ĐOKOVIĆ ZABRINUO NAVIJAČE, NAKRATKO: Novak trijumfom "otvorio" Vimbldon

Č. V.

27. 06. 2022. u 13:30

NOVAK Đoković plasirao se u drugo kolo Vimbldona nakon pobede nad Sunvu Kvonom sa 6:3, 3:6, 6:3, 6:4. Srbin je u jednom momentu nakon proklizavanja pao na travu, zabrinuo je navijače, ipak sve je prošlo bezopasno pošto je odmah ustao i nastavio meč.

ЂОКОВИЋ ЗАБРИНУО НАВИЈАЧЕ, НАКРАТКО: Новак тријумфом отворио Вимблдон

FOTO: AP

Nije treći teniser sveta igrao onako kako zna, ali prva kola na svim grend slemovima znaju da budu teška. Na kraju je uspeo da pronađe ključeve za igru nadahnutog momka iz Južne Koreje.

Ova ne baš blistava partija ne treba da brine, ako se zna da je šestostruki osvajač Vimbldona identično počeo turnir i prošle godine, samo što je tada izgubio prvi set od Džeka Drejpera.

Najvažnije je da je Đoković uspešno krenuo ka četvrtoj uzastopnoj kruni u Londonu. Ukoliko dođe do nje izjednačiće se sa Pitom Samprasom, Bjernom Borgom i Rodžerom Federerom, jedinim teniserima koji su četiri puta uzastopno osvajali Vimbldon.

Treba pohvaliti i Kvona koji je tokom celog meča prikazao odličan nivo tenisa, ali Novak je bio pravi onda kada je to bilo najpotrebnije.

Zanimljivo je to da Đoković nikada u karijeri nije izgubio prvo kolo na ovom turniru, ali nije nikada izgubio od nekog koje ovako nisko rangiran (81. na ATP listi).

Neverovatno zvuči podatak da je Nole jedini igrač u istoriji tenisa koji je upisao 80 i više pobeda na svakom grend slemu.

Srbin će u drugom kolu igrati protiv pobednika meča Tanasi Kokinakis (Australija) - Kamil Majhšak (Poljska).

Četvrti set: Đoković - Kvon 6:3, 3:6, 6:3, 6:4

6:4 - Kraj meča! Opet bez izgubljenog poena (19 vezanih) je okončao gem, a susret sa 15 asova.

5:4 - Kvon je produžio meč bar za još jedan gem. Đoković ima priliku da na sopstevni servis reši meč i ode u drugo kolo.

5:3 - Jednu seriju Kvon još uvek nije prekinuo. Nole je vezao čak 15 poena na svoj servis, od brejk lopte 81. igrača sveta dobio je svaki poen kada je servirao.

4:3 - Prekida Južnokorejac seriju Đokovića. Ipak, svestan je da zaostaje za rivalom i moraće da vrati brejk ukoliko želi da produži meč.

4:2 - Treći vezani gem i niz od 12 poena zaredom za srpskog tenisra. Definitivno je šestostruki osvajač Vimbldona u ključnim momentima podigao nivo igre.

Novak Đoković/FOTO: AP

3:2 - Brejk sa nulom i serija od osam vezanih poena. Sada Nole drži sve u svojim rukama i drugo kolo je veoma blizu.

2:2 - Ovako lakih gemova je mnogo više bilo potrebno tokom meča. Đoković je odlično servirao, nije se mnogo potrošio i možda je prava prilika da u narednom napadne servis Kvona.

1:2 - Furiozan gem Kvona - sa nulom. Za sada Korejac bolje izgleda u četvrtom setu. No, ovo je tek početak i Novak će sigurno pokušati što pre da ugrozi protivnika.

1:1 - Spasao je čak tri brejk lopte Đoković, ali onda je pokazao majstorstvo. Na fanstastičan način je lobovao rivala i to je definitivno najlepši poen dosadašnjeg toka meča.

0:1 - Velika prilika je propuštena da se brejkom počne treći set. Ipak, Kvon je uspeo da nađe način da se izvuče i dobije uvodno gem u nadamo se poslednjem setu na ovom susretu.

