TRADICIJA KOJU NE TREBA MENJATI: Zbog čega se poeni u tenisu računaju 15, 30 i 40, a ne 1, 2 i 3?

Novosti online

11. 07. 2022. u 08:49

ŠTO se sporta tiče, ovi dani su protekli u znaku tenisa. U nedelju je odigrano finale Vimbldona, koje je po sedmi put u karijeri osvojio naš Novak Đoković.

ТРАДИЦИЈА КОЈУ НЕ ТРЕБА МЕЊАТИ: Због чега се поени у тенису рачунају 15, 30 и 40, а не 1, 2 и 3?

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Đoković je u finalu sa 3:1 u setovima savladao australijskog tenisera Nika Kirjosa kojem je ovo bilo prvo grend slem finale, dok je Nole podigao svoj 21. trofej na najvećim turnirima.

Tenis je sigurno najpopularniji individualni sport, a među najpopularnijima je i u svetu. Međutim, mnogi se pitaju zbog čega se u jednom gemu poeni računaju 15, 30 i 40, a ne 1, 2 i 3, kako bi možda bilo logičnije?

Iako postoji više verzija kada je u pitanju odgovor na ovo, najtačnijom se prihvata tvrdnja da je računanje poena krenulo u 19. veku pomoću sata koji je služio kao semafor.

Svaki put kada bi igrač osvojio poen, kazaljka bi se pomerila za jednu četvrtinu, odnosno od 0 do 15, od 15 do 30.

Sledeće što se postavlja kao logično pitanje je otkud broj 40, a ne 45 u tom nizu. 

Pošto je i tada, kao i danas, važilo pravilo da se gem mora osvojiti sa najmanje dva poena razlike, drugu polovinu sata su morali podeliti na više delova, pa su odlučili da treći poen ide do 40.

Dakle, ako oba takmičara imaju po 40 poena, za osvajanje gema potrebno je da dobije dva uzastopna poena, odnosno da se poveća prednost na 50:40, pa 60:40.

Vremenom je i to pojednostavljeno, pa se za igrača koji ima tih 50:40 počeo koristiti termin "prednost". 


BONUS VIDEO: Ko su najtrofejniji teniseri na svetu?
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)