ŠOK NA LEJVER KUPU: Novak Đoković doživeo poraz, ali to nije jedini problem!

Novosti online

25. 09. 2022. u 16:57 >> 16:57

NOVAK Đoković nije uspeo da na Lejver kupu ostvari i treću pobedu u nizu.

ШОК НА ЛЕЈВЕР КУПУ: Новак Ђоковић доживео пораз, али то није једини проблем!

FOTO: Tanjug/AP

Nakon što je u subotu savladao Frensisa Tijafoa, a potom u paru sa Mateom Beretnijem savladao Aleksa de Minaura i Džeka Soka, Nole je trećeg takmičarskog dana ovog revijalnog takmičenja između "timova Evrope i sveta" izgubio od Kanađanina Feliksa Ožea Alijasima sa 3:6, 6:7(3).

Ali, više od samog poraza, koji se uopšte nije činio izvesnim nakon impresivnog starta meča i Novakovog vođstva od 2:0, navijače našeg najboljeg tenisera svih vremena zabrinulo je zdravstveno stanje Đokovića.

Jer, srpski as je, kako je uvodni set odmicao, sve češće pokušavao da "otrese bol" iz desne ruke, a sve ređe se posvećivao naglim promenima pravca kretanja. Da li je u pitanju povreda ručnog zgloba, a da li postoji i problem sa kretanjem zbog nekog bola u kuku/kolenu ili skočnom zglobu, ostaće još neko vreme nejasno, dok se sam Đoković o tome ne oglasi, ali... Bilo je evidentno da nije igrao onoliko sjajno koliko je u Lonodnu briljirao u ova dva dana, do pomenutih 2:0.

Posle tog vođstva, Kanađanin je preuzeo  konce igre u svoje ruke, što je bilo i logična posledica činjenice da je Novak Đoković očajno servirao. Nada da bi epilog mogao da bude drugačiji pojavila se kada je Nole od 1:3 u drugom setu, usled naglog povećanja grešaka rivala, poveo sa 4:3. Ali...

Đoković je tada pružio možda i malo više nego što je njegovom telu prijalo, a imajući u vidu njegov "večiti stav" o neodustajanju, to možda i nije bilo čudno. Zato je i "produžio" trajanje ovog meča koliko god je mogao, sve do taj-brejka. A u njemu je Kanađanin odigrao bolje i, po svemu prikazanom, zasluženo pobedio, iako se za trud i Noletu treba "skinuti kapa" jer je bilo očigledno da je pružao više nego što bi njegovo fizičko stanje trebalo da dozvoljava.

Što se tiče samog Lejver kupa, "tim Sveta" je ovakvim ishodom poveo sa 10:8, pa mu jedna pobeda iz naredna dva meča treba za ukupan trijumf: slede dueli Stefanos Cicipas - Franses Tijafo i, ako bude bilo potrebe, Kasper Rud - Tejlor Fric. Podsetimo, trećeg dana nademtanja pobeda donosi tri boda.

KRAJ! Đoković - Ože Alijasim 3:6, 6:7(3)

6:6 - Još jedan gem koji Ože Alijasim osvaja "sa nulom". A koliko se Novak slabije kreće nego inače (očigledno je da postoji neki fizički problem) svedoči i činjenica da je Kanađanin već stigao do 13 asova! Sledi taj-brejk. Novak ih je u ovoj sezoni odigrao 13, dobio je 10, a izgubio tri. Ože Alijasim je igrao daleko više od Noleta u 2022, pa je imao i više taj-brejkova. Osvojio ih je 25, a izgubio 16.

"Klupa" tima Evrope tokom meča Novak Đoković - Feliks Ože Alijasim na Lejver kupu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

6:5 - Napeto je bilo, napeto. Đoković je gubio 15:30, ali je uspeo da preokrene rezultat dobrim servisima i dođe do novog osvojenog gema. Time je obezbedio da će se, ako izgubi naredni gem, igrati taj-brejk.

5:5 - Novi impresivan servis-gem mladog Kanađanina. Bez izgubljenog poena je došao do izjednačenja u broju osvojenih gemova u drugom setu.

5:4 - Bilo je napeto na Novakove servise do 30:30, ali je onda Đoković sa dva izvrsna uvodna udarca ovojio servis-gem i ponovo poveo u drugom setu. Podsetimo, gubio je sa 1:3 u njemu.

4:4 - Ne da se Kanađanin... Osvaja "svoj" gem uz samo jedan izgubljeni poen. Imajući u vidu da je osvojio prvi set, još dva gema mu trebaju za pobedu. Novaku najmanje osam...

Feliks Ože Alijasim na meču Lejver kupa protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Vodi Nole! Auh, kakav gem... Kanađanin je imao ranu inicijativu, Novak uspeo da preokrene posle 15:40, a dok ga je Italijan Mateo Beretini bodrio na srpskom, povicima "Idemo, idemo!", razvila se velika borba. Ože Alijasim se nije predavao, dvaput je izjednačavao tokom Noletovog naleta, ali je na kraju pokleklao, pa je poslao lopticu u mrežu u poslednjem poenu i omogućio Đokoviću da povede. Podsetimo, bilo je 1:3 u korist kanadskog tenisera.

3:3 - Brejk Đokovića! - Dve velike greške koje je napravio Kanađanin, omogućile su njegovom suparniku da povede sa 0:30 i, uz novu dozu samopouzdanja, krene po još veći rezultatski uspeh. To je omogućio i jedan njegov odličan udarac, a potom još jedna greška Ožea Alijasima, koji je servis gem izgubio a da nije osvojio nijedan jedini poen. Ohrabruje ova igra Noleta!

