OVO JE NAJLEPŠA VIMBLDONSKA PRIČA: Pre 14 godina skoro umrla, sada u prilici da postane prva mama šampionka Vimbldona posle 42 godine

O. M.

04. 07. 2022. u 17:23

POMALO u senci senzacionalnog rezultata Tima van Rajthovena, koji je stigao do četvrtog kola pre nego što je njegov vimbldonski san i seriju od osam pobeda na travi zaustavio Novak Đoković, ostao je rezultat nemačke veteranke Tatjane Marije, koju stariji ljubitelji tenisa možda pamte po devojačkom prezimenu Malek.

ОВО ЈЕ НАЈЛЕПША ВИМБЛДОНСКА ПРИЧА: Пре 14 година скоро умрла, сада у прилици да постане прва мама шампионка Вимблдона после 42 године

FOTO: AP

Prošle jeseni vratila se ova 34-godišnjakinja sa drugog porodiljskog odsustva, da bi u nedelju postala najstarija Nemica u četvrtfinalu grend slema u Open eri. 

A došla je sa skorom 5-9 na Vimbldonu, poslednji put ovde je pobedila u prvom kolu 2018. godine. Nije mnogo obećavao njen start ni ove godine. Izgubila je prvi set u prvom kolu protiv kvalifikantkinje Astre Šarme, ali je uspela da preokrene rezultat.

U drugom kolu protivnica joj je bila iskusna Sorana Kirstea, koja je u prvoj rundi eliminisala našu Aleksandru Krunić. Gubila je 3:0 u odlučujućem setu ali je opet uspela da preokrene rezultat i stigne do prve pobede protiv Top 50 igračice u tri godine.

Najlakši posao imala je u trećem kolu kada je sa 6:3, 7:5 eliminisala petu nositeljku Mariju Sakari. Već tom pobedom postala je najstarija Nemica (treba naglasiti da po ocu Tatjana ima poljske korene) koja je stigla do druge nedelje nekog grend slema.

Plasman u četvrtfinale obezbedila je pobedom nad Jelenom Ostapenko i to nakon što je spasila dve meč-lopte. Letonka nije dostojanstveno primila ovaj poraz. Izjavila je posle meča da je Tatjana imala mnogo sreće, zbog čega je zvižducima ispraćena sa terena.

Iako nije bila jedina majka među učesnicama ovogodoišnjeg Vimbldona, a još manje najpopularnija, pošto ta uloga nesumnjivo pripada Sereni Vilijams, Tatjana je ostala jedina mama u žrebu singla. Kaže da je to čini neobično ponosnom.


Takođe kaže da njena starija ćerka Šarlot, koja ima osam godina, trenira s njom svako jutro i da će jednog dana biti šampionka.

Tatjana će u utorak imati priliku da produži svoj vimbldonski san i da u svenemačkom četvrtfinalu izbori polufinale. Protivnica će joj biti 22-godišnja zemljakinja Jule Nimajer koja je u drugom kolu eliminisala drugu nositeljku turnira Anet Kontavejt. 

Iako njen uspeh nije ništa manji, Nimajerova je impresionirana ovim što je Marija postigla ove sezone na Vimbldonu. 

- To je nestvarno. Zamislite koliko mora da je teško putovati svuda po svetu sa mužem i dvoje dece, naročito kada mlađe dete nema ni godinu dana. Neverovatno je kako se nose sa takvim stresom - kaže Nimajerova.

Tatjana je 2008. godine imala dve teške životne situacije. Prvo je jedva preživela plućnu emboliju a onda joj je krajem te godine preminuo otac. Nekako je prevazišla tu krizu i vratila se posle skoro dve godine, ali je uskoro zapala u veliku krizu iz koje se izvukla kada je upoznala današnjeg supruga Šarla Edvarda Mariju za koga se uskoro udala a krajem 2013. s njim dobila i prvu kćerku zbog čega je propustila još jednu sezonu, 2014. godine. 

Posle povratka trebalo joj je neko vreme da se vrati u svoju formu, pa je 2017. prvi put u karijeri ušla u Top 50 igračica. Sledeće godine osvojila je svoju prvu VTa titulu, na travi u Majorci. Te godine igrala je i polufinale Bili Džin King kupa, ali je vrlo brzo usledila nova pauza posle koje je morala da krene još jednom iz početka.

A počelo je titulom u Bogoti i nastavlja se spektakularnim nastupom na Vimbldonu. Samo tri pobede dele je od trofeja Venus Rouzvoter. Ukoliko ga 9. jula podigne postaće prva teniska mama sa titulom šampionke Vimbldona još od legendarne Ivon Gulagong 1980. godine.

To nije uspelo ni Sereni Vilijams koja je majka od 2017. i od tada je izgubila dva finala u Ol Ingland klabu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)