FEDERER LOMIO REKETE DOK GA MIRKA NIJE SMIRILA: Ogroman uticaj na karijeru legendarnog Švajcarca imala supruga koja ga je preobrazila

Stefan RAJIĆ

30. 09. 2022. u 09:00 >> 19:05

PROŠAO je put od nestašnog dečaka do nemilosrdne mašine bez ikakvih emocija na terenu.

ФЕДЕРЕР ЛОМИО РЕКЕТЕ ДОК ГА МИРКА НИЈЕ СМИРИЛА: Огроман утицај на каријеру легендарног Швајцарца имала супруга која га је преобразила

Foto: Profimedia

Ogromnu transformaciju doživeo je legendarni Rodžer Federer. Nekada je bio buntovnik na terenu, tinejdžer nestabilnog karaktera, koji je lomio i bacao rekete. Njegovo tadašnje ekstremno ponašanje može se opisati kao slično onome koje danas ima Australijanac Nik Kirjos.

Ali, radikalan zaokret, za 180 stepeni, desio se kada je u život Švajcarca ušla Miroslava Mirka Vavrinec. 

FOTO: Profimedia

Da iza svakog uspešnog čoveka stoji snažna žena, ogleda se u činjenici da, dok nisu počeli da se zabavljaju, jedan od najboljih igrača belog sporta nije imao niti jednu titulu, a povukao se 23. septembra ove godine kao treći najuspešniji u istoriji, sa čak 103 pehara.

Prema rečima bivšeg fitnes trenera Pola Dorčenka, neuravnoteženo ponašanje mladog Federera u potpunosti je pretilo da uruši odnos sa sponzorima. U ranim godinama, zbog primetnog talenta i osvajanja juniorskog Vimbldona 1998. godine, uz njega su bile velike kompanije. Nikako im se nije dopao karakter Švajcarca, a nisu bili zadovoljni ni konstantnim ispadima na terenu.

- Kada je bio mlađi, unajmili smo sportskog psihologa, ali to nije dalo previše efekta. Odlučujući momenat u njegovoj karijeri se desio kada je upoznao suprugu Mirku - istakao je Dorčenko.

Da je to bila prekretnica, svestan je bio i Rodžer. Uz nju je naučio da kontroliše emocije dok drži reket.

- Ona je jaka, inteligentna žena, i njen uticaj na moju karijeru i mene kao osobe je nemerljiv. Mirka mi je dala samopouzdanje, naučila me je kako da pružim sve od sebe na terenu, isto tako tešila me je posle svakog poraza - objašnjavao je Federer, osvajač 20 grend slem titula, Mirkin uticaj na njegovo stasavanje kao igrača i osobe.

Koliki je značaj imala za Rodžera, svedoče i reči koje je izgovorio posle poslednjeg odigranog meča u profesionalnoj karijeri.

- Bila si uz mene, zagrevala si me pre mečeva, gledala bezbroj duela, čak i u osmom mesecu trudnoće. Trpela si moju tešku stranu tokom 20 godina. Mogla si da me zaustaviš, moju karijeru, još ranije, ali si me uvek podržavala i hvala ti na tome - rekao je suznih očiju Rodžer u Londonu.

Mirka je tri godine starija od Rodžera. Takođe je bila teniserka u vreme kada su se upoznali tokom Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine.

Rođena je u slovačkom mestu Bojniče 1978, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Cela porodica Vavrinec emigrirala je u Švajcarsku kada su joj bile dve godine. Pod zastavom "sajdžija" nastupala je na terenima u belom sportu.

- Oboje smo nastupali za Švajcarsku. Proveli smo dve nedelje u olimpijskom selu. Tokom tog perioda se stvorila hemija između nas dvoje. Prvi poljubac se desio u sobi zajedno sa rvačima. Prva reakcija je bila da sam previše mlad. Rekao sam joj da imam 18 i po godina, pokušao sam da "provučem" šest meseci više - prisetio se sa osmehom Federer kako je krenula romansa.

Iako su u njenoj karijeri izostali značajniji rezultati, Mirka je kroz Rodžera uspela da nadomesti pobednički osećaj koji ona nije imala u profesionalnoj karijeri. Tokom 2002. godine morala je da se povuče zbog konstantnih problema sa povredom stopala.

- Rodžer mi je bio najveća uteha tokom tih osam meseci oporavka od povrede. Vratio mi je moj teniski život. Kada je on pobeđivao, bilo je kao da ja pobeđujem - naglasila je bivša teniserka, čiji je najbolji plasman na rang-listi bio 76. mesto na svetu.

