IMAJU ZADATAK DA UKROTE "MALOG OD SRBIJE": Kako je Novak Đoković postao svetski teniski neprijatelj broj jedan?

Александар Илић
Aleksandar Ilić

12. 08. 2022. u 20:00

NOVAK Đoković je početkom godine bio najbolji igrač na svetu sveta i na pragu toga da postane najbolji teniser svih vremena, a onda su usledila pomalo stroga i nelogična pravila raznih turnira i država koji su, pravdajući se Kovid protokolima i bezbednošću države i učesnika, Noleta zaustavili u pohodu na istoriju i dovele ga na prag ispadanja iz top 10 ATP liste. A kako je do toga došlo?

ИМАЈУ ЗАДАТАК ДА УКРОТЕ МАЛОГ ОД СРБИЈЕ: Како је Новак Ђоковић постао светски тениски непријатељ број један?

Foto: AP

Mnogo je onih koji tako opisivao isticanje bezbednosti i zdravlja vide kao lepo umotanu oblandu koja skriva političku odluku i svojevrsnu kaznu zbog toga što je Novak Đoković osnovao organizaciju koja bi trebalo da bude pandan ATP-u. Zajedno sa kolegom Vasekom Pospešilom osnovao je PTPA, svojevrsni Sindikat tenisera. Reč je o organizaciji koja bi trebalo da brine o dobrobiti tenisera i teniserki, sa akcentom na one slabije rangirane koji manje zarađuju.

I, tu su počeli da se ređaju problemi.

Odmah je Novak Đoković naišao na otpor. Nije se ATP-u dopalo to što dolaze neki "novi klinci", posebno što sam ATP odavno ne brine o dobrobiti tenisera, već funkcioniše kao firma za obrt kapitala. A problem na koji je Novak ukazivao jeste upravo taj - da ogroman deo profita ide organizaciji, a ne igračima.

Prst u oko Novak im je zabio 20. novembra kada je savladao Kameruna Norija na završnom mastersu. Pokazao je tada hrabrost.

Foto: AP

"Shvatio sam da hrabrost nije odsustvo straha, već pobeda nad njim. Hrabar čovek nije onaj ko ne oseća strah, već onaj ko ga pobedi", rekao je davno Nelson Mendela, a Novak Đoković pokazao na primeru.

I to sledećim rečima:

- Mi smo konformističko društvo, uvek nam prija više da se priključimo stadu, nego da iz njega izađemo. Umesto da kažemo 'ovo nije u redu, nije pravedno, boriću se za ovog drugog, koji ima manje sreće od mene', biraju lakši put. Znam da sam mnogima trn u oku, pokušavam da raskrinkam monopol koji je u našem sportu dugi niz godina - izjavio je Đoković za "SportKlub".

Potom je istakao i da mnogi teniseri od ovog sporta ne žive, već - preživljavaju.

- Ja znam ko sam i šta sam, znam šta je pravedno. Jedva 150 igrača živi od tenisa u muškoj i ženskoj kategoriji. Dajte mi bilo koji drugi sport u kome je takav slučaj. Upravo se za te momke i devojke zalažemo. Oni se trude, ali ih ne slušaju. Elita će da se uzdiže dok se oni bore, zato je tu mali od Srbije da se umeša i pokaže im kako treba - rekao je Đoković.

Ove reči odjeknule su kao bomba, a u narednim mesecima pokazalo se da su, vrlo moguće baš one, imale i velike posledice po Novaka Đokovića.

Tanjug/AP

Pakao po srpskog tenisera usledio je već u januaru, kada mu je odobreno medicinsko izuzeće, na osnovu koga je krenuo put Australije, a potom je odluka bila povučena. Đoković je tada zarobljen u hotelu strave i užasa u kojem se smeštaju migranti, žalio se i - i prvobitno je njegova žalba usvojena, da bi svoju posle uložila država Viktorija, koja ga je na kraju i deportovala. Rafael Nadal osvojio je tada 22 grend slem u karijeri.

Uzdrmala je ta odluka Đokovića, kojem zbog naprasne odluke da se ne dozvoli dolazak nevakcinisanima na američko tlo - nije bilo dozvoljeno ni da učestvuje na turniru u Majamiju i Indijan Velsu. A potom ga je, nedovoljno "teniski zagrejanog", u Monte Karlu savladao Alehandro Davidovič Fokina i to već u drugom kolu. Učestvovao je i na turniru u Rimu, koji je osvojio. Očekivali su navijači bolje dane, ali... Igrao je četvrtfinale Madrida i Rolan Garosa, oba puta bolji od njega bio je Rafael Nadal.

Osvojio je i Vimbldon, čiji je pehar podigao po sedmi put u karijeri, a onda je usledio novi šok. Iako se neke kovid-mere u SAD ukidaju, Novaku i dalje nije dozvoljeno, kao i ostalima nevakcinisanima, da u tu zemlju otputuje. Ne može ni u Kanadu, te je propustio i takmičenje u Montrealu, a od danas je to izvesno - i u Sinsinatiju... Upitno je hoće li uopšte učestvovati na Ju-Es openu.

Tanjug/AP

Samo godinu dana ranije Novak Đoković je zajedno sa Dejvis kup i Olimpijskim igrama odigrao čak 15 turnira (uključujući i boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, što mu je sada onemogućeno), ostvario je čak 55 pobeda i svega sedam puta je poražen. Bio je na pragu kalendarskog slema, osvojio je Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, poražen je u finalu Ju-Es opena na koji bi rado da ode, ali... 

"Postoje neka pravila!", kažu oni kojima se ne sviđaju Novakovi stavovi.

I, u redu je da postoje zdravstvena pravila, naravno da je u redu.

Ali, da nije javno zdravlje bilo glavni faktor za Đokovićevu deportaciju iz Australije, svedočio je Andrej Rubljov koji je po dolasku u tu zemlju rekao da je zaražen stigao  i da mu pritom niko nije pravio probleme, a nešto kasnije i Bernard Tomić u toku meča vodio žustru raspravu sa sudijom koga je ubeđivao da ima koronu. A imao je. I - nikom ništa.

Šta se to u pogledu javnog zdravlja promenilo tako drastično da je Novak Đoković postao rizik po zdravlje i neprijatelj mnogih? Apsolutno ništa. Problem je, izgleda, u tome što je Nole to što jeste.

Tanjug/AP

Novak Đoković je 2021. godine bez potvrde o vakcinaciji igrao na Ju-Es openu, kao i na  Australijan openu, a u Melburnu je proveo dve nedelje u karantinu. Sada mu je to bilo onemogućeno u "zemlji kengura", iz koje je deportovan kao kriminilac, iako mu je Teniski savez Australije javio da je njegova dokumentacija skroz u redu i da može da doputuje. U Njujork - još uvek ne može.

Korona virus je još godinu dana stariji, a svakodnevno smo bliže tome da Kovid 19 postane svakodnevnica sa kojom se živi, pa zato mnogi sa punim pravom sumnjaju da je odluka vlasti u Australiji, Kanadi i Americi svojevrsna "packa" koja treba "malom od Srbije da pokaže gde mu je mesto.

Ipak, Novak Đoković je više puta već pokazao da može da se vrati iz bezizlaznih situacija i nema sumnje da će i iz ovog problema pokušati da ispliva znatno jači.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

POSTAVIO DOMAĆI ZADATAK: Novak Đoković obara sve rekorde