A KADA SU SE KAMERE UGASILE... Ono što je Novak Đoković uradio Rodžeru Federeru po okončanju Lejver kupa će se dugo pamtiti (FOTO)

Novosti online

25. 09. 2022. u 21:33

NOVAK Đoković je i pored povrede ruke zaigrao i u trećem meču za manje od 24 sata, ali više od tog njegovog požrtvovanja ipak će se pamtiti da je Lejver kupu 2022. karijeru završio Rodžer Federer. On i Nole su imali jednu krajnje emotivnu scenu po okončanju ovog revijanog turnira u londonu.

А КАДА СУ СЕ КАМЕРЕ УГАСИЛЕ... Оно што је Новак Ђоковић урадио Роџеру Федереру по окончању Лејвер купа ће се дуго памтити (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, nakon što je Federer u petak poražen u svom poslednjem meču, a igrao je u dublu s Rafaelom Nadalom za "Tim Evrope", na scenu je stupio Nole

On je u subotu savladao Frensisa Tijafoa, a potom u paru sa Mateom Beretnijem pobedio Aleksa de Minaura i Džeka Soka, čime je doneo Evropi privremenu prednost od 8:4. Usledilo je ono što je malo ko očekivao: trećeg takmičarskog dana ovog takmičenja između "timova Evrope i sveta" Đoković je izgubio od Kanađanina Feliksa Ožea Alijasima u dva seta. A izgubio je uz problem sa povredom zgloba ruke, koja je zabrinula sve Novakove navijače

Ipak, Nole se vratio na igralište londonske arene, ne bi li podržao kolege, ali...

To nije bilo dovoljno.

Stefanos Cicipas je prokockao čak četiri meč lopte proti Fransisa Tiajfoa, koji je doneo nedostižinih 13:8 "timu sveta", te nije bilo potrebe da na teren izlaze Kasper Rud i Tejlor Fric.

Potom su se javnosti obratili i pobednici, ali, naravno, i centralna ličnost ovog turnira, Rodžer Federer (koji je najavio dolazak i sledeće godine na ovo nadmetanje, i to kao gledalac).

A kada su kamere počele polako da se gase, prenosi da se završavaju, a publika da napušta londonsku Arenu, Novak Đoković je prišao svom velikom rivalu iz Švajcarske i- zagrlio ga:

Novak Đoković i Rodžer Federer u zagrljaju na kraju Lejver kupa 2022 / FOTO: Tanjug/AP

Rivali su bili od prvog do poslednjeg meča, mnogo je "otrovnih strelica" bilo među njihovim navijačima, neretko i u medijima, ali ovaj Novakov potez pokazuje pravi odnos dva istinska velikana "belog sporta".

Rodžer Federer - biografija

Federer (41) je u karijeri u singl konkurenciji ostvario 1251 pobedu i pretrpeo 275 poraza. Švajcarac je u karijeri osvojio 103 trofeja, a od toga 20 grend slemova. Australijan open je osvajao šest puta (2004, 2006, 2007, 2010, 2017 i 2018. godine). On je samo jednom pobedio na Rolan Garosu i to 2009. godine. Pet puta je osvajao Ju-Es open (2004, 2005, 2006, 2007. i 2008. godine).

Federer je osam puta trijumfovao na Vimbldonu (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012. i 2017. godine), a šest puta je pobedio na Završnom turniru godine.

Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. u dublu sa Stanislasom Vavrinkom, a srebro u singlu na Igrama u Londonu 2012.

Federer je dublu ostvario 131 pobedu i 92 poraza, a osvojio je osam titula u dubl konkurenciji.

Sa selekcijom Švajcarske osvojio je Dejvis kup 2014. godine, a sa nacionalnim timom trijumfovao je tri puta u Hopman kupu (2001, 2018. i 2019. godine).

Federer je proveo 310 nedelja na vrhu ATP liste. Prvi put postao je prvi teniser sveta drugog februara 2004. godine, a početkom jula ove godine ispao je sa ATP liste pošto je dugo pauzirao zbog povrede. ATP ga je pet puta proglasio za tenisera godine.

Federer je poslednji meč u karijeri odigrao na Vimbldonu prošle godine, kada je poražen u četvrtfinalu od Poljaka Huberta Hurkača 6:3, 7:6 (7:4), 6:0. Švajcarac je potom napravio pauzu zbog povrede kolena.

On se početkom jula pojavio u Londonu na proslavi stogodišnjice postojanja Centralnog terena na Vimbldonu, a tada je najavio da će se vratiti na teren.

Rodžer Federer i Novak Đoković - rivalstvo

Brojni teniski stručnjaci smatraju da je Federer jedan od najboljih igrača svih vremena. Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal predstavljali su u prethodnom periodu smatrani za "veliku trojku" u ovom sportu.

Ipak, Nole je bolji i od jednog i u od drugog u međusobnim susretima. 

Đoković je protiv Federera ostvario 27 pobeda, a izgubio od Švajcarca 23 meča, dok protiv Nadala Novak ima učinak 30:29.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)