ĐOKOVIĆ PROGOVORIO O KRAJU KARIJERE: Novak otkrio kako bi voleo da izgleda njegov odlazak u penziju

Novosti online

25. 09. 2022. u 16:15

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković trenutno je u Londonu, gde učestvuje na Lejver kupu.

ЂОКОВИЋ ПРОГОВОРИО О КРАЈУ КАРИЈЕРЕ: Новак открио како би волео да изгледа његов одлазак у пензију

FOTO: EPA

Đoković je tokom jučerašnjeg dana igrao i u singlu i dublu, a trijumfovao je u oba meča. Pomoć u igri parova pružio mu je Italijan Mateo Beretini, sa kojim je kasnije imao i zajedničku konferenciju za medije. Bila je to prva Novakova konferencija nakon osvajanja Vimbldona.

Prvo pitanje za Novaka je bilo vezano za penziju, odnosno koliko misli da će još igrati posle odlaska Rodžera Federera, koji je bio centralna ličnost takmičenja u Londonu, ker je to bio njegov poslednji zvanični nastup. 

- Svakako sam stariji od Matea (Beretinija), ali se ne osećam toliko staro da bih uskoro završavao karijeru. Telo me dobro sluša I služi, I kada pređete 35-tu, važno je da shvatite da više nemate telo 20-godišnjaka i morate da ga osluškujete, negujete i čuvate. Zato pametno planiram svoj kalendar nastupa, igram turnire koji mi pogoduju, i sledim inspiraciju zbog koje volim da, između ostalog, igram za svoju zemlju. Nemam jasan plan kada ću se povući; ta odluka bi mogla dosta i da zavisi od toga kaku ću “izlaziti na kraj” sa toliko sjajnih mladih asova u konkurenciji narednih godina, ali ne bih više voleo da pričam o sebi, jer smo ovde prvenstveno zbog Rodžera i sve ostalo u ovom trenutku nije toliko važno - kazao je Novak.

FOTO: Tanjug/AP

 

Đoković je zbog pravila oko ulaska u Sjedinjene Američke Države, preskočio tamošnje turnire, pa je imao više vremena za odmor.

- Moj životni stav je da verujem da se sve dešava sa razlogom i uvek se trudim da u vezi toga budem optimističan i pozitivan. Kako nisam putovao u Ameriku, to vreme sam iskoristo za ono za šta inače imam manje vremena da radim na detaljima svoje igre, provodim vreme sa prijateljima i porodicom. Ono što mi nije prijalo u procesu priprema ovog leta bilo je to što sam dizao takmičarsku formu, a onda menjao planove po prijemu nepovoljnih vesti iz Sinsijatija i Njujorka. To me je malo remetilo, jer svaki igrač želi da stvari budu jasne tokom priprema za nastupe na turnirima. Ispostavilo se da sam ovog leta imao dosta vremena za sebe koje inače nemam, i koristio sam ga za važne stvari u mom životu – pre svega porodicu i prijatelje, razne druge aktivnosti, ali i moj teniski centra u Beogradu... Jasno je da u ovoj fazi karijere ne želim da nastupam svake nedelje, i da moram da čuvam telo kako bih se i dalje takmičio i bivao sposoban da i dalje osvajam Grend Slemove u konkurenciji sjajnih mladih asova. Takođe me inspiriše da u narednom periodu nastupam u zemljama u kojima nisam pre igrao – kao što su Izrael i Kazahstan, čime obogaćujem moja iskustva, upoznajem nove ljude i osećam jaku pozitivnu tremu pred ta putovanja.

Đoković je pričao i o Rodžerovom oproštaju. Novinare je zanimalo da li bi voleo, poput Švajcarca, da prilikom njegovog poslednjeg meča, tu budu njegovi najveći rivali.

- Naravno, voleo bih da moji najveći rivali budu uz mene na mom oproštaju, kao i svoje prijatelje i sve koji su obeležili moju profesionalnu karijeru kad god se to desilo. Pomisao na to je svakako došla iz posmatranja svega što se ovde dešavalo sinoć, ali ne želim da se u ovom trenutku previše bavim time, jer još uvek nije vreme za takve planove. Odnosi sa svojim najvećim rivalima Rafom, Rodžerom i Endijem uvek su bili puni poštovanja, jer su oni direktno učestvovali u stvaranju igrača i čoveka koji sam danas. Kroz naš rivalitet sam puno učio o sebi, u svakom smislu. Da budem jasan, mi nikada nismo bili upućeni na to da imamo neke posebne prijateljske odnose; nismo izlazili na večere, to se jednostavno ne dešava na turneji, osim u ovakvim, posebnim prilikama. Ali, iako smo kroz godine održavali tu „zdravu razdaljinu“, kroz jučerašnje scene smo pokazali koliko emotivan je ovaj događaj bio za sve nas - istakao je Novak dodao:

FOTO: EPA

 

- Neko je napisao da smo sinoć bili tako emotivni zato što smo sebe stavili u tu poziciju i to je velika istina. Rafi, Endiju i meni je bliži kraj nego što je početak, što je činjenično potpuno tačno i to saznanje vas ne može ostaviti ravnodušnim. Ono što me je najviše potreslo je kada su njegova deca i porodica izašli na teren da budu sa njim, kada su zajedno plakali... U našem individualnom sportu ljudi često nisu svesni koliko je važna uloga naših porodica i bližnjih, njihova podrška i žrtva, jer bez toga ništa od ovoga što stvaramo nije – moguće. Zbog toga je taj momenat bio posebno emotivan za mene... - zaključio je Đoković o Federerovom oproštaju.

BONUS VIDEO: PORUKA ZA NOVAKA: Na kuli Beograd ispisuju se reči podrške

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)