2:3 - Novaka izgleda boli desna ruka, kojom i drži reket. A ima i problem sa kretanjem, po svoj prilici. Jer, ono kada je sredinom prvog seta odustao od pokreta u levu stranu, da bi sprečio da jedan "pasing šot" postane poen, nije bila samo loša procena, već izgleda - "štednja" sopstvenog tela. Nema one lakoće pokreta, "klizanja" po podlozi, majstorija "iz zgloba"... Ali, i pored toga, uz nekoliko odličnih procena "na mreži", naročito pri rezultatu 30:15 - Novak je osvojio servis-gem i prišao na 2:3.

Novak Đoković na meču protiv Feliksa Ožea Alijasima na Lejver kupu / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Impresivno servisa Feliks Ože Alijasim. Momak koji dosad nije osetio slast pobede nad Novakom (igrali su, istini za volju, samo jednom), približava se trijumfu do kog ga dele samo tri osvojena gema. Novaku treba najmanje 11 gemova za pobedu.

1:2 - Konačno je Novak osvojio gem! I konačno je, posle 49 minuta igre, ostvario as. Poveo je nedugo zatim sa 40:15, potom dopustio Ožeu Alijasimu jedan impresivan "pasing šot", ali je Srbin osvojio naredni poen, time i gem. Prišao je na 1:2, i dalje ima brejk zaostatka (i set zaostatka) ali je ovaj gem ohrabrujuć, posle svega viđenog.

0:2 - Na momenat se činilo kao da se Đoković "budi", jer je "vezao" dva poena nakon što je Ože Alijasim poveo sa 40:0, ali... To je bila nada kratkog daha: Kanađanin je izvrsnim servisom započeo, ispostavilo se poslednji, poen i potom osvojio i drugi gem drugog seta.

0:1 - Brejk Ožea Alijasima! Neverovatno... Šta se ovo dešava sa Noletom? Osvojio je dva poena na svoje servise, ali je Kanađanin preuzeo inicijativu i naterao slavnijeg rivala na greške, pa mu opet "oduzeo" servis.

3:6 - Kraj prvog seta, sa 3:6 ga je izgubio Novak. Bio je to set za zaborav, u kome je Nole osvojio samo 57% poena na prvi servis, a svega 38% na drugi. Dve šanse za brejk je imao njegov rival, obe je iskoristio, a Đoković jednu od tri stvorene.

3:5 - - Brejk Ožea Alijasima! Fantastično je vraćao servise Kanađanin, daleko bolje nego što je Novak ubacivao loptu u igru. Nema šta, zasluženo vodi, iako se mora priznati da Novak baš i ne liči na sebe nakon sjajnog starta. Šta li se desilo... pravo je pitanje.

3:4 - Šteta! Đoković je imao brejk šansu nakon što je preokrenuo rezultat sa 30:15 na 30:40, ali se Ože Alijasim izvukao i, nedugo zatim osvojio "svoj" gem.

3:3 - Dobro je, umirio je Novak Đoković svoju igru, više ne greši kao u prethodnih desetak minuta, pa je sa "nulom" osvojio servis gem.

2:3 - Kanađanin "vezuje" treći uzastopni gem. U njemu je Nole delovao malo bolje nego u prethodnom, no dalje od dva osvojena poena nije uspeo da dođe.

2:2 - Brejk Ožea Alijasima! Očajno je odigrao Novak posle vođstva od 30:0. Druga reč sem "očajno" bi bila pogrešna. Jer... Napravio je dve dvostruke servis greške, na drugi servis ostao samo na jednom osvojenom poenu iz pet takvih situacija, pa je Kanađanin uspeo da preokrene, a da je osvajao poene u kojima Đoković čak nije ni podizao reket kada je loptica prolazila pored njega - pogrešno uveren da će izaći van terena...

2:1 - Kanađanin je uspeo da se "upiše" na semafor, a u iščekivanju Novakovog servis gema, pogledajte simpatičan odgovor Toma Hidlstona šta bi posavetovao sada Đokoviću ("Da savetujem možda najboljeg tenisera koji je ikada hodao Zemljom? Ne! Probaj da pobediš, eto. Probaj da uzmeš sledeći poen, eto, može tako, poen po poen")

2:0 - Dva poena je osvojio na svoje servise Ože Alijasim, dva i na Noletove. Ne i više od toga, pa Đoković servis gemom odlazi na "dva razlike", nakon što je meč otvorio brejkom.

1:0 - Brejk Đokovića! Fantastično je igrao Nole od samog početka, preuzeo inicijativu iako je prilično dobro servirao njegov rival i... poveo baš kao što je to i najavio jučerašnjim fantastičnim izdanjima u Londonu.

15.23 - Meč je počeo, prvi servis gem je Kanađaninov

15.22 - Zagrevanje je završeno, meč uskoro počinje

15.20 - Tom Hidlston, glumac kog možda znate i po tome što je tumačio lik Lokija u serijalu o superherojima, učestvovao je u bacanju novčića pred meč Noleta i Kanađanina

Podsetimo, trećeg dana nadmetanja svaka pobeda donosi po tri boda, pa ako Nole savlada Kanađanina, "Tim Evrope" će povesti sa 11:7 i trebaće mu još samo jedna pobeda, a imaće za to dve šanse (slede mečevi Stefanos Cicipas - Franses Tijafo i, ako bude bilo potrebe, Kasper Rud - Tejlor Fric).

Nole je juče doneo 8:4 ekipi "starog kontinenta": Prvo je Novak Đoković fantastičnom igrom savladao Frensisa Tijafoa, a onda je ponovo izašao na teren londonske arene, i to u dublu.

On i Mateo Beretini, koji je u tim Evrope "upao" kao zamena za penzionisanog Rodžera Federera, igrali su protiv Aleksa de Minaura i Džeka Soka, a pobedili ih uz neke Noletove "di-džej momente" na terenu.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina