ATP LISTA POSLE VIMBLDONA: Skandal, Novak Đoković ovo nije zaslužio

Novosti online

11. 07. 2022. u 08:05

PRVA polovina 2022. godine bila je za Novaka Đokovića statistički najlošija, a emotivno i mentalno potpuno iscrpljujuća. Posle 373 nedelje uz mnogo političkih upliva svrgnut je sa teniskog trona, na poziciju broj tri, a slobodan pad našeg tenisera neće se zaustaviti tu.

АТП ЛИСТА ПОСЛЕ ВИМБЛДОНА: Скандал, Новак Ђоковић ово није заслужио

FOTO: Tanjug/AP

Srpski "kralj belog sporta" kročio je na teren u zvaničnom meču tek krajem februara na ATP 500 u Dubaiju, kao posledica čelične odlučnosti da sledi svoje ideale i ne podvrgne se vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 virusa.

Ova odluka koštala ga je ogromnih 2.000 poena, koje nije imao pravo da brani u "zemlji kengura", gde je trebalo da kroči kao branilac titule na Australijan openu. 

Ceo narativ koji okružuje "ikonu tenisa" se promenio, od svemoćnog bića koje nestvarnim mentalitetom lomi svakog rivala, do čoveka koji je viđen kao bleda senka igrača koji je suvereno vladao teniskom scenom.

Predstavljen je kao buntovnik koji ugrožava zdravlje drugih i ima negativan uticaj na društvo.

Foto: Tanjug/AP/D. Kujundžić

U prestonici Italije nas je podsetio kakav je "predator" sa reketom u ruci, ali zaključak je velikog broja legendi "belog sporta" i ljudi koji medijski izveštavaju da je to samo bljesak i da nećemo više videti onog starog Novaka.

Ipak, po ko zna koji put, Đoković je zapušio usta kritičarima i otpisani se ponovo vratio u velikom stilu, na velikoj sceni najprestižnijeg takmičenja "belog sporta". 

Čak ni činjenica da je suvereni vladar nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu neće mu pomoći da napreduje na listi najboljih na planeti. 

FOTO: Tanjug/AP

Baš kao što zabrana ruskim teniserima da učestvuju na Vimbldonu ne može nikako biti kazna za Putina, već isključivo utiče na sportiste, tako i odluka ATP-a da na to odgovori oduzimanjem bodova travnatom grend slemu neće uticati na sam turnir, već na igrače, a naročito na našeg tenisera.  

Tako će Đoković i pored osvojenog trofeja izgubiti 2.000 bodova i sa treće pasti na sedmu poziciju ATP liste, što će ujedno biti njegov najniži plasman još od davne 2018. godine.

Potpuno apsurdno zvuči činjenica da je Nole prvi igrač u istoriji tenisa koji će nazadovati po rangiranju nakon što je osvojio grend slem.

Ovakva odluka teniskih organizacija nema samo trenutan uticaj na poredak, već bi mogla da ima dalekosežne efekte na predstojećim turnirima, gde će biti postavljen za sedmog nosioca (ukoliko svi ispred njega budu nastupali), te će tako sigurno dobiti teži žreb nego što bi bio slučaj da je na nekoj od prve dve pozicije.

Ipak, ono što je mnogo važnije od pukih brojki, jeste superioran način na koji je Novak Đoković još jednom demonstrirao svetu da je najbolji kada je najteže, a planeta će i dalje bez obzira na sve imati privilegiju da uživa u najboljem što je ovaj sport ikada imao.

Za pozicije nek se bore drugi, one mlađe snage, srpski as igra za ličnu satisfakciju, radost zemlje čije boje brani i radost svoje porodice.  

ATP lista (ponedeljak, 11. jul): 1. Danil Medvedev (7.775), 2. Aleksandar Zverev (6.850), 3. Rafael Nadal (6.165), 4. Stefanos Cicipas (5.150), 5. Kasper Rud (5.050), 6. Karlos Alkaraz (4.845), 7. Novak Ðoković (4.770), 8. Andrej Rubljov (3.700), 9. Feliks Ože-Alijasim (3.445), 10. Janik Siner (3.185).

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)