NOVAK ĐOKOVIĆ JE BIO NA IVICI DA ZAVRŠI KARIJERU! Evo šta je zauvek promenilo život nemilosrdnog, sveosvajajućeg "Serbinatora"

Novosti online

17. 09. 2022. u 20:42

BEZ sumnje, kondicija, mentalna čvrstina i optimalna ishrana su ključni pokretački faktori uspeha sportiste. A legendarna teniska superzvezda Novak Đoković je živi primer kako fokusiranje na opšte fizičko i mentalno blagostanje može da napravi razliku.

НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕ БИО НА ИВИЦИ ДА ЗАВРШИ КАРИЈЕРУ! Ево шта је заувек променило живот немилосрдног, свеосвајајућег Сербинатора

FOTO: Tanjug/AP

Ali da li ste znali – Đoković je 2010. umalo odlučio da odustane od tenisa? Iako je imao samo 23 godine, Srbin se pre više od decenije stalno suočavao sa zdravstvenim problemima. Konkretno imao je teškoće pri disanju, zbog kojeg su se nekoliko puta povlačio usred svojih mečeva.

Nije mu se moglo zameriti što je mislio da mu je dosta i da mu je potreban odmor. Ali teniska senzacija nije znala da će se njegov život uskoro promeniti. Pa, vratimo se na to kako su joga, meditacija i veganstvo odigrali ključnu ulogu u njegovoj fazi promene karijere.

FOTO: Tanjug/AP

Đoković u knjizi "Služi za pobedu" otkriva da je njegova karijera (i život) dobila novi smisao kada mu je lekar stavio krišku belog hleba na stomak. Uz više narednih istraživanja pokazalo se da je telo Srbina veoma podložno unosu glutena.

To je dovelo do toga da se u potpunosti odrekao glutena i drastično promenio ishranu. I rezultati su bili brzi; sledeće godine, "talentovani klinac iz Srbije" postao je nemilosrdni, sveosvajajući "Serbinator".

- Moja netolerancija na gluten otkrivena je 2010. Pre toga nisam ni znao šta je gluten. Takođe sam izbacila iz ishrane mlečne proizvode i rafinisani šećer, koji je možda i važniji eliminisati od glutena. Mislim da mi je to pomoglo, da budem bolji teniser tokom karijere i pre svega zdravija osoba, sportista koji se brže oporavlja od drugih. Meni je to pošlo za rukom – očigledno, ne kažem da je to put za sve. Ali to je nešto što je veoma važan, sastavni deo moje karijere, mog života - rekao je Đoković.

Ali sa karijerom koja je dosegla meteorske visine posle zanemarivanja čulnih utisaka i okretanju ka nutritivnim stranama došlo je još nešto.

FOTO: Tanjug/AP

Đoković je imao i novootkrivenu ljubav prema životu - onu u kojoj je istraživao duhovno carstvo. Pored stroge veganske ishrane, Srbin je usvojio i strogi režim vežbanja, joge i meditacije. On je posvećeni entuzijasta joge koji prihvata fizičku stranu discipline i duhovnije, refleksivnije prakse meditacije i molitve.

- Radim (meditaciju i jogu) iz potrebe da imam optimalno stanje uma, mira i smirenosti, a u isto vreme sreće i radosti. Svako ima načine da dođe do tog stanja svesti u kojem si dobro raspoloženi, i osećate ljubav prema sebi, ljudima oko sebe i planeti.Zato se trudim da se uskladim sa ovakvim pristupom i načinom razmišljanja u životu. Zato što mi nije bio lak period u poslednjih 7-8 meseci. 

Drevna indijska umetnost joge pruža mnoge prednosti ljudskom telu, uključujući povećanu fleksibilnost, bolju snagu mišića i uravnoteženiji metabolizam. I sve ove stvari igraju važnu ulogu u postizanju poboljšanih atletskih performansi. Što je još važnije za Đokovića, vežbe disanja u jogi su pomogle da se poboljša  opšte disanje, energiju i vitalnost.

FOTO: Tanjug/AP

Za nekoga ko se tokom svoje karijere suočavao sa poteškoćama na terenu, drevna nauka o umetnosti disanja se pokazala kao spasitelj života, a rezultati govore sami za sebe.

Nakon što je u svoj životni stil uključio jogu, meditaciju i veganstvo, Đokovićeva karijera je krenula kontinuiranom uzlaznom putanjom. Do danas, kralj belog sporta se može videti kako se isteže, klizi i sa lakoćom udara, i dok se većina toga svodi na talenat i trening, njegova posvećenost jogi, meditaciji i veganskoj ishrani je nesumnjivo odigrala svoju ulogu u poboljšanju performansi.

Jedan je od fizički najspremnijih sportista na svetu, koji pokazuje vrhunsku mentalnu izdržljivost na teniskom terenu, a iz toga nalazi se mnogo istraživanja, posvećenosti dijetalnim navikama i rad na sopstvenoj samokontroli.

FOTO: Tanjug/AP

Dvadesetostruki osvajač grend slem turnira nije mogao da se takmiči na Australijan openu nakon deportacije zbog nevakcinisanog statusa Kovid-19. Do sredine aprila odigrao je samo četiri takmičarska meča i ispao je sa Mastersa u Monte Karlu u prvom kolu. Međutim, napravio je nekoliko odličnih partija tokom ostatka evropske sezone na šljaci, stigao je do polufinala u Madridu, pobedio u Rimu, a zatim je ušao u poslednjih osam na Rolan Garosu pre nego što je izgubio od konačnog pobednika Rafaela Nadala.

Nakon toga je pokorio Britaniju, i podigao najprestižniji teniski trofej Vimbldona, a potom je ponovo propustio jedan grend slem, pa ga je vakcinalni status odstranio sa Ju-Es opena.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a