsto uspešnosti (22/23). Takođe, treba reći i da je Novak imao niz od 22 vezana poena na svoj servis, što je Vasek uspeo da prekine tek u finišu taj-brejka.

Đoković je na ovaj način došao do šeste pobede u međusobnom duelu protiv Vaseka, takođe još uvek nije izgubio nijedan set, pa je to učinak 13:0.

Drugi segment meča je Nole počeo odlično, napravio je brejk na startu i došao do 3:0, ali Pospišil je odbijao da se preda , pa je serijom od tri vezana gema stigao do 3:3, a onda je usledio novi niz, no sada na drugoj strani, pošto je Novak osvojio tri uzastopna gema i to je značilo kraj meča posle jednog sata i 54 minuta.

Đoković će u polufinalu igrati protiv Rusa Romana Safijulina (subota, 18.30), dok se u drugom susretu sastaju Marin Čilić i Konstant Lestijen.

Drugi set: Đoković - Pospišil 7:6(5), 6:3

6:3 - Bilo je malo problema, ali Novak je uspeo da ih pregrmi i domogne se plasmana među četiri najbolja u Izraelu.

5:3 - Pravi Đoković brejk i došao je u situaciju da servira za pobedu i plasman u polufinale Tel Aviva. Jedna smešna scena se desila na kraju gema. Novak je seo na stolicu misleći da sledi pauze i promena strane, ali to nije bio slučaj, pa je nasmejao sve na terenu.

4:3 - Sedmim asom je Novka prekinuo seriju rivala od tri vezana gema i sada je Srbin ponovo taj koji ima prednost u drugom segmetnu meča.

3:3 - Bila je ovo prilika da Đoković opet oduzme servis rivalu, imao je 0:30, no opet se Vasek izvukao i očigledno da odbija da se preda.

3:2 - Malo ko se ovom nadao. Uspeva Pospišil da se vrati u meč. Oduzeo je servis Đokoviću i to tako što je iskoristio drugu brejk loptu. Inače, ovo je prvi izgubljen servis gem Srbina na turniru u Tel Avivu. Vredi pomenuti da Nole od početka meča ima dosta problema sa reketima, promenio ih je nekoliko od početka meča.

3:1 - Vratio se na starom 149. na ATP listi, ponovo je dobio gem sa nulom i veoma lako. Ipak, 32-godišnjak iz Vernona je u rezultatskom minutu i ukoliko ne pronađe način da dođe do nove brejk lopte meč bi brzo mogao da bude gotov.

3:0 - Potvrdio je Đoković brejk i krupnim koracima grabi ka polufinalu i duelu sa Rusom Romanom Safiulinom.

Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

2:0 - Čekalo se ovo od Novaka od početka meča. Napravio je konačno brejk srpski as i to tako što je do brejk lopte došao posle neverovatno poena i defanzive. Sada je sve u rukama sedmog igrača sveta.

1:0 - Sa prvim problemom tokom meča se suočio Đoković. Prvi je do brejk lopte došao Pospišil, ipak Novak je uspeo da se izvuče iz problema i dobije uvodni gem u drugom setu.

Prvi set: Đoković - Pospišil 7:6(5)

7:6 - Kada dođe taj-brejk tu je Srbin izuzetno jak. Napravio je Pospišil prvu duplu servis grešku, Đoković je uspeo da konačno zaustavi nalet velikog drugara - poveo je sa 5:1, ali se Vasek vratio sa serijom od 0:4, no uvodni segment je pripao iskusnom Beograđaninu. Vredi istaći da je Nole u prvom setu imao niz od 22 vezana poena kada je servirao.

6:6 - Nastavlja se drama. Novak kao i njegov rival lako dobija poene kada servira, pa će prvi set biti rešen u taj-brejku, a osvajač 21 grend slem titule je vezao četvrti gem sa nulom na svoj servis.

5:6 - Neverovatno deluje servis Pospišila i Kanađanin je prvi put u karijeru tek u šestom meču protiv Novaka uspeo da obezbedi taj-brejk, a da li će se on igrati zavisi od Srbina koji servira da odvede prvi set u 13. gem. Vasek je do sada upisao šest asova, a Novak dva.

5:5 - Đoković se nalazi u seriji od 12:0 kada su u pitanju poeni na njegov servis. Ipak, da bi stigao do brejka moraće da pronađe način da zaustavi ili pročita servis rivala koji tokom celog prvog seta funkcioniše fanstastično. Koliko je meč izjednačen i neizvestan pokazuje činjenica da još uvek nijedan od tenisera nije imao brejk priliku.

Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

4:5 - Kakve bombe Pospišila. Dva asa i dva servis vinera, to je rezime ovog gema. Trenutno je na učinku 17/18 kada je prvi servis u pitanju. Sa procentom od 92 teško da ishod susreta može da bude drugačiji.

4:4 - Drugi uzastopni lak gem za srpskog asa. Opet protivniku nije prepustio nijedan poen. Deluje da Đoković podiže nivo igre kako se prvi segment meča bliži kraju.

3:4 - Bila je dobra prilika da 35-godišnji Beograđanin dođe do prilike da rivalu oduzme servis. Igralo se na razliku, ali je Kanađanin uspeo da ostane pribran i dobio je još jedan gem.

3:3 - Prvi gem koji je Đoković dobio sa nulom. Nastavlja se velika borba u prvom setu i nadmudrivanje ko će prvi doći do brejka. Za sada nije bila nijedna prilika da se tako nešto desi. Malo ko je očekivao ovakvu dramu u prvom delu susreta, posebno zbog Noletovog jučerašnjeg meča kada je pregazio Anduhara.

Novak Đoković/FOTO: AP/Tanjug

2:3 - Ne posustaje Vasek. Nije izgubio nijedan poena kada ubaci prvi servis, trenutno je na 11/11. Iako se odlično poznaju Beograđanin još uvek ne ume da pročita početni udarac velikog prijatelja.

2:2 - Dobar otpor pruža momak iz Vernona na početku meča. Dosta muči srpskog asa koji još uvek ne uspeva da pronađe pravi ritam, ali posle dva svoja servis gema protivniku nije dozvolio da dođe do brejk prilike.

1:2 - Odlično na startu susreta igra Kanađanin, još uvek nije izgubio poen na svoj servis. Pospišil ume da bude veoma opasan kada prvi servis ulazi, a posle dva gema procenat mu je čak 88 odsto.

1:1 - Na identičan način usledio je odgovor Đokovića. Servis na početku meča dobro služi i srpskog tenisera. Istina napravio je jednu duplu servis grešku, ali rival nije ozbiljnije zapretio. Publika na početku ne može da uživa u preterano lepom tenisu, jer nema mnogo dugačkih razmena. Ipak, gem je okončan sjajnim lobom Novaka. No, Vasek je loše procenio let lopte, mislio je da ide u aut, ali nije bio u pravu.

0:1 - Servis je jedno od najjačih oružja u igri Pospišila. Upravo ga je početni udarac fantastično služio i najbolji riterner svih vremena nije imao rešenje za bombe Kanađanina koji je sa nulom došao do prvog gema na ovom susretu.

Uoči meča:

Srpski as je u prvoj rundi bio ubedljiv protiv Španca Pabla Anduhara i sada ga očekuje novi izazov koji takođe ne bi trebalo da predstavlja veliki problem sedmom igraču sveta.

Njih dvojica su do sada odmerili snage pet puta i iz svakog duela je Nole izašao kao pobednik. Polsednji put su igrai u Istburnu 2017. godine kada je Đoković slavio sa 6:4, 6:3. Treba reći i da trenunto 149. na ATP listi nikada nije uzeo set osvajaču 21 grend slem titule.

Novak i Vasek su odlični prijatelji. Oni su zajedno osnovali tenisku organizaciju PTPA koja zastupa prava igrača. Kanađanin često trenira u Beogradu, a stigao je sa Srbinom da pogleda i utakmicu Crvene zvezde u Evroligi prošle sezone.

Podsetimo, pobednik ovog meča će u polufinalu igrati protiv Rusa Romana Safijulina koji je pobedio Artura Rinderkneša sa 6:4, 6:1.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE: Legendarni teniser se vratio treninza