ĐOKOVIĆ ISPADA IZ TOP10? Bez bodova sa Vimbldona i Australijan opena, uz neizvesno učešće na JU-Es openu "visi" i Završni masters

Novosti online

13. 07. 2022. u 20:02

BUDUĆNOST za Novaka Đokovića na ATP listi, po trenutnim parametrima, ne izleda svetlo.

ЂОКОВИЋ ИСПАДА ИЗ ТОП10? Без бодова са Вимблдона и Аустралијан опена, уз неизвесно учешће на ЈУ-Ес опену виси и Завршни мастерс

Tanjug/AP

Zbog situacije u vezi sa pravilima oko virusa korona i dozvoljenim ulaskom na teritoriju SAD i Kanade samo imunizovanima, srpski as će ne samo imati dužu pauzu (do sredine septembra), nego ga očekuje i dodatni pad na rang-listi, možda i čak izvan deset najboljih na svetu. Zato će naš najbolji teniser u narednih mesec i po dana čekati zeleno svetlo iz SAD.

Poseban paradoks je to što Đoković za osvajanje sedme titule na Vimbldonu nije nagrađen adekvatno, već je ispao i najveći gubitnik (skinuto mu je 2.000 bodova sa liste, a finalisti Niku Kirjosu 1.200), pa je pao na sedmu poziciju. Ipak, srećna okolnost je, svakako, ta što zbog zgusnutog rasporeda prošle sezone i fokusa na Olimpijske igre u Tokiju nije igrao na mastersima u Torontu i Sinsinatiju. Najbolji srpski teniser je sada po automatizimu prijavljen za oba nadmetanja, ali teško da će videti teniski teren na severnoameričkom kontinentu, osim ukoliko ga vrhuška SAD, odnosno administracija predsednika Džoa Bajdena, ne obraduje.

Do tada će Novak pratiti vesti preko Bare, a s obzirom na to da se Ju-Es open igra od 29. avgusta do 10. septembra), možda do njegovog početka neće znati hoće li se naći u Njujorku. Đoković je lane igrao finale, pa će, ukoliko ne igra, izgubiti 1.200 bodova. Zasad, Srbin ima kapital od 1.000 poena u odnosu na Rubljova i Ože-Alijasima, koji mu dišu za vratom, odnosno skoro 1.600 na desetoplasiranog Sinera i 11. Norija, pa će od njihovih rezultata na američkoj turneji zavisti na kojem će se mestu Novak naći.

U septembru Đokovićev plan je jasan, igraće u Dejvis kupu (od 14. do 18. septembra). Sve posle toga zavisiće isključivo od njegovih ambicija i želje da se nađe na završnom mastersu u Torinu, jer ne mora da brine o protokolima u vezi sa koronom. Sa starim pravilima kao osvajač grend slema imao bi obezbeđeno učešće, ali tu sad postoji dodatna začkoljica. Moraće po obračunu bodova u ovoj kalendarskoj godini da bude među 20, a trenutno je na 10. mestu sa tek skupljenih 1.970 poena. Turniri u Kini, poput Pekinga i Šangaja u oktobru, i dalje su pod znakom pitanja zbog kovida 19, ali dve muve jednim udarcem mogao da ubije tokom završnice sezone.

Za jurnjavu među osam najboljih i zaustavljanje pada na ATP listi mogla bi da mu posluže nadmetanja u Beču i Bazelu, iz serije 500. Ipak, masters u Parizu, u kultnoj dvorani "Bersi" (31. oktobar - 11. novembar) čini se kao jedini sigurni turnir do kraja godine, pogotvo što brani pehar koji je podigao 2021, odnosno 1.000 bodova. Ukoliko se ne nađe u Torinu, tu bi, takođe, mogao da izgubi još dodatnih 600 poena. 

BONUS VIDEO - Novakovo obraćanje mladim tenisrima iz Regiona

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (8)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima