IZA ZAVESE: Novak Đoković je bio na ivici da ne igra za Srbiju: "Da bi postao veliki igrač, moraš da odeš iz ove zemlje"

Novosti online

23. 07. 2022. u 08:26

MOGLA je Srbija lako da ostane bez svog ljudskog i sportskog blaga, a pored imena Novak Đoković mogla je stajati zastave neke od Zapadno-evropskih zemalja...

ИЗА ЗАВЕСЕ: Новак Ђоковић је био на ивици да не игра за Србију: Да би постао велики играч, мораш да одеш из ове земље

FOTO: G. Čvorović

Naime, bio je jul davne 2003. godine, jedan golobradi tinejdžer čijeg potencijala je malo ko bio svestan i njegov otac dali su intervju za kultnu emisiju "Sportska galaksija", koju je uređivao legendarni sportski novinar Milojko Pantić. 

Srđan Đoković, otac tada 16-godišnjeg Novaka, zajedno sa svojim sinom, pokušao je da uputi poslednji vapaj državi, koja nije znala kakvo sportsko i ljudsko blago poseduje.

Govoreći tada oni su otkrili koliko su blizu odlaska iz Srbije i prihvatanja uslova drugih zemalja, koje su želele da finansiraju budućeg teniskog kralja.

Imao je 16 godina i 16 atp poena, bio je dečko koji obećava, ali su mnogi sponzori, firme, finansijer, propustili priliku da poguraju dečaka koji je simblično, tačno 16 godina od tog intervjua došao do 16 grend slem titula i istakao kandidaturu za najvećeg u istoriji tenisa. 

Umešao se među dup Federer-Nadal, kome je bilo projektovano da će suvereno vladati teniskom planetom. Međutim, prema gotovo svim parametrima i statističkim podacima, srpski as prestigao je Švajcarca i Španca.

FOTO: Tviter/Atp tur

Učinio je sve to pod zastavom Srbije i tokom bogate karijere na najbolji mogući način reprezentovao našu zemlju, ali je poznato i da je u godinama pre punoletstva bilo mnogo iskušenja za Novaka i porodicu. 

- Da bi se napravio ovako uspešan igrač kao što je Novak, potrebno je strašno puno para, ulaganja, živaca, strašno puno svega toga. I mi od toga svega ništa nismo dobili ovde. Mi smo pokušavali na više načina, sa puno ljudi, firmi ovde, da uspostavimo neki kontakt, da probamo da napravimo neki profesionalni ugovor. Da te firme ulože pare u Novaka, i da im se to vrati kada postane igrač, kroz procente od "prize money", sponzorskih ugovora koje potpiše kada postane pravi igrač, a on će to postati vrlo brzo. Međutim, mi nismo naišli na razumevanje. Jednostavno, svi znamo da je zemlja u teškoj situaciji. Ali i pored toga, mislim da ne postoji dobra volja da se tako nešto uradi - govorio je tada Srđan, a Novak se nadovezao uz dozu ogorčenja.

- To sam govorio još i ranije, ako želiš da postaneš profesionalni igrač, veliki, svetski, moraš da odeš iz ove zemlje - rekao je Novak, aludirajući i na činjenicu da u Srbiji tada nisu postojali uslovi kakve imaju teniske akademije, poput one u Nemačkoj koju je pohađao.

FOTO: Tanjug/AP

Srđan Đoković je potom bio izričit kada je u pitanju budućnost i pokazao kakvu dozu patriotizma ima u sebi.

- Mi smo Srbi i bićemo Srbi gde god se budemo nalazili. Mi ćemo i dalje pokušavati u narednih nekoliko meseci da napravimo najbolje uslove za njega. Ako budemo uspeli, u redu. Ako ne, moramo potražiti uslove da on postane pravi igrač negde u nekoj normalnoj zemlji, zemlji koja ceni takvog igrača, a ne radi se samo o Sloveniji. Razgovarali smo sa Italijanima, u toku je razgovor sa Švajcarcima, preko mojih rođaka tamo. Prva zemlja koja bude prihvatila uslove koji su strašno oštri... Novak će sa celom familijom otići tamo. Nas ne interesuje sponzor, mi ne tražimo pare koje će ljudi dati i neće imati ništa više. Tražimo poslovnog partnera, sa kojim ćemo potpisati profesionalni ugovor. Jednostavno, tražimo profi ugovor, ko uloži, ima kasnije veliki procenat, u skladu sa time što je uloženo u njega.

Foto: N.Paraušić

Priča o Bobi Živojinoviću, jedan je od najboljih primera, koliko su se mnogi ogrešili u procenama uspona Novaka Đokovića

Prošle godine je Srđan Đoković u emisijama širom Srbije, govorio o Noletovim počecima, a onda je počelo da se spekuliše da je otac najboljeg na svetu pitao pre 17 godina Lepu Brenu i njenog supruga, čuvenog tenisera Slobodan Bobu Živojinovića, da investiraju u njegovog sina. Da su pristali, tvrdi Srđan, sada bi imali 18 miliona dolara više.

Na sve to legendardna pevačica za "Stars" je istakla.

- Nisam teniski stručnjak i ne znam za takvu vrstu ponude, ali znam da morate da budete prijatelj i imate poverenje u onog s kim počinjete biznis, čega u navedenom slučaju nije bilo. Novaka volimo, cenimo i poštujemo, kao i njegovu porodicu. On je najsvetliji primer divnog i uspešnog momka. Želimo mu da svi njegovi snovi postanu java jer je to zaslužio.

Foto: M. Vukadinović

Poznato je još i da je Teniska federacija Velike Britanije imala ozbiljne aspiracije ka tome da ubedi Novaka Đokovića da igra u društvu Endija Marija, ali najbolji srpski teniser je odlučno odbio bogatu ponudu Ostrvljana.

U intervjuu za "Tajms" Đoković je priznao da su razgovori sa čelnicima britanskog tenisa bili veoma ozbiljni.

- Da budem iskren, sve je bilo vrlo ozbiljno. Nuđeno mi je mnogo toga, želeli su još jednog jakog igrača u timu pored Endija Mareja. Uložili su mnogo u Dejvis kup tim, i mora da su razočarani što im se to ne vraća. Nije mi novac bio najbitniji. Tada sam počeo dobro da zarađujem, dovoljno da mogu da putujem po turnirima i plaćam trenera. I zašto bih to prihvatio? Ja sam Srbin, ponosan sam na svoje korene, i nisam hteo da zanemarim sve to samo zato što su mi drugi nudili bolje uslove. Da sam igrao za Veliku Britaniju, igrao bih jednako profesionalno, ali bih u dubini duše osećao da im ne pripadam. Ja sam bio taj koji je odlučio da ne prihvati ponudu - izjavio je Novak još 2015.

BONUS VIDEO: Novak se obratio mladim teniserima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista