TENISERI KOJI SU UKALJALI BELI SPORT: Droga, rasizam, nameštanje mečeva, se** skandali...

Novosti online

10. 07. 2022. u 09:19

UPRKOS tome što je kroz svoju istoriju izgradio reputaciju sporta poznatog po etičnosti, tenis je tokom godina iznedrio prilično veliki broj kontroverznih ličnosti.

ТЕНИСЕРИ КОЈИ СУ УКАЉАЛИ БЕЛИ СПОРТ: Дрога, расизам, намештање мечева, се** скандали...

FOTO: AP

NIK KIRJOS

 

Definitivno današnji broj jedan loš dečko u tenisu. Kirjos je pre svega redovno testirao granice strpljenja sudija. 

Momak koji igra pod zastavom Australije je bez sumnje jedan od teniski najkbalitetnijih modernih igrača na turneji, problem je što ga jednostavno nije briga.

On je 2017. godine priznao da je „verovatno“ stao na osam turnira tokom svoje profesionalne karijere, jer bi u određenim danima „radije radio nešto drugo nego da igrao tenis“

Jedan članak je malo da bi se sažele sve priče o kontroverznom ponašanju Kirjosa, ali ovu su samo neki od obrisa.

FOTO: Tanjug/AP

Sukobi sa sudijom su prilično standardan repertoar za većinu mečeva u kojima je učestvovao. Svađe sa gledaocima i linijskim sudijama nisu neuobičajene, čak je jednom bacio stolicu na teren nakon što je opsovao osobu sa linije.

Na Mastersu u Sinsinatiju u avgustu 2019, pet odvojenih incidenata nesportskog ponašanja donelo mu je kaznu od 113 hiljada dolara, a zatim je ATP sproveo istragu o njegovom ponašanju, što je rezultovalo zabranom igranja od čak 16 nedelja.

Ovo je povrh mnoštva drugih kazni za razbijanje reketa, psovke, izvikivanje nepristojnosti i drugo nesportsko ponašanje tokom godina.

Ako se dođe do tekuće 2022. godine, ni tu stvari nisu ništa bolje za Australijanca. Tako je u junu otkriveno da je tokom karijere izgubio oko 800 hiljada australijskih dolara na ime kazni. Na koju treba dodati i najsvežiji ispad i kaznu koja će uslediti zbog pljuvanja prema navijačima na ovogodišnjem Vimbldonu.

 

ANDRE AGASI

Sasvim verovatno jedan od najboljih udarača lopte koji je ikada igrao ovu igru, blistava budućnost je bila predviđena za Agasija mnogo pre nego što je ušao u profesionalnu sferu.

Pobeda na Vimbldonu 1992. godine vinula ga je u teniska nebesa, pošto je 22-godišnji Agasi pobedio Borisa Bekera i Džona Mekinroa, na putu do trilera u pet setova sa Goranom Ivaniševićem.

Međutim, Agasi se ranije nije uklapao u tradicionalni teniski kalup i odlučio je da ne učestvuje na Vimbldonu od 1988. do 1990. godine.

Potom je javno je izjavio da ne želi da igra zbog tradicionalnosti događaja, posebno zbog imperativa da se nose „pretežno bele“ uniforme.

EPA-EFE/MARK CRISTINO

Čuvena je njegova izjava „imidž je sve“ koja je svojevremeno izazvala je potres u teniskoj zajednici.

Njegov neponovljivi talenat, harizma i modni stil pretvorili su ga u šou-mena koji je devedesetih godina masovno popularizovao tenis.

Takođe je kasnije priznao da je počeo da koristi kristalni metamfetamin (ozloglašenu hemijsku drogu). Agasi je uprkos tim događajima iz 2017. napravio veliki povratak, i zaseo na svetski teniski tron. 


DANIJEL KELERER


Kelerer je karakterističan po tome da je prvi teniser kojem je doživotno zabranjen pristup sportu, zbog nameštanja mečeva nakon što je proglašen krivim po tri tačke optužnice.

Nakon smene, izdao je zapaljive komentare u kojima je optužio ATP da se ponaša kao mafija. Osim toga, optužio je Rafaela Nadala da konzumira doping droge i Davida Ferera da je veliki pušač.

Takođe je rekao da je nameštanje mečeva nešto veoma uobičajeno u tenisu jer je ovo bio lak način da igrač dobije dodatni novac.

DžIMI KONORS

Konors i dalje drži tri istaknuta muška rekorda open ere u singlu: 109 titula, 1.557 odigranih mečeva i 1.274 pobede. Samo je Veliki Rodžer Federer blizu sa 103 ATP titule u pojedinačnoj konkurenciji.

Legendarno takmičarsko ponašanje Konorsa je uvek bilo zabavno, redovni ispadi protiv sudija, javnosti, pokazivanje srednjeg prsta linijskim sudijama nakon neslaganja sa pozivima ili šepurenje po terenu sa drškom teniskog reketa između nogu. Ovo je stvorilo ličnost koju je svet tenisa i voleo i mrzeo.

FOTO: EPA


Konors je bio deo jednog od najuzbudljivijih rivalstava ikada u tenisu. Njegovi mečevi protiv Mekinroa bili su intenzivna borba ega i redovnog besa.

Skoro svaki meč je postao veoma zabavna pantomima – vikanje na sudiju i ljude u prvim redovima, svađe, priča o smeću i naravno razbijanje reketa bili su deo kolaža. 

Ipak iznad svih kontroverzi, ljubitelji belog sporta uživali su u kvalitetnom tenisu koji su oni demonstrirali. 

DžON MEKINRO

Reći da je konfrontacijsko ponašanje na terenu često dovodilo Mekinroa u nevolje sa sudijama i teniskim vlastima je vrlo blago rečeno.

On je postao veoma poznat po svojim stalnim ispadima tokom mečeva, a ovi napadi besa protiv sudija i linijskih sudija često bi pomogli njegovoj igri i podigli ga energetski.

FOTO: EPA


Njegova ludost je bila njegov zaštitni znak, ali je često rezultirala dobijanjem kaznenih poena ili čak diskvalifikacijom zbog zlostavljanja zvaničnika. Poznat je kao čovek "bez dlake na jeziku" koji je uvek imao status kultne ličnosti "belog sporta".

ILIJE NASTASE


Nastase je jedan od deset igrača u istoriji koji su osvojili više od 100 ATP profesionalnih titula (62 pojedinačno i 45 u dublu).

Imao je nadimak „Gadan“, ali je tvrdio da je spavao sa više od dve hiljade žena.

Kada je na terenu razgovarao je sa publikom, razbijao rekete, bacao loptice na sudije i uzvikivao uvrede.

Jedan od najkontroverznijih trenutaka desio se kada je trebalo da igra sa legendarnim Arturom Ešom u meču dublova, a ušao je sa licem ofarbanim u crno, nailazeći na ogromno negodovanje javnosti.

Ostaće upamćen i po rasnim komentarima na račun ćerke Serena Vilijams.

BONUS VIDEO - Veličanstveni Novak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)