FOTO: Profimedia

Ljubavnu vezu čuvali su u tajnosti skoro dve godine, a na početku, da bi bila sa Rodžerom, raskinula je veridbu sa bogatim arapskim sultanom. Da postoji nešto više, moglo se zaključiti na Hopman kupu 2002. godine, kada su zajedno nastupali u dublu za Švajcarsku. U intervjuu posle meča, očigledno je bilo da postoji nešto više od prijateljstva i igračkog partnerstva između njih.

Tokom prvih godina zabavljanja, Mirka je bila zadužena za odnose za javnošću i sve aktivnosti sa medijima su išle njenim podsredstvom. Kao bivša teniserka, znala je koliko psihički umaraju takva dešavanja. Kako su uspesi Federera rasli, shvatala je da je to ogromna obaveza, pa je taj posao prepustila Toniju Godsiku. Sa teretom slave neprestano su bivali pod lupom javnosti. Svaki korak se merio, a kako je Miroslava uvek putovala sa njim, često se suočavala sa kritikama javnosti zbog takve privrženosti.

Kruna ljubavi, odnosno stajanje na ludi kamen desilo se 2009. na privatnoj ceremoniji u Švajcarskoj. Mirka i Rodžer imaju dva para blizanaca, 13-godišnje devojčice Milu i Šarlin i devetogodišnje dečake Lenija i Lea. Sa decom, otvorio se potpuno novi aspekt života, koji je postao lepši, ali i komplikovaniji.

- Moja žena radi lavovski posao, ja joj pomažem koliko mogu. Takođe, naši roditelji su tu da uskoče kad god treba - kaže Rodžer.

Jedan od razloga za dugovečnu karijeru Federera bila je i želja njegove supruge da ga deca gledaju na terenu. Naravno, želja mu se ispunila, jer su sa tribina posmatrali kako tata podiže trofeje na prestižnim turnirima.

Poslednjih godina stvari su se promenile, navikli su klinci da stalno putuju. Usled povreda, želeo je da se skrasi, postane porodičan čovek, a toj odluci kumovala je Mirka.

Zbog toga je propuštao turnire u Australiji, pre svega zbog ogromne distance. Kako je telo zbog godina počelo da posustaje, a povrede su se pojavile, pokušao je Rodžer sve da učini ne bi li produžio karijeru. Za Mirku to je bio dežavi onoga od pre 20 godina.

- Poslednje godine su bile teške za mene, ali mislim da je ona to teže podnosila nego ja. Nije joj bilo prijatno da me gleda kako se mučim na terenu, sa svim povredama. Bilo mi je žao zbog nje - zaključio je Federer, koji će ostati upamćen kao veliki džentlmen i jedan od najboljih tenisera svih vremena.

A ko zna šta bi bilo da u njegov život nije ušetala Mirka

Uticaj i na stil

OSIM na teniskom terenu, Mirka je imala veliki uticaj i na Rodžerov stil oblačenja. Kako je priznao, uvek je voleo da oblači široke trenerke, ne previše formalnu odeću, a potom otkrio i jedan zanimljiv detalj.

FOTO: Arhiva

- Naopačke sam obukao pantalone na svečanoj ceremoniji na Vimbldonu. To je bilo 2005. ili 2006. Bio sam uzbuđen što sam trijumfovao. Dok sam išao hodnikom, jako sam bio nervozan. Kako sam pokušao da stavim ruke u džepove, shvatio sam da džep nije tu. Uspaničio sam se. Bilo je kasno za bilo kakvu promenu. Takav sam podigao trofej. Sreća, pa je bilo teško primetiti. Ipak, jedan britanski medij je to uočio. Bili su šokirani: "Šta se ovo događa", "Šlic mu je pozadi"... Bilo je prilično sramotno - prisećao se Federer.

FEDEREROVE BROJKE

GREND SLEMOVI: 20

AUSTRALIJAN OPEN: 6
VIMBLDON: 8
ROLAN GAROS: 1
JU-ES OPEN: 5
TITULE: 103
NEDELjE NA 1. MESTU: 310
POBEDE: 1251
ZAVRŠENE GODINE KAO BROJ 1: 5
ATP 1000: 28
ATP 500: 24
ATP 250: 25
ZAVRŠNI MASTERS: 6
UZASTOPNE POBEDE: 41

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024