NOVAKOVI NAVIJAČI VEĆ SLAVE: Čitaju vest "Đoković će igrati na Ju-Es openu!" i raduju se, ali... da li je baš sve tako?

Novosti online

13. 08. 2022. u 15:49

Da rastu šanse da bi Novak Đoković bi mogao da zaigra na Ju-Es openu 2022, rastu. Ali, to još uvek nije izvesno, iako Noletovi navijači uveliko slave.

НОВАКОВИ НАВИЈАЧИ ВЕЋ СЛАВЕ: Читају вест Ђоковић ће играти на Ју-Ес опену! и радују се, али... да ли је баш све тако?

FOTO: Tanjug

Novak Đoković se, podsetimo, u petak povukao sa spiska učesnika mastersa u Sinisinatiju, što je turnir za koji je posebno vezan jer je njegovim osvajanjem svojevremeno postao prvi (i zasad jedini) teniser koji je objedinio titule na svim nadmetanjima iz serije 1.000.

Đoković se u Sinsinatiju neće nadmetati jer na američko tlo ne može da stupi kao nevakcinisan protiv SARS-CoV-2 tipa, ali...

Stvari se po tom pitanju polako menjaju.

Dok Nole u Beogradu čeka eventualne pozitivne vesti oko mogućnosti da bi mogao da zaigra na poslednjem grend slem turniru u sezoni, Ju-Es openu (od 29. avgusta do 11. septembra), prvo je britanski "Tajms" javio da "postoji nada da bi prilike u SAD mogle da se okrenu u korist srpskog tenisera".

A onda je na scenu stupio indijski "Tajms of India" koji je objavio poseban tekst na tu temu, ali uz naslov "Nevakcinisani Novak Đoković može da igra na Ju-Es openu 2022 nakon što su Sjedinjene Američke Države potvrdile promene Kovid propisa".

U tom tekstu se tačno navodi da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti  (CDC) doneo niz novih mera koje idu u prilog nevakcinisanim osobama i izjednačavaju njihova prava sa vakcinisanim građanima, ali - među zasad promenjenim pravilima uopšte se ne spominje ono za Novaka najvažnije, pravilo o obaveznom vakcinisanju pre putovanja iz neke druge zemlje u Sjedinjene Američke Države.

U tekstu indijskog Tajmsa, koji je deo jedne velike medijske grupacije (koja izdaje i Ekonomski tajms, i Mumbai Miror, ali drži i 13 TV stanica), navodi se i jedna netačna tvrdnja:

"Američke vlasti su promenile Kovid propise. Sada su odlučili da ne diskriminišu nevakcinisane. Ovo će omogućiti pobedniku ovogodišnjeg Vimbldona da igra na poslednjem grend slemu u sezoni, koji počinje 29. avgusta. Organizatori Ju-Es opena još nisu obelodanili ovaj novi razvoj situacije. Ipak, sigurno je sada da će Đoković igrati u NJujorku".

A netačna je tvrdnja jer... Nema nikakvih garancija da će se u naredne dve sedmice promeniti pravilo CDC-a o zabrani dolaska stranaca koji nisu vakcinisani protiv novog koronavirusa. Tačno je da je u odluci o popuštanju mera najavljeno da će se u "narednim nedeljeama" i neki drugi propisi promeniti "u skladu s ovom odlukom", i to "uključujući tu o pravilima u zdravstvenim ustanovama, prilikom okupljanja koja predstavljaju potencijalno veći rizik za prenošenje virusa, ali i kada se radi o putovanjima" - no, u ovom trenutku, na snazi je i dalje - zabrana dolaska nevakcinisanih stranca u SAD.

Svakako, popuštanje mera za nevakcinisano stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država daje Novaku nadu da bi mogao da igra u NJujorku, gde je prošle godine poražen u finalu od trenutno najboljeg rangiranog tenisera sveta, Danila Medvedeva iz Rusije, no - za razliku od euforije pojedinih Noletovih navijača koji dele na društvenim mrežama tekst indijskog Tajmsa, on još uvek ne može na američko tlo.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MOJ OMILJENI PRAZNIK: Kako su Ana i Vlade Divac proslavili Tenksgiving (FOTO)