Treći set: Đoković - Kvon 6:3, 3:6, 6:3

6:3 - Dobro je! Uspeo je Nole da vrati prendnost i sada je na korak od plasmana u drugo kolo Vimbldona. Desetim asom je okončao treći set.

5:3 - Ovo se čekalo. Došao je Đoković do brejka. Služio je ritern, loptice su bile duboke i Korejac je morao da kapitulira. Srbin u narednom gemu servira za set.

4:3 - Teško ide za Noleta na ovom meču, no konstatno je u prednosti u trećem setu. Rival je taj koji juri prednost, ali to mu do sada nije predstavljalo problem.

Novak Đoković/FOTO: AP

3:3 - Ne pada Korejac. Ima više vinera i manje grešaka Kvon i njegov nivo tenisa je izuzetno visok. Malo ko je očekivao da će igrati ovako dobro.

3:2 - Au kako je Nole spasao brejk loptu. Odservirao je veoma jako i riskantno drugi servis i to mu je na kraju omogućilo da dobije gem i ponovo vrati prednost na svoju stranu.

2:2 - Tenis kao u transu igra momak iz Južne Koreje. Udara iz sve snage i prolazi. Za sada u trećem setu nema prilika za brejk.

2:1 - Ispravio se šampionski. Dva prelepa voleja je odigrao u ovom gemu, uz jedan forhend viner. To je bilo dovoljno da se dobije gem.

Novak Đoković/FOTO: AP

1:1 - Kakvu priliku je propustio Đoković da dođe do brejka.Imao je dva lagana smeča da pretvori u poen. Prvi je Kvon vratio, a drugi je završio iz granica terena. Nesvojstvene greške za jednog od najboljih u istoriji ove igre.

1:0 - Uspešno se osvajač 20 grend slem titula oporavio od neočekivanog gubitka seta i bez mnogo problema je dobio uvodni gem u trećem. Inače, servis se nešto što pravi dosta problema trećem reketu sveta na ovom susretu.

Drugi set: Đoković - Kvon 6:3, 3:6

3:6 - Šteta za ovaj gem. Imao je Novak 0:30, ali je propusto veliku priliku da povede sa 2:0, pa je sada Kvon uspeo da izjednači i praktično smo ponovo na početku. Nema sumnje da je ovo malo ko očekivao.

3:5 - Nije se mnogo Korejac trudio da zapreti rivalu. Novak je dobio ekspresno gem sa nulom i sada mora da igra na sve ili ništa kako bi ovaj set bio produžen.

2:5 - Ne pada Kvon u drugom setu. Novak je pao nakon proklizavanja tokom jednog poena, no na sreću nikakvih problema nije bilo. Đoković će ako dobije svoj servis gem imati samo još jedno šansu da vrati brejk u ovom delu susreta.

Novak Đoković/FOTO: AP

2:4 - Dobro je da je Srbin prekinuo seriju rivala i smanjio je prednost. Opet je servis taj koji je malo bolje služio nego u prethodnom periodu. Ostaje još da se vrati brejk.

1:4 - Ima Novak za čim da žali u ovom gemu. Imao je Nole čak tri brejk prilike, ali nije uspeo da iskoristi nijednu i Kvon je uspeo da potvrdi brejku i sada ga dva gema dele od izjednačenja.

1:3 - Užasan gem Đokovića. Sunvu sa nulom dolazi do brejka i ovo je ponavlja se prvi set. Momak iz Južne Koreje ima istu prednost kao i na startu duela.

1:2 - Neda za sada Kvon rivalu da dođe do brejk prilika. Dobio je dva laka gema i opet je on taj koji ima prednost u drugom delu meča. Ipak, samo se čeka kada će Đoković ubaciti u brzinu više i doći do prilika da oduzme servis 81. na ATP listi. Nekome je na tribinama pozlilo, zbog toga što je teren prekriven i nema mnogo vazduha. Ipak, sve se dobro završilo i prekid koji je zbog toga nastao nije dugo trajao.

1:1 - Mnogo je lakše kada služi servis. Novaku do sada nije radio najbolje, no čini se da se popravlja i taj segment.

Novka Đoković/FOTO: AP

0:1 - Uspeo je Kvon da prekine seriju Srbina od pet vezanih gemova, ali kakav je poen odgrao Srbin. Korejanac je skratio loptu, Nole je to stigao i milimetarski precizno je poslao u polje rivala. Ipak, to je bilo sve od aktuelnog šampion Vimbldona u uvodnom gemu drugog segmenta.

Prvi set: Đoković - Kvon 6:3

6:3 - Đoković dobio prvi set. Kada je bilo bitno 35-godišnjak iz Beograda je bio najbolji i sada ga još dva koraka dele do drugog kola.

5:3 - Odlilan tenis igra Novak u ovim momentima, malo greši, dobija duge razmene i sada ima priliku da svojim servisom okonča prvi deo meča.

4:3 - Osvaja srpski as treći vezani gem i sada je on taj koji je bliži osvajanju prvog seta, iako to nije bio slučaj pre pet minuta.

3:3 - To je to. Dodao je Novak malo gas i vratio izgubljeno. Sada se kreće ispočetka i sve je u rukama trećeg reketa planete.

2:3 - Smanjio je Đoković prednost protivnika. Opet je dobrim servisima rešio gem. Već je stigao do pet asova. Ipak, mora da pronađe način da vrati brejk.

1:3 - Ekspresno Kvon stiže do potvrde brejka. Dozvolio je rivalu samo jedan poen i to tako što je loptu poslao u mrežu. Za sada je Novak u grču i što pre mora da se probudi ili će za prvi set biti kasno.

Sunvu Kvon/FOTO: AP

1:2 - Nije dobro. Napravio je brejk momak iz Južne Koreje. Opustio je ruku i zabeležio dva neverovatna forhend vinera što mu je omogućilo da oduzme seris prvom nosiocu. No, sada mora da potvrdi stečenu prednost.

1:1 - Baš kao i Novak i Kvon nije tako lako dobio gem. Igralo i sada na razliku, Srbin je imao 15:30, no do brejka nije mogao. Ipak, doći će i ta prilika, s obzirom na to da 81. igraču sveta servis nije toliko jako oružje.

1:0 - Bilo je malo problema, ali branilac titule je uvodni gem rešio u svoju korist i to sa dva vezana, a ukupno tri asa. Novak je ubacio šest od osam prvih servisa. Jako je bitno da početni udarac dobro služi. Inače, gem se igrao na razliku, no Južnokorejac nije došao do brejk prilike.

Prvi je na servisu srpski teniser.

Uoči meča:

Srpski as je na trećem grend slemu postavljen za prvog nosioca i mnogi ga vide kao glavnog favorita da sedmi put, a četvrti uzastopno osvoji trofej u Londonu.

Prva prepreka Novaku ne bi trebala da predstavlja problem. Kvon (81. na ATP listi) je pre Vimbldona odigrao dva meča na travi i oba je izgubio. On i Đoković su se do sada sastali samo jendom. Bilo je to prošle godine u Beogradu kada je treći reket planete slavio sa ubedljivih 6:1, 6:3.

Sigurno da osvajaču 20 grend slem titula u prilog ide i to što momak iz Južne Koreje nema servis kao moćno oružje, pa bi Nole iz riterna mogao da mu napravi mnogo problema.

Kvon je u lošoj formi stigao na terene Ol Ingland klaba. U poslednjih sedam mečeva pobedio je samo Aljaža Bedenea, dok su sve ostalo bili porazi.

Pobednik ovog susreta u drugom kolu igraće protiv boljeg iz meča Tanasi Kokinakis (Australija) - Kamil Majhržak (Poljska).

BONUS VIDEO: Poruka rumunske teniserke Andree Prisakariu čitaocima "Novosti"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ REKET ZAMENIO PALICOM: Vratio se u Marbelju i u prvom planu mu trenutno nije tenis (FOTO)