NOVAK ĐOKOVIĆ PROGOVORIO O PROMENI DRŽAVLJANSTVA: "Srbija je izgubila tenisera velikog potencijala!"

Novosti online

02. 07. 2022. u 18:01 >> 18:02

NOVAK Đoković oglasio se povodom ljubiteljima tenisa bolne odluke mladog igrača Marka Topa, da promeni državljanstvo i zaigra pod zastavom Nemačke.

НОВАК ЂОКОВИЋ ПРОГОВОРИО О ПРОМЕНИ ДРЖАВЉАНСТВА: Србија је изгубила тенисера великог потенцијала!

FOTO: Tanjug

Topo je rođen u Minhenu, ali je pre četiri godine na svoju želju počeo da igra pod grbom Srbije. Ove sezone uspeo je čak da iznenadi dva igrača iz Top 100, Norberta Gombosa i Henrija Laksonena, te se tako plasira i na turnir u Minhenu iz serije 250.

Na kraju je Srbija, ipak, ostala bez talentovanog tenisera, koji trenutno ima 18 godina i zauzima 629. poziciju na ATP listi.

- Razmenili smo neke poruke, trebali smo da pričamo, pitao me je za određene savete psihološke prirode. Nismo se videli i čuli dva meseca, video sam u međuvremenu da je promenio državljanstvo i jako mi je žao zbog toga - izjavio je Đoković.

FOTO: AP

Đoković se vratio u period kada se i sam našao u sličnoj prilici. Na stolu je bila ponudu da uzme državljanstvo Velike Britanije i zaigra za tu reprezentaciju.

- Ja to ne ohrabrujem nikoga da radi jer sam i sam bio u toj poziciji. Ali razumem da svako ima neki svoj put, rođen je u Nemačkoj, tamo je odrastao, tamo i živi. Sa te strane ima logike što je to uradio i za njega smatra da je bolje za razvoj, za trening i nekih prilika koje može imati nego naš teniser. Poštujem to, ali to nije nešto što ja podržavam. Žao mi je zato što je Marko dobar momak koji ima potencijal, kvalitet, Srbija je sigurno je izgubila jednog tenisera koji ima potencijal da postane jako uspešan, ali dobro šta je tu je - rekao je Novak i zaključio:

-To je njegova odluka zato stvari moraju malo bolje da se vode na državnom nivou, da bi se takve stvari izbegle. Treba postaviti temelje sistema koji može da podrži sve naše tenisere i teniserke i da ih iznedri u velike visine.

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, mladi Topo je i rođen upravo u Minhenu 2003. godine, Novaka Đokovića je navodio kao svog idola, a odlučio je da igra za Srbiju, "osećajući da mu je to kuća".

Od prošle godine je trenirao u TC Novak sa njegovim trenerom Borisom Bošnjakovićem, ali je definitivno video nešto više u tome da se na kraju odluči za Nemačku.

BONUS VIDEO: Novak i Džuli igrali tenis u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili